Siner ili Fric - ko će naslediti Đokovića na tronu US Opena?

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Od 20 časova po srpskom vremenu Janik Siner i Tejlor Fric će na Artur Ešu otpočeti finalnu borbu za trofej US Opena. Prvi teniser sveta je veliki favorit, ali publika pod svetlima Njujorka zna za koga će da navija.

DOSADAŠNJI MEĐUSOBNI DUELI SINERA I FRICA

Italijan i Amerikanac su se u dosadašnjem delu karijere dva puta sastajali, i to oba puta na istom turniru u razmaku od dve godine.

Njihovi sudari su se odigrali u Indijan Velsu, a 2021. godine je Fric bio taj koji je slavio u osmini finala sa 6:4, 6:3 za 102 minuta igre.

Dve sezone kasnije, isti tereni, samo veći ulozi - Siner u četvrtfinalu odnosi pobedu nakon tri seta i dva sata i 19 minuta igre - 6:4, 4:6, 6:4.

PUT DO FINALA 

Janik je samo prvi set na turniru odigrao loše, a onda je počeo da melje sve pred sobom. Praktično, do samog finala se činilo da mu samo Danil Medvedev može uskratiti put do trona, ali je i Rus uspeo da samo set zablista, a nakon toga lagano padne.

Prvo kolo: Mekenzi Mekdonald 3:1

Drugo kolo: Aleks Mikelsen 3:0

Treće kolo: Kristofer O'Konel 3:0

Osmina finala: Tomi Pol 3:0

Četvrtfinale: Danil Medvedev 3:1

Polufinale: Džek Drejper 3:0

Sa druge strane, Fric je u jednom totalnom haosu koji je nastao ispadanjem Novaka Đokovića uspeo najbolje da se snađe, a žreb je dodatno sam sebi pročistio izbacivši Aleksandra Zvereva koji je u tom momentu izgledao kao najveći favorit za finale. Jeste bilo teško od osmine finala, ali tako nešto se i očekivalo za 12. igrača sveta.

Prvo kolo: Kamilo Ugo Karabelji 3:0

Drugo kolo: Mateo Beretini 3:0

Treće kolo: Fransisko Komesana 3:0

Osmina finala: Kasper Rud 3:1

Četvrtfinale: Aleksandar Zverev 3:1

Polufinale: Frensis Tijafo 3:2

Tejlor Fric Foto: Tanjug / AP

GREND SLEM ISKUSTVO I UKLETI TRON US OPENA

Fric do današnjeg ovog izdanja US Opena nije uspevao niti jednom da se plasira dalje od četvrtfinala jednog Grend slema.

Uspevao je četiri puta da bude među osam najboljih, dva puta na Vimbldonu i po jednom na Australijan Openu i US Openu.

Eto, velikom silom i zalaganjem, pošteno, uspeo je i dva koraka napreda da ode i da sebi obezbedi prvi put u životu da se takmiči za trofej Grend slema.

Sa druge strane, Janik Siner je ove godine uspeo da se domogne prve pozicije na ATP listi, a aktuelni je šampion Australijan Opena gde je početkom godine uzeo svoju prvu titulu na četiri najveća svetska turnira.

U karijeri je igrao dva polufinala, ove sezone na Rolan Garosu i prošle na Vimbldonu, dok će mu ovo finale na US Openu biti drugo. Videćemo da li i uspešno kao ono prethodno.

Ono što je interesantno jeste da se na US Openu titula nije odbranila čak 15 godina, a neće ni ove.

Novak Đoković je bio aktuelni šampion, ali kao i dvi pre njega u poslednjih deceniju i po, nije uspeo da sačuva tron. Ko god bude posle njega zaseo sa krunom, imaće protiv sebe ukletu tradiciju.

Poslednji ko je uspeo da ostavi trofej iz Njujorka duže od jedne sezone bio je Rodžer Federer koji je do 2008. godine osvojio pet US Opena uzastopno, nakon čega je nastupilo promenjivo vreme.

PRVI ITALIJAN U ISTORIJI ILI PRVI AMERIKANAC POSLE VIŠE OD DVE DECENIJE

Janik Siner bi, u slučaju trijumfa u finalu, postao prvi Italijan koji se okitio titulom na US Openu.

Sa druge strane, Tejlor bi bio treći Amerikanac koji je do ovog vrednog pehara došao u ovom veku, ali bi razmak između njega i Endija Rodika koji je uzeo 2003. godine, bila preko dve decenije.

Uz Rodika i eventualno Frica, još je Pit Sampras 2002. godine uspeo da savlada Andrea Agasija u američkom finalu.

U 21. veku je malo nacija uspevalo da podigne zastavu visoko u Njujorku, pa su to uz Amerikance bili još Rusi Marat Safin i Danil Medvedev, Australijanac Lejton Hjuit, Švajcarci Rodžer Federer i Stan Vavrinka, Argentinac Huan Martin Del Porto, Španci Rafael Nadal i Karlos Alkaraz, Britanac Endi Mari, Hrvat Marin Čilić, naš Novak Đoković i Austrijanac Dominik Tim.

GDE GLEDATI FINALE?

Prenos ovog finalnog sudara na US Openu imaćete prilike da od 20 časova gledate na programu Eurosporta.

ŠTA KAŽU KLADIONICE?

Kvota na Sinera, osim što je veoma mala, sada je i u padu, pa je već došla do 1.22, dok je na pobedu Frica dostigla 4.5 koeficijent.

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA