Kako je Janik Siner postao prvi teniser sveta? Sve je krenulo od Novaka Đokovića...

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Janik Siner je stigao do finala US Opena gde će se za svoju drugu Grend slem titulu boriti protiv Tejlora Frica, ali njegova celokupna sezona već sada je daleko najuspešnija u karijeri. Pre svega, on je već dva meseca prvi teniser sveta i verovatno će tako ostati još dugo.

Italijan ima ogromnu bodovnu razliku u odnosu na drugoplasiranog, u ovom momentu, Aleksandra Zvereva. Ostali ga verovatno neće moći prestići ni nakon Australijan Opena koji se igra na početku sledeće godine.

Na njegovom saldu se trenutno ocrtava 10.480 bodova, a pobedom danas u finalnom dvoboju bi mogao da ode i na 11.180 bodova.

Sledeći iza njega, Zverev, ima tek 7.075 bodova, a onda sledi Karlos Alkaraz sa 6.690 bodova, dok Novak Đoković, koji je odavno rekao da ga ranking i ne interesuje više jer je apsolutni rekorder što se tiče prve pozicije, na skoro duplo manje bodova (5.560).

Kako je došlo do ovog?

Na početku ove sezone, Janik je bio četvrti reket planete i prvi turnir koji je odigrao, odmah je uzeo titulu.

I to se baš desilo na Australijan Openu gde je odneo svoj prvi Grend slem.

Na tom putu je srušio i Novaka sa 3:1, a onda je u finalu sa 0:2 preokrenuo Danilu Medvedevu za vredan trofej.

Nije mnogo odmarao, već je odmah odleteo za Amsterdam gde je zaradio novih 500 bodova uz titulu Roterdama.

Tu je u polufinalu savladao Talona Grikspora, a onda u finalu Aleksa De Minora.

Onda stiže na američko tlo, ponovo bez mnogo predaha, a tamo prvi put ne osvaja trofej na turniru na kojem učestvuje u ovoj sezoni.

Odlično mu je išlo u Indijan Velsu, do polufinala je stigao bez izgubljenog seta, a onda je još i dobio prvi sa 6:1 protiv Karlosa Alkaraza koji ga je ipak nakon toga lišio finala.

Ipak, sve ispravlja već na Mastersu u Majamiju gde se kiti vrednom titulom.

Janik Siner Foto: Tanjug / AP

U polufinalu daje Danilu Medvedevu samo tri gema, a u finalu Grigoru Dimitrovu gem više. Sve u svemu, veoma dominantan performans na Floridi i još jedan dokaz da na betonu može da učini čudo u nastavku karijere.

Zatim, stiže sezona šljake koju nije uspeo da obeleži. Jeste da je napredovao sa rangom, ali na tri "prašnjava" turnira nije uzeo trofej.

Prvo je u polufinalu Mastersa u Monte Karlu ispao od Stefanosa Cicipasa u tri seta, a zatim se zbog povrede nije ni pojavio u četvrtfinalu Mastersa u Madridu protiv Feliksa Ože Aliasima.

Možda mu je to bio i dovoljan fond mečeva na šljaci, jer je uspeo da se probije do polufinala Rolan Garosa gde mu je u jednom sudaru onog najboljeg što mladi imaju da ponude Karlos Alkaraz potpisao eliminaciju u pet setova.

Nakon toga se prešlo na travnate podloge i došao je novi trofej - Hale i novih 500 bodova protiv Huberta Hurkača kojeg je morao da lomi u dva taj-brejka.

Možda su mnogi pomislili da je čak i prvi favorit za osvajanje Vimbldona, ali posustao na dve stepenice pre samog finala. Danil Medvedev ga je u jednoj neverovatnoj partiji uspeo izbaciti u pet setova u četvrtfinalu, a kasnije i sam doživeo eliminaciju od Alkaraza.

Ipak, tu je već bilo jasno da će Siner uspeti da smeni Novaka na prvom mestu i da nastavi da nadograđuje sve, jer praktično ništa skoro nije branio od bodova i samo je zarađivao nove poene.

Janik Siner Foto: Tanjug / AP

Možda su mnogi posumnjali posle Montreala i ispadanja u četvrtfinalu od Andreja Rubljova u tri seta da neće biti najspremniji za US Open, ali je posle toga usledio Sinsinati gde je u jednom veoma teškom nizu uspeo da izađe do finala i savlada Frensisa Tijafoa.

Sada, ima priliku da se okiti još jednim trofejom, ali Grend slema. To je ono što se najviše broji.

Ne treba ići previše daleko dok se finale ne završi, ali nakon ovoga ima još kineska turneja, Pariz, završni Masters i još po koji turnir koji bi mogao da mu obogati vitrinu.

Bodovna razlika jeste ogromna, ali i ima šta da se brani do kraja sezone - 500 bodova u Pekingu, 90 u Šangaju, 500 u Beču, 90 u Parizu i 1000 na završnom Mastersu. Spreman je, jasno je da je spreman. Ali, videćemo koliko dugo može da drži ovaj ritam.

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бане

    8. septembar 2024 | 13:11

    Пуцају дћсе стероидимма, пропашће као Надал, гурају га из тог тениског савеза, јер је Ђокица направио контра организацију да би помогао и лошије рангираним тенисерима, док су се Роџислав и Рафаило трудили да се пуне џепови само топ играчима.

  • Sve ludo

    8. septembar 2024 | 16:43

    Šta kako? ........Lako. Uz hemiju koja mu se toleriše pobedio bi Novaka ,Rafu,Rodzera..... zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA