Janik Siner Foto: Tanjug / AP

Siner moćno pregazio Frica za US open: Zaboravio doping skandal i osvojio drugi Grend slem u karijeri!

 
 
 ≫ 
  • 2

Uprkos svemu što je činilo uvertiru u poslednji Grend slem u sezoni, Janik Siner je šampion US opena! Italijan je došao do svog drugog trofeja na najvećim turnirima, pošto je večeras bio bolji od Tejlora Frica vrlo sigurno i ubedljivo u tri seta - 3:0 (6:3, 6:4, 7:5)!

Jedini trofej prethodno osvojio je ove godine na Australijan openu, tako da će on 2024. godinu, baš kao i Karlos Alkaraz, završiti sa dva pehara na Grend slemovima.

I sve to nakon što je na samo par dana pred US open objavljen veliki doping skandal u kojem je učestvovao na ovogodišnjem Indijan Velsu, kada je u njegov krvotok dospela nedozvoljena supstanca, za koju se ispostavilo da je kriv njegov kondicioni trener, pa je Italijanu "progledano" kroz prste i samo su mu oduzeti bodovi i novac sa pomenutog turnira.

Već na početku prvog seta smo mogli da vidimo ko će se oko svega pitati na ovom meču. Kada je raspoložen i kada ga servis služi, Janik Siner igra besporekorno, a tako je i započeo uz brejk i prednošću od 2:0.

Zatim je pokazao možda svoju jedinu slabiju stranu danas kada je dopustio Amerikancu da veže tri uzastopna gema i da povede, ali se brzo dozvao pameti, pa je uz dva uzastopna brejka i četiri gema u nizu došao do osvajanja prvog seta i približio se svom drugom Grend slemu u karijeri.

Drugi set bio je utoliko zanimljiviji samo zato što je Tejlora Frica odlično služio servis. Prva četiri gema kada je on stajao za crtom su u proseku bila gotova za tek nešto više od jednog minuta, ali onaj peti, presudni je potrajao samo malo duže, ali je otišao na drugu stranu.

Prosto neverovatno, ali baš tada je "zakočio" servis Fricu, koji nije mogao ništa da pogodi, a Italijan je postao značajno agresivniji i tada je uspeo da napravi brejk koji je prelomio drugi set i doneo mu prednost od 2:0.

Janik Siner - Tejlor Fric, US open, finale 2024 Foto: Tanjug / AP

Treći set bio je neverovatno uzbudljiv. Igralo se u egalu sve do 3:2 kada je Janik Siner imao dve brejk lopte da možda i reši celokupan tok meča i da prigrabi trofej u svoje ruke. Ali kada već to nije uspeo da uradi, usledila je jaka reakcija Tejlora Frica.

Navijači su podigli Amerikanca, koji je krenuo da rešeta i očas posla došao je i sam do brejk lopti na drugoj strani u narednom gemu.

Ali opet je pokazao Tejlor da je malo "nestabilan" u onim najvažnijim momentima meča. Imao je šansu da svojim servisom završi treći set i da produži trajanje ovog meča, a umesto toga se baš u tom gemu totalno raspao i ponovo dozvolio Italijanu da se on o svemu pita.

Uzeo je Siner brejk, potom ga je i potvrdio i potpuno prebacio pritisak na stranu Tejlora, koji je morao da osvoji gem kako bi opstao u meču i izborio tajbrejk trećeg seta.

Naravno, Amerikanac je kao po nekom receptu u tom momentu ponovo pao i Italijan je lako stigao do brejka kojim je zatvorio meč i osvojio titulu.

Tok meča mogli ste da pratite na Telegraf Sportu.

Najnovije
22:32

Janik Siner - Tejlor Fric 3:0 (6:3, 6:4, 7:5)

I gotovo je, Janik Siner je šampion US opena! Italijan je osvojio svoj drugi Grend slem u karijeri!

22:29

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 6:5)

Da, da, da... Siner je na gem od drugog Grend slema u karijeri! Kakav preokret u ovom trećem setu.

22:22

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 5:5)

I opet je nestabilan Fric kada servira, i ponovo kada je to najvažnije Janik Siner pravi brejk! Ovoga puta ne da bi osvojio set, ali da bi izjednačio u momentu kada je Amerikanac servirao da smanji na 2:1 u ovom meču!

Janik Siner - Tejlor Fric Foto: Tanjug / AP
22:16

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 4:5)

Konačno i jedan lak gem za Janika Sinera. Možda i dobar način da se ipak za kraj stavi pritisak na Tejlora Frica... Samo jedan poen je uzeo Amerikanac u ovom gemu.

22:14

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 3:5)

Bio je ovo gust gem, nije da Janik Siner nije imao svoju šansu da eventualno vrati brejk, ali se Amerikanac dobrim servisima ipak sačuvao. Posle đusa, uzeo je dva poena i sada je na gem od osvajanja trećeg seta.

22:08

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 3:4)

I da, ovo je možda momenat koji može i da promeni sve! Brejk za Tejlora Frica! Raspao se Siner kao kula od karata, a Amerikanac je od publike dobio neverovatnu energiju.

Tejlor Fric Foto: Tanjug / AP
22:03

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 3:3)

Mogao je ovaj meč sada možda već biti gotov. Imao je Siner dve brejk lopte na 15:40, ali je bio nestrpljiv, jako nestrpljiv. Tako da je samo zbog toga Fric i dalje u životu...

21:56

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 3:2)

Ma, apsolutno sve pogađa Italijan! Kakav ćošak je pronašao u poslednjem poenu ovog gema i sada je na samo tri gema od pobede na ovom meču. Doduše, i dalje nema brejka.

21:52

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 2:2)

Iznervirao se sada malo Janik Siner. Na 30:30, uspeo je Amerikanac da vrati jednu jako tešku loptu, posle čega je Italijan u narednom udarcu uspeo da je izbaci u aut. Tako je propala šansa za eventualni brejk.

21:47

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 2:1)

Ponovo čuva Siner svoj servis, ali ovoga puta daleko lakše nego što je to bio slučaj u prvom gemu ovog trećeg seta. Fric je sada širio i ruke kada je Italijan pogađao linije. Jednostavno tako dobro igra...

Janik Siner - Tejlor Fric, US open, finale 2024 Foto: Tanjug / AP
21:44

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 1:1)

Amerikanac je na početku gema uspeo da osvoji vrlo lep poen na mreži, a to mu je dalo samopouzdanje da nastavi dalje i da potom relativno lako dođe do 1:1. Italijan je uspeo da osvoji samo drugi poen u ovom gemu i ništa više od toga.

21:41

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4, 1:0)

Siner je sada bio suočen sa 0:40 i tri vezane brejk lopte za Frica. I kao da testira sam sebe Italijan, tako lako ih je spasio i potom vezao još dva poena da završi ovaj prvi gem u svoju korist.

21:33

Janik Siner - Tejlor Fric 2:0 (6:3, 6:4)

I opet je pukao pod pritiskom Fric! Ponovo nije pronašao servis i to je Italijan iskoristio da ga kazni i da napravi brejk onda kada je to bilo najvažnije. Vodi sa 2:0 i na samo je set do osvajanja svog drugog Grend slema.

21:28

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 5:4)

Italijan je na gem od osvajanja drugog seta, ali... Ako Tejlor Fric odservira kako i jeste u ovom drugom setu, deluje da nas očekuje samo nastavak žestoke borbe.

21:24

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 4:4)

Nastavlja se bora... Gemovi Tejlora Frica traju samo minut i devet sekundi u proseku, a tako je bilo i sada, samo jedan poen je uzeo Siner.

21:21

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 4:3)

Nastavlja se serija vrlo sigurnih gemova na obe strane. Janik Siner sada tera rivala na greške i lako dolazi do novog na svom kontu, pitanje je samo da li će Fric sada biti pod pritiskom...

21:18

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 3:3)

Servis, jedino ubojito oružje koje poseduje Tejlor Fric za sada funkcioniše kako treba u ovom drugom setu, pa Amerikanac uzima novi gem sa nulom na svoj servis.

Janik Siner - Tejlor Fric, US open, finale 2024 Foto: Tanjug / AP
21:15

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 3:2)

Sigurno se i sam Fric nervira što na servis Sinera sada ne uspeva da dođe do ozbiljnije šanse. Čak i drugi servis dobro "radi" kod Italijana, koji tako ponovo ima prednost.

21:14

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 2:2)

Rutinski gem za Tejlora Frica, koji je uspeo da ga osvoji sa nulom posle dužeg vremena...

21:09

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 2:1)

Dramatičan gem na Sinerov servis. Imao je Fric 15:30, potom i šansu da eventualno dođe do brejk lopti, ali se Janik snašao i odbranio, tako da je prebacio pritisak na stranu Amerikanca.

21:05

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 1:1)

Konačno Amerikanac prekida niz Italijana od pet uzastopnih gemova. Pronašao je nakratko svoj servis i izjednačio rezultat u drugom setu...

21:01

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3, 1:0)

Kako je završio prvi, tako Siner započinje drugi set, vrlo sigurno! Italijan je uspeo da osvoji gem sa nulom i to uz nekoliko prejakih servisa.

20:58

Janik Siner - Tejlor Fric 1:0 (6:3)

Koliko greši Tejlor Fric... Odmah je dozvolio Sineru da dođe do 0:40 i tri set i brejk lopte, a pošto je uspeo da sačuva prve dve, treću ipak nije. Napravio je novu grešku i Janik zasluženo stiže do vođstva u finalu.

Janik Siner - Tejlor Fric, US open, finale 2024 Foto: Tanjug / AP
20:53

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (5:3)

Siner sada dolazi do još jednog gema i vrlo je blizu osvajanju prvog seta. Amerikanac je sada još većim pritiskom...

20:49

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (4:3)

Evo novog brejka! Dolazi Janik Siner do daha i posle 15:40 oduzima servis Amerikancu. Ponovo je upao Tejlor u problem sa servisom, koji ga nije dobro služio i to je Janik vrsno uspeo da iskoristi.

20:44

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (3:3)

Janik Siner je konačno posle tri izgubljena gema uspeo jedan i da osvoji. Nije bilo lako, stigao je do 30:30 Amerikanac, ali se Italijan povratio i sa dva poena je osvojio ovaj gem.

20:39

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (2:3)

Mogao je Siner odmah da se oporavi od šoka, ali nije! Imao je Italijan brejk loptu na 30:40, ali jednostavno previše greši za nivo finala US opena. Amerikanac sada vodi u prvom setu, ali bez prednosti brejka.

20:34

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (2:2)

Vraća se Tejlor Fric! Jako čudan gem, imao je Amerikanac odmah 15:40, potom je delovalo da će se Siner odbraniti, jer je imao i gem loptu, ali je na kraju dopustio da mu Tejlor vrati brejk i sada smo na nuli.

20:31

Amerikanci uživaju u suncu i gledaju finale US opena

Mnogobrojni navijači ostali su ispred "Artur Eša" gde se igra finale US opena i upijaju sunce dok prate okršaj njihovog Tejlora Frica i Janika Sinera iz Italije.

US open, gledaoci Foto: Telegraf.rs
20:26

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (2:1)

Konačno stiže gem za Tejlora Frica, koji je uspeo da sa nulom osvoji svoj servis. Dobro je servirao, krenuo je uz as i to mu je dalo neophodno samopouzdanje.

20:24

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (2:0)

Perfektan početak Janika Sinera. Uzeo je sada gem na svoj servis sa nulom i tako je potvrdio brejk.

20:21

Janik Siner - Tejlor Fric 0:0 (1:0)

Brejk! Odmah brejk na samom startu meča u korist Janika Sinera... Mnogo je grešio Amerikanac, a to je uradio i na samom kraju, pa je Italijan odmah stigao do prednosti na ovom meču.

17:21

Šta više odgovara Novaku Đokoviću?

Paradoksalno, našem najboljem teniseru bi odgovaralo da Janik Siner stigne do titule zbog ATP trke za Torino.

Italijan je svakako već uspeo da obezbedi sebi mesto na Završnom turniru, dok je sa druge strane Amerikanac jedan od Novakovih rivala i sada je na 3.890 bodova, dok bi ako osvoji titulu otišao na 4.590 poena.

U tom slučaju bi imao 1.330 bodova više od Đokovića, a bez titule bi to bilo 630 poena.

17:18

Fric već obezbedio skok na ATP listi

Samim plasmanom u finale, Tejlor Fric je obezbedio sebi mesto u prvih 10 na svetu, pošto trenutno zauzima sedmu poziciju sa 4.060 bodova.

Ako kojim slučajem dođe do titule, biće šesti na planeti sa 4.760 bodova.

Siner je vakako prvi i samo je pitanje da li će imati 10.480 ili 11.180 bodova.

17:16

Ovo će biti treći međusobni susret Tejlora Frica i Janika Sinera

Zanimljivo je da će Italijan i Amerikanac treći put igrati međusobno, a da su se oba prethodna puta sastali na Indijan Velsu.

Amerikanac je bio jako siguran 2021. godine i prepustio je Sineru samo sedam gemova, dok je prošle godine Siner uspeo da slomi Tejlora u uzbudljivom trećem setu.

Ovo će dakle biti treći put da igraju na istoj, tvrdoj podlozi.

17:13

Dobrodošli u naš blog uživo!

Poštovani čitaoci portala Telegraf Sport, dobro nam došli i još bolje vas našli! Danas ćemo zajedno pratiti veliko finale između Janika Sinera i Tejlora Frica.

Italijan će pokušati da dođe do drugog Grend slem trofeja, dok Amerikanac juri svoj prvi.

Meč se igra od 20.00 časova na "Artur Ešu".

Video: Er Srbija iznenadila Đokovića na povratku u Beograd iz Njujorka: Avion posebno brendiran za njega

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš

    8. septembar 2024 | 22:36

    Doping pobedio. Neka se stide organizatori US-Open

  • ANTIDOPING Ekipa

    8. septembar 2024 | 22:37

    Nema ništa protiv a i nesmetaju im dopingovani glumci muzičari političari ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA