≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Džin iz Francuske je najveći hit Vimbldona: Idol mu je Crnogorac, a servira bombe kao iz topa

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je počistio rivala u drugom kolu za 73 minuta!

  • 0
Đovani Mpetši Perikar Foto: Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kada je krajem maja na "svom" terenu u Lionu osvojio prvu titulu u karijeri i to posle samo desetak mečeva na ATP turnirima, Đovani Mpetši Perikar je najavio da je momak za velika dela. Usledio je debi na Grend slem turnirima na Rolan Garosu, učešća u glavnim žrebovima Štutgarta i Kvinsa, a onda je došao i Vimbldon.

Posle dva uspešno izbačena rivala u kvalifikacijama eliminisao ga je zemljak Maksim Žanvije, ali je imao sreće i nakon što je Alehandro Davidovič-Fokina odustao, Mpetši je "upao" u žreb kao srećni gubitnik.

Tokom dana je u drugom kolu ponizio Jošita Nišioku u drugoj rundi sa 3-0 (6:4, 6:1, 6:2) za samo 73 minuta i domogao se trećeg kola, što je samo bila potvrda partije koju je prikazao na startu takmičenja.

Japanac je prošao daleko gore od Sebastijana Korde, ali će Amerikanac imati više razloga za tugu pošto je u pravom maratonu sa četiri tajbrejka poražen sa 3-2. Taj meč je bio izuzetno frustrirajuć po dvadesetog nosioca, pošto je rival odservirao čak 51 as! Tako je Mpetši postao tek treći igrač ikada sa 50+ na ATP meču, nakon legendi poput Iva Karlovića i Džona Iznera.

Sa svojih 203 centimetara visine on je trenutno najviši teniser među najboljih sto (zauzima 58. poziciju) i ima izuzetno atletske sposobnosti koje mu omogućavaju da protvnike teroriše servisom. Tako je njegova prosečna brzina prvog servisa u kategoriji neverovatnih - čak 218 kilometara na čas.

Zanimljivo je to što je Mpetši kao jednog od svojih idola istakao Miloša Raonića, kojeg je kao klinac jako često gledao.

- Dosta sam gledao Iznera, kao i Raonića kad sam bio mlađi. Nisam shvatao dok sam bio mlad da ću igrati ovako. Ali sada mogu da gledam njihove snimke i kažem, 'Da, mogu da uzmem neke dobre delove njihove igre i razvijem ih za sebe' - istakao je Mpetši posle slavlja nad Kordom.

Mpetši uživa na svom debiju na Vimbldonu, pa ističe da igra bez ikakvog pritiska, a u momentima kaže da se osećao kao Džon Mekinro nakon uvodne pobede.

- Ponekad sam se osećao kao Džon Mekinro. Posle svog servisa, kada idem ka mreži, stavljam puno pritiska na protivnika. Ponekad mogu bolje, ali moram da napredujem u ovom delu igre, i napredujem - pričao je Francuz.

Đovani osmog jula puni 21 godinu i posle turnira ga očekuje novi iskorak kada je u pitanju plasman. Od početka godine osvojio je tri čelendžera i ukupno ima skor četiri od četiri u finalima u ovoj konkurenciji.

Mpetši je poreklom iz DR Konga i njegov otac Gislan nekada je bio poluprofesionalni sportista, doduše fudbaler. Njegova sestra Dafne Mpetši Perikar takođe se bavi tenisom i trenutno zauzima 1261. mesto na WTA listi sa samo 15 godina.

Francuz će u borbi za osminu finala igrati protiv Emila Rusuvuorija, koji je tokom večeri iznenadio Stefanosa Cicipasa i tako olakšao posao Novaku Đokovića sklonivši još jednog favorita.

(Telegraf.rs)

Video: Eženi, poprskaj i nas: Tenserka podelila vrele snimke u bikiniju dok sređuje dvorište

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA