Nebo se otvorilo

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Evo Đokovića i u polufinalu

U Londonu sam već preko dve nedelje i sunce sam video samo na 20 minuta. Morao sam da ga slikam. Kažu Britanci da je ovo najkišovitiji jul u poslednje dve-tri decenije. Možda kapi jesu maltretirale Novaka na Vimbldonu, terale ga na beg sa treninga nekoliko puta, ali ga je od starta turnira oblila neka kiša sreće koja nikako da stane.

Evo Đokovića i u polufinalu. Čini se, očas posla. Samo ga dva koraka dele da ušeta u novu prostoriju istorije sporta i tenisa, obgrli 25. Grend slem titulu i dodatno učvrsti zvanje najboljeg svih vremena.

Da bi se ovo desilo ovako brzo i britko, lagano i glatko, potrebno je bilo da ga posluže dve stvari - zdravlje i žreb.

I oba su mu se na tacnu stvorila. Ovo prvo je bio glavni preduslov da uopšte dođe na ovu uredno pokošenu travu, a ovo drugo mu je dozvolilo vremena da ovo prvo dođe na pravi nivo.

Veliko je pitanje da li je žreb mogao da mu u bilo kojoj varijenti donese pogodnije protivnike, a da u svom delu gleda ispadanja onih projektovanih teniskih vojvoda koji bi mu se eventualno nešto snažnije suprotstavili.

Novak Đoković, Vimbldon 2024 Foto: AP/Tanjug

Prvo je igrao protiv kvalifikanta, pa je izašao na teren protiv čoveka sa vajld kartom i statusom ispod svetskih Top 250, da bi ga u trećem kolu sačekao momak kojeg je već dobio ove godine na Grend slemu, a pritom nije ni nosilac.

E, taman kada su svi pomislili da bi posao mogao iz jednog laganog hoda da se pretvori u puni sprint od osmine finala, Novak je napravio dva najlepršavija koraka ka tituli i finalu.

Holgera Runea je slomio u tri seta, a sada mu je predao i Aleks De Minor... Praktično srpski as je do polufinala odigrao meč sa samo jednim nosiocem, i to tek 15. na ovom takmičenju.

Po eliminaciji Aleksandra Zvereva, bilo je odavno jasno da do finala neće imati posla sa Top 10 igračem.

Sada, dva dana slobodna uz redovne treninge uz čekanje imena poslednje barijere pred veliko finale - Tejlor Fric ili Lorenco Museti.

Nekako, liči da će, ko god od ova dva kvalitetna tenisera došao na megdan, priča nastaviti u ovom umirujućem tonu. Najveća drama na Novakovom putu do ovog momenta je bila u momentu sporečkanja sa publikom. Veći mu je problem gledalac pravio, do sada, nego bilo koji protivnik.

Fric mu je redovna mušterija, a Museti je ogromno iznenađenje u čitavoj ovoj priči. Da se igra na betonu, pa možda i Tejlor nečemu da se nada ili da se igra na šljaci pa možda i Lorenco nečemu da se nada, ali na svu opuštenost, Đoković je od drugog seta u trećoj rundi protiv Popirina dodao gas i obuo stare cipele.

Novak Đoković, Vimbldon 2024 Foto: Ben Stansall / AFP / Profimedia

Elem, nekako je nebo želelo da se sve otvori za njega. Prva dva kola protiv ljudi za koje, verovatno, nikada u životu nije čuo, a sigurno nikada nije gledao. U trećem kolu mu umesto Ečeverija dolazi Popirin.

U osmini finala mu dolazi jedan sluđeni Rune koji je jedva u pet setova izgurao protiv Kventina Alisa, morao da preokreće protiv Sejbota Vilda... A, pritom, posle toliko međusobnih treninga, sve karte su već na talonu što se Holgerove igre tiče, bile otvorene na stolu.

Onda je u četvrtfinalu došao De Minor umesto Huberta Hurkača. Ovde se već desila teška i nesrećna spirala tuge. Hurkač se povredio, da bi se dva kola kasnije i De Minor povredio, da bi Đoković u momentima iščekivanja najteže do sada bitke dobio slobodan dan za laganu trenažnu sesiju uz povremenu igru sa decom.

Ruku na srce, ni Fric ni Museti nisu ni blizu njegovog renomea. Toliko puta su bili usputna stanica ka trofeju nekog turnira. Oni mu mogu naškoditi samo u slučaju nekih fizičkih problema, ali na travi mu tolike godine niko nije uzeo meru osim Karlosa Alkaraza.

E, Karlitos bi mogao da bude poslednja brana ka broju 25.

Novak Đoković - Holger Rune Foto: Tanjug / AP

Španac je imao muka, nije da nije. Igo Amber mu je uzeo set, Frensis Tijafo umalo izbacio (3:2), Aleksandar Vukić mu je umalo uzeo set, a sa Estoncem Lajalom je vodio jednu tešku i mukotrpnu borbu na startu.

Čudni padovi za branioca titule. No, on je i dalje nasmejan, a videćemo hoće li da zadrži taj duh protiv Danila Medvedeva koji je izbacio Janika Sinera na impresivan način.

To, budimo iskreni, sada nije Novakov problem. Gledaće sa sigurne distance kako se dva lava bore do krvi. Ko god bude tamo slavio, doći će teško izranjavan u finale.

Sa druge strane, Đoković ima priliku da kao Neo u Matriksu dođe neokrznut.

Sunce se ponovo pojavilo u Londonu. Zaboravi čovek kako uopšte izgleda.

E, Novaku je to isto nebo stalno bilo otvoreno. I dalje je. Možda se sreća vraća za sve one stvari koje su se dešavale pre 2023. godine proboja. Možda i ima to neku svoju poveznicu, a možda to neko sa neba i zna.

(Telegraf.rs)

Video: Novak i Jelena Đoković stigli na koncert Nika Kejva!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA