Ko je Ema Navaro i odakle ona u polufinalu US Opena?

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ko god je malo podrobnije ispratio teniska dešavanja u poslednje dve godine, mogao je da zaključi da Ema Navaro, mlada Amerikanka, ima potencijala za najveće moguće domete. Konstantnost, rad i disciplina transformisalo je ovu devojku u samo dve sezone iz perifernog aktera svetskih dešavanja u igračicu koja bi već narednog ponedeljka mogla da bude u Top 10 i finalu Grend slema.

No... Velika je prepreka ispred nje. Igraće protiv Arine Sabalenke u polufinalu turnira u Njujorku. Ipak, ništa nije nemoguće. Dug put je prevaljen, šta je još dva koraka do najveće titule u karijeri.

Pre dve sezone je jedva bila u Top 150, pre jedne sezone je bila u Top 50, a u ovom momentu je 12. igračica sveta.

Mnogi potenciraju njen finansijski list, jer joj je otac američki milijarder Ben Navaro, ali mnogi ne shvataju da je Ema već u karijeri zaradila preko dva i po miliona dolara od tenisa, a tek joj je 23 godine.

Devojka visoka 1.70 igra desnom rukom forhend, a sa obe ruke bekhend.

Kako bi se njen napredak za dve godine jasno video, uporedićemo vam njene rezultate na Grend slemovima i Mastersima u 2022., 2023. i 2024. godini.

Te 2022. godine nije niti jednom igrala glavni žreb Grend slema.

Godinu dana kasnije je igrala glavni žreb Vimbldona i US Opena, a na Rolan Garosu je prošla i do drugog kola.

Ove godine ima treće kolo Australijan Opena, osminu finala Rolan Garosa, četvrtfinale Vimbldona i sada najmanje polufinale US Opena.

Impresivan rast i napredak.

Ema Navaro Foto: Tanjug/AP

Isti trend se može videti i na Mastersima.

Pre dve godine je uspela da igra samo glavni žreb Indijan Velsa.

Prošle sezone je došla do druge runde tog turnira, prvog kola Sinsinatija i treće runde Gvadalahare.

U ovoj godini je igrala prvo kolo Sinsinatija, drugo kolo Dubaija i Rima, treće kolo Majamija, Madrida i Dohe, četvrtfinale Indijan Velsa i polufinale Montreala.

Povrh svega, osvojila je u 2024. godini svoju prvu VTA titulu trijumfom u Hobartu na početku sezone. Tada je savladala Elis Mertens sa 2:1 u setovima.

Osim što je ćerka Bena Navara, ona je i unuka Frenka Navara, bivšeg igrača i trenera američkog fudbala, a po sopstvenom priznanju je italijanskog porekla.

Išla u privatnu školu u Čarlstonu gde je počela da se ozbiljnije bavi tenisom, pa je sada vidimo na velikoj sceni.

Ema Navaro Foto: Printscreen/Instagram

Njen uspon je drastičan i njeno prisustvo je osetno ove godine na VTA turu. Od mine je nastala favoritkinja koja ne preza da ide ka tituli.

Znalo se da će na US Openu da jurne ka završnici turnira, ali je ona stigla na dva koraka od velikog sna. Ona ista devojka koja pre dve godine nije igrala niti jedan glavni žreb Grend slema.

Od starta je nanizala Blinkovu, Rus i Kostjuk, a onda je izbacila branioca titule, Koko Gof, nakon čega je sebe odmah kandidovala za trofej. Poslednji korak je napravila protiv Paole Badose i uskratila joj veliki povratak u punu snagu.

Sada je čeka velika Sabalenka, teniserka koja na betonu pravi čuda.

No, njih dve su se već sastajale ove godine dva puta - jednom je na Rolan Garosu slavila Arina sa 2:0, a jednom je Ema bila bolja, i to na betonu Indijan Velsa sa 2:1.

Navaro je već postala poznata u svetskim teniskim krugovima, ali bi se glas još jače čuo ukoliko eventualno došla do borbe za trofej ili ga možda čak i osvojila?

Ništa kod nje više nije iznenađenje.

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA