Haos

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 8

Haos nije jama. Haos su merdevine. Mnogi koji pokušaju da se popnu – padnu, i nikada ne pokušaju ponovo. Pad ih slomi. A nekima se pruži prilika da se popnu, oni se hvataju za realnost ili bogove ljubavi. Samo su merdevine realne. Uspon je sve što postoji

Engleski pisac ser Teri Pračet imao je teoriju da haos nalazimo u najvećoj meri tamo gde je uspostavljen red, da haos uvek pobeđuje uređenost jer je bolje organizovan. Ako ove njegove reči uzimamo za shodno, onda je Nik Kirjos taj koji je najspremniji za predstojeća polufinala Vimbldona. Novak i Rafa su red i moraće da spreče haos.

Ova opomena više važi za Nadala koji će morati da igra protiv pseudonima haosa, protiv čoveka koji pravi sebi i drugima probleme. Kirjos je u ovaj gospodski Vimbldon uneo sve što totalno protivreči bontonu, uživa u tome da radi sve što ostali ne smatraju konvencionalnim.

Toliko je zaludeo beli svet da je u ovom momentu po predikcijama veći favorit za osvajanje Vimbldona od samog Rafe. Nik je jednostavno Nik. Nekome je krajnje neukusno to što radi, nekima je zanimljivo, neki smatraju da mu nije mesto na teniskim terenima, a neki kažu da je upravo on i bio potreban tenisu. Deli i spaja, rešava i komplikuje, podržava i kudi - voli da je u centru pažnje i odlično pliva u čorbi koju je zakuvao.

Nema sumnje da će i Nadal doći na teren bezakonja i ludila. Australijanac počinje tek da živi kada iznervira publiku, protivnika i sebe, kada poeni i gemovi više nemaju ni reda ni običaja, kada počnu da pljušte kazne i rasprave. Tim aktima defnitivno zbunjuje i tu binu za predstavu sam napravi, a onda je na kraju uspešnog šoua sam i razmontira. 

Nadal, ako mu je verovati, sa povredom dolazi na ovaj nastup. Njegovo pranje i pre prljanja su neki uvideli, svela se bol u stomaku na priču dva tabora "da li se pretvara" i "heroj je ponovo uspeo povređen". Bio povređen ili ne, meč protiv Kirjosa će mu biti i mentalno i fizičko pražnjenje, a pogled preko ograde u drugo polufinale mu stvara još veći pritisak.

Nije Španac neko ko se lako slomi. Ali... Uz eventualnu povredu, zagrejanog Nika i okolnostima ludila, haos će se pojaviti.

- Haos nije jama. Haos su merdevine. Mnogi koji pokušaju da se popnu – padnu, i nikada ne pokušaju ponovo. Pad ih slomi. A nekima se pruži prilika da se popnu, oni se hvataju za realnost ili bogove ljubavi. Samo su merdevine realne. Uspon je sve što postoji.

Sjajni Džordž R. R. Martin upisao je ovu sjajnu misao kroz lik Pitera Bejliša u Igri prestola. Sam Bejliš, koji se u većem delu knjige odlično snalazio u haosu Kings Lendinga, ne bi bio siguran u ovom haosu koji pravi Nik Kirjos.

Novak će, sa druge strane, imati drugu vrstu poteškoća. Publika koja mu je bila naklonjena (većinom) tokom čitavog turnira, sada će imati razlog da navija za čoveka koji stoji preko puta mreže. Kameron Nori je prva uzdanica Velike Britanije još od Endija Marija, igrač koji nema niti jednu određenu specijalnost. Onda se neko zapita - kako se Britanac našao u Top 10 i polufinalu Vimbldona? Pa, njegova posebnost je to što poseduje određeni nivo koji je konstantan.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Ta razina je iznad standardne, ali ona ostaje na toj visini konstantno za raliku od većine tenisera koji imaju teške uspone i još teže padove tokom meča. Kontrola nivoa igre i ostanak na iznadprosečnoj visini tokom meča je nešto što vas i održava u vrhu tenisa. 

Zna Nori da meri, zna i momenat kada da seče. Njegova mirna ruka i unesenost u detalje je nasledstvo od strane roditelja koji su mikrobiolozi.

Čini se da mu niti jedan kvalitet koji poseduje ne može pomoći protiv aktuelnog šampiona. Đoković je u padu protiv Sinera pronašao u isto vreme izlaz i sebe. Takav preokret sa 0:2 mu je bio potreban da zbije redove i nastavi dalje. Posle ovog psihološkog busta koji je dobio Novak, teško da će Britanac uz svu podršku publike da napravi bilo kakvo iznenađenje.

Već to stavlja Đokovića u poziciju da iz čitavog haosa izađe sa titulom koja mu je preko potrebna da se na velika vrata vrati u trku za Grend slem rekord. Nadal se sa konopaca sklonio Fricu, u Kirjosovom ludilu bi lako mogao da završi na podu.

Ljudski je zapitati se da li Rafa stvarno ima toliki problem da bi njegov vrhunski kvalitet tenisa sada opao? Da li je ta povreda stvarno toliko ozbiljna?

Da li će imati muke? Imaće.

Da li će morati da kontroliše živce u momentima kada bi svako normalan "skrenuo"? Moraće.

U ovom haosu je Đoković taj koji je pružio najdalje ruku ka tituli, najveće su mu šanse da ga i dohvati.

Video: Đoković o zabrani ruskim teniserima i Nadalu: Ne vidim kako su time doprineli onome što se događa

(Telegraf.rs)

Video: "Obavio sam razgovor sa Dušanom Tadićem, mislim Vlahović": Piksijev gaf na početku konferecije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA