Ko u Njujorku uopšte više može da zaustavi Janika Sinera?

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 8

Ono što u kompleksu US Opena može da se oseti i čuje, osim mirisa neke dobro začinjene hrane i zvuka grupe Flitvood Mac, jeste da je Janik Siner praktično stavio ruku već na drugi Grend slem trofej u karijeri i da tome teško ko može da se ispreči iako se polufinala tek očekuju.

Čini mi se, da do kraja života budem dolazio na Flešing Medouz, uvek će mi prijati očima ta svetlost reflektora i stadiona. Neka ugodna atmosfera i kontrast tamnog neba u pozadini daje mi osećaj da sam u nekoj velikoj dnevnoj sobi zavaljen u trosed dok čekam da počne neki dobar film.

Moram da priznam da Novak Đoković dosta nedostaje ugođaju ali, avaj, to sam morao da prežalim još od trećeg kola, a od tog datuma kao da su prošle godine. Dobra stara crna rupa za favorite ponovo se otvorila u Njujorku i progutala sve osim Janika Sinera koji je posle one afere već bio prvi pik za eliminaciju. Mnogi su mu potcenili mentalnu snagu.

Praktično, Italijan nije ni seo u stolicu za konferenciju, a svi su krenuli da ga rešetaju pitanjima o pozitivnom testu. Iako je prekaljeni medijator pokušao da prekine toplog zeca, novinari su prilično lako izignorisali njegov apel i nastavili da skeniraju Janikovo stanje i mišljenje.

Sve je, nekako, bilo okrenuto ka "eto, sada vidim ko mi je prijatelj, a ko nije", jer se od onog izveštaja i objave ne može dalje. On, čovek, nije suspendovan i doping je bio slučajan. Eto, to je neki konačni zaključak.

I u naredna dva kola su nailazili dodatni potresi, oni sa manje rihtera što uslede, ali se to sve prilično amortizovalo i niko skoro više ništa ni ne pominje na kompleksu US Opena. Jeste, neću da grešim dušu, bilo jedno pitanje koje se oslanjalo na to kako izdržava taj pritisak, ali je isti odgovor usledio. Jednostavno, kao što sam govorio i ranije, iz ove sive zone se ne može i tu ćemo ostati zarobljeni u ovom slučaju.

Igrači su se danima oglašavali, svi su dobijali pitanja u vezi Sinera, a njihovi odgovori su bili bazirani na pozivima na jednakost tretmana prema svima. Možda su se mogli osetiti neki disonantni tonovi, ali ništa toliko konkretno liše Nika Kirjosa koji se dobro zabavlja na mestu komentatora.

Možda neki teniseri ne veruju u odluku, ali su se povinovali istoj.

Janik Siner Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

E, sada, kada smo apsolvirali prvu sedmicu osećanja i dešavanja, u drugoj je Siner skoro zaboravio da mu se išta događa u životu osim onog na terenu. Sam je rekao da slabo prati društvene mreže i vesti, a to ga je dodatno učinilo rezistentnim i spremnim da se skoncetriše na lopticu.

Jedini znak slabosti je i pokazao tada dok ga je još držala strepnja kako će se psihički snaći kada izađe iz balona. To je taj presek koji je u prvom kolu radio Mekenzi Mekdonald koji mu je uzeo prvi set na otvaranju Grend slema sa 6:2.

Ko god je šta god pomislio, to se ispostavilo kao netačno. Iz ovog je moglo da se izvuče negativno, a onda smo dobili eksploziju kakvu bi u redovnim okolnostima očekivali.

Mekdonald je do kraja meča uzeo pet gemova, a od tog momenta do četvrtfinala niko nije uspeo da mu uzme ni set.

Posmatrao je Janik ispadanja Novaka Đokovića, Karlosa Alkaraza i ostalih teniskih velmoža i polako gradio svoj put. Tri Amerikanca je izbacio na tom betonu za samo nedelju dana. Poslednji u nizu je bio Tomi Pol kojem je u osmini finala sa dva taj-brejka slomio duh da nije mogao ni da se bori u trećem setu.

E, onda je stigla ona glavna prekretnica. Dok su se lomila koplja na drugim terenima i objavljivala iznenađenja, Siner je sve to pratio sa sigurnom igrom i ostao sa glavnom metom jedan na jedan već u četvrtfinalu.

Bukvalno, Danil Medvedev mu je po rangu, imenu i iskustvu u završnicima izgledao kao poslednja ozbiljna prepreka da razbije ovu njujoršku branu i ponese trofej bez ikakvih problema.

Pošto, ono što ne znate, srpski novinari kada Srbin igra sede blizu terena, a kada neko drugi igra, dosta dalje, sa kolegama sam posmatrao meč Italijana i Rusa i svi smo bili zblaznuti koliko je jednostrano sve što se događa na plavoj podlozi.

Defanziva Medvedeva i prijem servisa sa pet metara iznad osnovne linije je bila katastrofalna šema za Sinera, jer je ovaj prekoputa uz kombinaciju 1-2 toliko brzo rešavao svoje zadatke da meč nije ni ličio na derbi.

Danil Medvedev i Janik Siner Foto: Tanjug / AP

Već sledeći set se Danil probudio, a Janik malo ustuknuo. Pre svega, ruski teniser više nije išao u prvi red tribina da se brani, već se približio, ulazio u relije bez namere da konstantno drži lopticu u igri. Igrao je agresivnije, igrao je da naudi Sineru. I uzeo je taj jedan set, ali za ostalo nije imao snage.

Uz dužno poštovanje Džeku Drejperu i činjenici da je do svog prvog Grend slem polufinala stigao bez izgubljenog seta i uz veliki naklon Tejloru Fricu i Frensisu Tijafou u drugom polufinalu, kada Medvedev nije uspeo više od 45-minutne sekvence da zapleše sa njim, teško da će bilo ko da izdrži do kraja sa njim.

Postoje faktori koji bi mogli da utiču, ali oni bi svi odjednom trebalo da budu na strani tog protivnika. Prvo Drejpera, a onda i Frica ili Tijafoa.

Ova situacija dosta podseća na mnoge Novaka Đokovića kada jednostavno već i danima pre meča znate da je jedan na terenu u mnogo velikoj prednosti iskustvom, rangom, igrom i imenom, a da bi trebalo mnogo kockica i zvezda da se poklopi da bi se nešto drugo desilo.

Ništa još, kažem, nije gotovo, ali za zdravorazumne se već crta. Pomnjem ples, kockice, zvezde... A, tražim reč čudo.

Eto, čudo im je potrebno da spreče.

Jednostavno, on je u momentima afere ostao u steltu da bi za nekoliko dana bio pod najvećim svetlima. Lakše mu je bilo da priča igrom.

Šta za prvog tenisera sveta imaju 25. nosilac, a onda 12. ili 20. kosturaš, to ćemo još da vidimo.

Možda se u ovom groblju favorita ucrta još jedno ime, a možda se baš taj jedini i kruniše na US Openu.

(Telegraf.rs)

Video: Dao je i jedno obećanje Grobarima: Nilikina otkrio u čemu je tajna njegove preciznosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA