Vreme čitanja: oko 3 min.

Otkriveno! Francuski fizio oporavio Novaka posle operacije i spremio ga za Vimbldon: "Ovako nešto nisam video"

S. G.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Žan-Žorž otkrio je kako je tekao oporavak Đokovića

  • 4
Novak Đoković, Vimbldon 2024 Foto: Ben Stansall / AFP / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković sastaje se ovog petka protiv Lorenca Musetija u polufinalu Vimbldona, a pred ovaj duel vrše se i poslednje pripreme i treninzi. Na svu sreću, Novak je u odličnom stanju posle povrede na Rolan Garosu, kao i operacije, a velike zasluge za brz oporavak jednog od najboljih tenisera svih vremena ima i fizioterapeut koji je oporavio Novaka posle operacije - Žan Žorž Selije..

U razgovoru za čuveni francuski sportski list L'eqipe Selije je pričao o tome kako je došlo do toga da on oporavi Đokovića posle izvršenog operativnog zahvata. Prema njegovim rečima, trebalo je da ode u Maroko kako bi radio sa fudbalerima, ali kada je dobio poziv od Novaka...

- Oporavljati Novaka Đokovića... jednog od najvećih sportista na svetu, to je nešto što se ne odbija - kaže Francuz.

Bio je veliki izazov kako spremiti Novaka za Vimbldon za tako kratko vreme. Operacija je izvršena 5. juna. Vimbldon je počep 1. jula.Novak je odradio kompletnu rehabilitaciju uz pomoć Selijea.„Hirurzi na klinici, koji me odlično poznaju, rekli su Novakovom timu da me kontaktiraju. Bili su u kontaktu i sa terapeutom iz Dalasa, ali su mene izabrali na kraju“, navodi Selije koga zovu čovek sa magičnim prstima.Primer radi, on je bio jedan od terapeuta koji se bavio oporavkom čuvenog fudbalera Đibrila Sisea koji je imao jako teške frakture noge 2004. i 2006. godine. I ima mnogo takvih primera tokom karijere.Ali, posebno je zanimljivo kako je Selije opisao Đokovića.

- Radio sam sa mnogim velikim sportistima, olimpijskim šampionima, ali nisam znao da postoji čovek sa takvom snagom volje kao što je Đoković.

Selije se pridružio Novaku pet dana posle operacije, a radio je sa njim i u Beogradu, Crnoj Gori i Londonu.

- To je značajna avantura koju neću skorije zaboraviti. Sa mnogim sportistima deluje da daju sve od sebe, ali Novak... sa njim sam ušao u neku novu dimenziju. On ima jedinstvenu moć i unutrašnju snagu koju nosi sa sobom.

Podelio je i utiske iz Srbije.

- Kada sam stigao u Srbiju Novak nije bio najbolje posle operacije, ali mi je vrlo brzo pokazao neverovatno samopouzdanje. U narednom periodu, Novak se prepustio mojim rukama. Nije odbijao zadatke i poštovao je šta mu zadam. Dao sam mu program za mišiće, mučio se. Morali smo da mislimo kako da se vrati u takmičenje, a ne samo o meniskusu kolena.

Ubrzo je viđeno poboljšanje Novakovog stanja.

- Posle dva sata je osetio poboljšanje. Rekao mi je: Žan Žorž, pa ja hodam normalno. Iako sam mu rekao da će odmah sledeće večeri moći normalno da hoda. Razgovarali smo na veoma dobrom francuskom. Jednog dana smo na Vimbldonu sreli Sebastijana Grožana. Rekao sam Grožanu kako mi prija što imam sa nekim da pričam na francuskom jeziku. A, Novak se potom ubacio i rekao da i sa njim isto pričam na mom jeziku. Bio je ljut što sam zaboravio da i on govori odlično francuski - nasmejao se Selije.

Napustio je Novakov tim sa osećajem da je uspeo u svojoj misiji. Novakov rezultat govori više od svega da je to istina - piše L'equipe.

(Telegraf.rs)

Video: Moćne reči Pešića o Đokoviću i svađi sa navijačima: "Ponosan što je uzeo mikrofon i rekao ovima tamo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA