Koliko kolege veruju Sineru: Evo šta Novak, Medvedev, Alkaraz i ostali teniseri do sada kažu o slučaju dopinga

 
M. B.
M. B.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Fokus na ovom pitanju će ostati još dugo prisutan

Janik Siner je na US Open došao sa čistim dosijeom nakon što mu je nezavisna arbitraža potvrdila nevinost u slučaju dopinga. Iako je u organizmu imao klostebol, donesena je odluka da ne bude suspendovan, pa je dolazak u Njujork doneo i dosta pitanja i komentara. Praktično, Italijan je tema za svakog tenisera i sastavni deo svake konferencije.

Sa nestrpljenjem se iščekivala njegova prva konferencija, a onda i druga na kojoj je jasno stavio doznanja da zna da se dešava komešanje među kolegama. Nekako, sve je ostalo u sivoj zoni, u oblaku koji konstantno drži znak pitanja iznad ovog slučaja.

Danil Medvedev, koji važi za jednog od otvorenijih i snalažljivijih govornika, rekao je da se istina nalazi negde na relaciji samog tenisera i njegovog tima. Samo, Rus bi želeo da postoji neki standard koji bi bio primenjiv za sve tenisere na turu.

- Vidite, samo Janik zna šta se tačno desilo, mi ne možemo znati. Niko ne može da zna tačnu istinu osim njega, njegovog tima i možda nezavisnog suda. Nadam se da je situacija ista za svakog igrača, da svaki igrač može da se brani, ali mislim da to što je on uradio nije bilo u okviru pravila. Samo su pravila malo nejasna. Zamislite, on je znao šta se desilo, dobro je po njega, pa je uspeo da se odbrani - kazao je Medvedev, a onda nastavio:

- Zamislite da teniser iz Top 100 dobije mejl i tamo ti kažu, slušaj, kokain ti je u krvi. Onda vi dođete i kažete, nisam nikada to uzimao u životu. Ne znam kako je dospelo. Kada ne znate, onda budete suspendovani. To je taj čudni deo, ali takva su doping pravila. Sve je ok. Samo se nadam da su pravila i tretmani isti za svakog tenisera - rekao je Medvedev.

Kao i svi ostali, Novak Đoković je dobio pitanje da prokomentariše ishod slučaja sa Sinerom, na šta je on reagovao pozivanjem na PTPA i jednakost kada se radi o odlukama nadležnih tela.

Novak Đoković, Janik Siner, Australijan open 2024 Foto: Jason Heidrich/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

- Ovakvi primeri su razlog zašto smo osnovali PTPA, koji sto posto zastupa igrače i stara se da se pokrije svaki pedalj kako bi igrač mogao da živi od ovog sporta. Razgovarali smo o ‘dubini’ Tura, o tome koliko igrača može da živi od tenisa… Mnogo je tema na kojima se radi u PTPA, a još nismo priznati koliko bismo želeli da budemo priznati, u okviru teniskog ekosistema. Kada je reč o Janiku, PTPA se uvek zalaže za standardizovane protokole. Razumem frustraciju igrača jer nema konzistentnosti - rekao je Đoković i približio svoje mišljenje:

- Prošlo je pet-šest meseci otkad je to saopšteno njemu i njegovom timu. Mnogo je mana u sistemu, razumem osećanja igrača koji se pitaju da li su oni tretirani na isti način. Nadam se da će rukovodeća tela u tenisu naučiti nešto iz ovoga, jasno je da mora da dođe do promene. Neki su imali slične slučajeve ili iste slučajeve sa različitim ishodom. Da li je to finansija, da li igrač može sebi da priušti efikasniju odbranu advokatsku… Ne znam da li je tako, ali moramo da standardizujemo stvari kako bi svaki igrač,nezavisno od ranga i profila, bio tretiran jednako - naglasio je Novak.

Karlos Alkaraz veruje sudu i anti-doping kontroli, jer kako kaže, nije ni skroz u tematici da bi imao izgrađeno mišljenje.

- To je jako osetljiva i delikatna tema. Mislim da je u pozadini priče puno toga što ljudi ne znaju. Čak ni ja ne znam. Na kraju krajeva, jako je teško pričati o tome - kazao je Alcaraz pa nastavio:

- Bio je pozitivan, ali sigurno su mu s nekim razlogom, za kojeg ne znamo, dopustili da igra. Tako da ne mogu puno da pričam o toj temi. Na kraju se pokazalo da je nevin i imaćemo Janika na turniru - bilo je mišljenje Alkaraza.

Karlos Alkaraz, Janik Siner Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Nik Kirjos, iako je postojala indicija da će možda zaigrati, u ulozi je komentatora na ovom US Openu, a povodom ovog slučaja je bio prilično skeptičan.

- Smešno, bilo slučajno ili planirano. Dvaput se testirate na zabranjenu (steroidnu) supstancu… Trebalo bi da vas nema dve godine. Vaše performanse su uvećane. Krema za masažu... Da, baš lepo - poručio je Kirjos, a već u narednom danu je rekao da stoji iza svojih reči i da ne menja mišljenje.

Frensis Tijafo nije mnogo dužio na ovu temu, ali se povinovao odluci.

- Očigledno je da je on neverovatan igrač, i, znate, vladine agencije su donele odluku i postupile u skladu s tim. Odobreno mu je igranje. To je otprilike sve što imam da kažem o tome. Sve najbolje za njega na US Openu, a ja sam samo uzbuđen zbog svog nastupa na turniru - naglasio je Tijafo.

Janik Siner, Frensis Tijafo Foto: Ian Johnson/Icon Sportswire / Newscom / Profimedia

Rafael Nadal je za španske medije stao u odbranu Sinera.

- Znam dovoljno dobro Sinera da bez oklevanja kažem da je on jedan od najpoštenijih i najispravnijih igrača na Turu. Smatram da je nezamislivo da bi on mogao svesno da postupi tako nepošteno - rekao je Nadal za španski "El Pais".

- Greška je napravljena, a već je dovoljno platio gubitkom bodova i zarade sa Indijan Velsa. Svakodnevni život svakog tenisera je izuzetno ranjiv. Svaka greška, čak i nenamerna, može da dovede do kazne koja često bude preterana - dodaje Nadal.

Tejlor Fric tvrdi da su mnogi dobijali rigorozne kazne, a da pritom sve miriše na nesrećan slučaj.

- Teško je reći... Svako će imati svoje mišljenje na tu temu, što je na kraju dana nebitno jer jedinu istinu znaju Siner i njegov tim. Vjerujem da je čitav taj istražni postupak, ili kako se to već zove, urađen pošteno, ali... - rekao je Tejlor Fric i sam sebi postavio potpitanje.

- Jedino što ću reći je da je mnogo tenisera i teniserki bilo suspendovano i nije moglo da igraju jer su ranije propuštali testiranja, a to je uvijek nasumično. I vjerujte, šta god pričali, uopšte nije tako teško da se propusti test ili dva. Kazne slede kada propuste tri, što je teško... Verovatno se usredsrede na to kada propuste dva, ali su se dešavale već lude situacije. Mislim da su mnogi bili već kažnjavani zbog nesrećnih okolnosti - poručio je Amerikanac.

Mnogi ostali teniseri su se takođe oglašavali, ali niko nije bio niti ovog slučaja niti se potrudio da više sazna iz onih papira koji su ponuđeni od strane nadležnih organa. Suštinski, svi igrači na turu koji su upitani da prokomentarišu ovaj slučaj (ili velika većina) gledaju da poštuju odluku, ali ujedno pozivaju na fer tretman i istrajnost da za svaki momenat postoji jasna kazna i preporuka.

(Telegraf.rs)

Video: Karlik Džons o debiju pred Grobarima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA