"Đokovićevo samoubistvo": Toni Nadal brutalnim rečima opisao finale Vimbldona i taktiku za Alkaraza!

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 11

Stric Rafaela Nadala u svojoj kolumni ističe da su Nole i njegov tim napravili taktičku grešku u pripremi meča protiv Španca

Novak Đoković je poražen u finalu Vimbldona od Karlosa Alkaraza, koji je superiorno došao do nove titule, ukupno četvrte na Grend slemovima.

Mnogi već uveliko pišu analize i otpisuju Đokovića posle ovog meča, smatrajući da dolazi do neminovne smene generacija.

Nole svakako nije bio na 100 odsto, jer je prethodno doživeo povredu meniskusa i operisao je koleno manje od mesec dana pre Vimbldona.

Pravo je čudo što je uopšte i igrao, a naučna fantastika što je stigao do finala.

To očigledno mnogi zanemaruju u analizama, pa tako i Toni Nadal, stric Rafaela Nadala i njegov dugogodišnji trener, koji veliča Alkaraza u svojoj kolumni za El Pais.

Toni ističe da je Novak odabrao samoubilačku taktiku, jer nije igrao svoju igru, već je hteo B planom da poremeti Alkaraza i izbaci ga iz svoje uobičajene rutine i igre.

Nadal ističe da je Alkaraz najbrži igrač koga je do sada video u životu i da ga možete pobediti samo ako ima loš dan i ako ste jedan od najkompletnijih tenisera.

Karlos Alkaraz Novak Djokovic Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, AP Photo/Alberto Pezzali

- Nova titula na Vimbldonu, četvrta na Grend slem turnirima, i to što ima samo 21 godinu, daju nam jasne naznake šta bi Karlos Alkaraz mogao da postigne. On je juče na terenima "Ol Ingland kluba" održao sjajan teniski recital i još jednom pokazao da ispunjava sve uslove najvećih tenisera. Ako je tehnički veoma teško uočiti bilo kakvu slabost u njemu, fizički je on najbrži igrač kojeg sam ikada video na terenu. Pobediti ga mogu samo najkompletniji teniseri i samo ako imaju svoj najbolji dan.

Ovog puta je bio nepokolebljiv tokom celog takmičenja i savladao je Đokovića i brzinom i čvrstinom. U svakom trenutku je bio superioran i osećaj koji nam je dao od početka meča se videlo da će biti veoma teško da ga pobedi, ako ne i nemoguće.

Karlos Alkaraz Novak Djokovic Foto: Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth/Alberto Pezzali/Mosa'ab Elshamy

Toni smatra da je Alkaraz imao samo jednu slabost, kada je servirao za kraj meča na 5:4 i 40:0 i da je jedino tada dao nadu Novaku, dok Đoković ni u jednom momentu nije ostavio utisak da može da ugrozi rivala.

- Igra je uvek bila u njegovim rukama i bio je izvanredan u svim aspektima. Njegovi udarci iz forhenda sa osnovne linije su, pre svega, bili poražavajući. Lako je postigao prva dva seta uz zvučnih 6-2, a samo jedna njegova greška, kada je servirao za zatvaranje meča sa čistih 5-4, 40-0, omogućila je Srbinu da gaji malo nade u ishod utakmice. Ni u jednom trenutku, zapravo, Nole nije ostavio utisak da ima oružje da odlučno zastraši rivala. Njegovim udarcima nedostajala je preciznost i snaga, neophodna da se demontira igra trenutnog pobednika.

Osvrnuo se posebno na taktičke zamisli Đokovića i njegovog tima i nedoumice koje su imali pre samog meča i pripremu za duel sa Alkarazom.

Jelena Đoković, Vimbldon 2024 Foto: Profimedia

- Zamišljam, kao što sam već napisao dan pre finala, nedoumice koje su Novak i ceo njegov tim imali pri približavanju meču. Odluka nije bila laka. To je isti onaj koji se predstavlja mnogim igračima i timovima kada se suoče sa nadmoćnijim protivnikom. Kako pristupamo sastanku? Da li se suočavamo sa svojim uobičajenim oružjem i sopstvenim stilom ili, naprotiv, pokušavamo da neutrališemo rivala tražeći druga rešenja, udaljavajući se od naše karakteristične igre? Konkretno, uvek sam birao prvo. Ako je već teško igrati dobro radeći ono na šta je navikao, uvek mi je izgledalo mnogo teže da radim dobro ono drugo što mi nije navika, a posebno u finalu, što mi nije navika.

- Đoković se opredelio za drugu alternativu. Znajući da mu ni noge, ni preciznost udaraca nisu ono što su bili, a da mu ni duga i fizička utakmica ne ide u prilog, pokušao je taktiku koja se na kraju pokazala samoubilačkom. Želeo je da nametne visok tempo, da igra agresivno, skrati razmene sa osnovne linije i u najmanjoj prilici završava poene na mreži.

- Po mom mišljenju, jedina šansa koju je Srbin imao bila je da pokuša da uspori igru. Nadajući se da je bio potpuno u pravu i nadajući se da Karlos neće imati svoj najbolji dan. Ako želite da brzinom pobedite igrača iz Mursije danas je praktično nemoguće. Možda samo Janik Siner može da igra jedan na jedan sa Špancem. A, zapravo, finale ove nedelje potvrđuje da će pravo rivalstvo na narednim turnirima, a verovatno i narednih godina, biti između njih dvojice: italijanskog i našeg velikog španskog šampiona - zaključio je Toni Nadal.

(Telegraf.rs)

Video: Pejić: "Moliću Vasa na kolenima da se ne penzioniše"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemaš Ti pojma Toni

    15. jul 2024 | 14:39

    Da Nole nije imao operaciju,oduvao bi Alkaraza a to znam jer nije igraopunom snagom i imao je na celom turniru jedno klizanje a on to inače radi često a sad zbog operacije nije smeo, sto se da zakljuciti,čuva se za olimpijske igre.

  • alex 06

    15. jul 2024 | 15:53

    Sad mu ne valja Nole zato što je bolji od Nadala, …..itd..

  • Pitanje

    15. jul 2024 | 15:50

    Da li se namestaju samo fudbalski I box mecevi?!- ili to vazi za sav profesionalni sport u kom se vrti veliki novac?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA