Mnogi žive od raspada Jugoslavije

 
 
 
Čitanje: oko 6 min.
  • 2

Neke nove generacije se možda više neće ni sećati Balkana, ni babe i dede, ni nekih predela, jela i jezika

Da se žalimo, ne možemo. Srbija ima najboljeg svih vremena. Sport je nešto čime ovi prostori mogu da se diče. No, turbulentna vremena su u široki svet poslala dosta našeg naroda i mnoge sinove i kćeri osudila na tuđinu. Razni su razlozi. Da ne bismo ulazili u političke kontekste i krajnje tužne sudbine, epicentar ove teme su teniseri, naše gore listovi, koji su plenili i koji plene svojom igrom, ali to ne čine pod zastavom svojih predaka.

Iva Jović je ponovo pokrenula stare i teško lečive rane. Devojčica rodom iz Srbije rođena je i odrasla u Sjedinjenim Američkim Državama. Njen talenat je ogroman, budućnost svetla, a prvi ozbiljan korak napravljen je juče kada je sa samo 16 godina ostvarila svoju prvu pobedu u glavnom žrebu Grend slema, baš na US Openu.

Tata iz Leskovca, majka Srpkinja iz Splita. Situacija je takva da bi bilo kranje glupo i bezobrazno zapitati se zbog čega Iva igra pod američkom zastavom. Postoji nekoliko razloga iz više oblasti i svaki je svesnoj osobi jasan.

Sama tvrdi da je jako vezana za svoje korene, da često posećuje Beograd, da voli Zemun, Adu Ciganliju... Prilično je otvorena i prijateljski nastrojena bila prema srpskim novinarima. Osećala se, da jasno kažemo, kao svoja sa svojima. A, i trebalo bi da je tako. Svakako ćemo je svojatati u budućnosti, u to nema sumnje.

Ovo će da nam se dešava sve češće. Možda će ga neki gledati kao problem, ali bi svi trebalo da ga gledamo kao realnost. Možemo da kažemo da su naši i oni mogu da govore da smo mi njihovi i ta veza bi trebalo da ostane večna... Ali, zastava pored imena, pasoš i lična karta kažu drugačije. To je jednostavno misao iz dva paralalna univerzuma i bilo bi dobro da ostanemo prisutni u oba.

Jovićeva nije prvi primer.

Iva Jović Foto: Telegraf

Prvi poznati primer je svakako legendarna Monika Seleš, višestruka Grend slem šampionka rođena u Novom Sadu.

Svako ko se malo više poznaje u tenis, zna da je Monika skoro sve svoje veće titule osvajala za Jugoslaviju, nešto za onu veliku, a nešto za onu sastavljenu iz Srbije i Crne Gore.

Još 1994. godine, posle incidenta koji joj je odlučio karijeru, osvojila je Australijan Open pod zastavom Sjedinjenih Američkih Država, ali i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama. Bilo je tu i finala US Opena i Rolan Garosa, ali ne i novih titula.

Da se preselimo u ovaj vek polako...

Taman u taj vremenski okvir Jelena Dokić se vraća pod zastavu Jugoslavije, a onda 2006. godine ponovo odlazi da brani boje Australije. To joj je bio već drugi navrat.

Bivši Top 5 član ženskog teniskog društva je igrala četvrtfinala Australijan Opena i Rolan Garosa, te polufinale Vimbldona. Od oca Damira Dokića koji je porodicu poveo iz Osijeka u Sombor, a emigriranjem se nastavio put ka Australiji. Teška porodična priča i narušeni odnosi već su poznati javnosti, ali je odlazak Dokićeve ostao upamćen kao veliki gubitak za naš tenis.

Dve perjanice nemačkog i francuskog tenisa bile su srpske krvi. I to prilično ponosne na svoje korene.

Jelena Dokić Foto: MN Press

Kristina Mladenović, bivša Top 10 igračica, rođena je u Francuskoj i branila je boje te zemlje. Njen otac je Dragan Mladenović bivši rukometaš i majka Dženita je bivša odbojkašica. Baka joj je živela u Gnjilanu, u južnoj srpskoj pokrajini i veoma je vezana za Srbiju.

U singlu je osvojila jednu titulu, ali je zato u dublu šestostruka Grend slem šampiona uz još tri finala. Impozantan CV, a i dalje je aktivna na turu.

Andrea Petković je godinama nosila tenisku baklju Nemačke. Devojka rođena u Darmštadu je preko oca Zorana Petkovića, bivšeg člana Dejvis kup reprezentacije Jugoslavije, saznala dosta o tenisu.

Takođe bivša članica svetskih Top 10 govorila je da je očigledno Nemica, ali da joj je duša srpska. Osećala je svoje korene, ali je poštovala zemlju koju je predstavljala.

Andrea Petković Foto: Profimedia

Ako bismo se vratili na mladost, onda bi morali da pomenemo i mladu Selenu Janićijević, devojku rodom iz okoline Beograda koja takođe brani boje Francuske. Tek joj je 22 godine, nadomak je Top 150, a deda i baba joj još uvek žive u Umčarima.

Dolazi svako leto i jedva čeka da vidi rodbinu. Francuzi dosta ulažu u njen razvoj, zaista se trude da joj sve omoguće i čini se da će uskoro dobiti dijamant kakav traže.

Odmah na VTA listi ispod nje je i Marina Stakušić, 19-godišnja Kanađanka od oca iz Crne Gore i majke iz Srbije. I ona spada u nadolazeći talas teniserki, predviđaju joj se velika dela. Ove godine je debitovala na Mastersu i Grend slemu i sve joj ide po planu.

U drugom planu, ali isto u Top 1000 teniserki nalaze se i Francuskinje Sara Čakarević i Nina Radovanović, Australijanke Ivana Popović i Aleksandra Božović, Austrijanka Tamara Kostić, Nemice Aleksandra Vecić, Novozelanđanka Elena Mićić, Britanke Mika Stojsavljević i Matilda Mutavdžić...

Iz komšiluka, pratili su se rezultati Ajle Tomljanović, Marine Eraković, Viktorije Golubić...

I kod muškaraca ne manjka poznatih imena pod drugim zastavama, ali se to više odnosi na druge republike stare Jugoslavije.

Pre nego što pređemo u komšiluk, valja pomenuti Aleksandra Kovačevića, Amerikanca koji je stigao u Top 100 i dobio lepih reči od Novaka Đokovića. Roditelji su mu doktori poreklom iz Srbije, a Aleks, kako ga zovu u SAD, postao je redovni učesnik Grend slemova i Mastersa širom planete.

Aleksandar Vukić Foto: ALFREDO ESTRELLA / AFP / Profimedia

Još jedan Aleksandar, ali Vukić, veoma malo poznaje svoje poreklo i jezik, ali je igrajući za Australiju imao prilike da priča sa medijima iz Srbije i tada otkrio da su njegovi iz Crne Gore i da otac često voli to da ističe. I on se sada nalazi u Top 100 sveta.

Luki Pavloviću je sada 24 godine, brani boje Francuske i ušao je u Top 400. Trenutno je u Kuršumlijskoj Banji na turniru, pa je jasno da mu druga (ili prva) domovina daju šansu da stiče poene i gura se napred.

Viktor Đurasović je imao i prilike za Norvešku da igra protiv Srbije na reprezentativnom planu. On je već dugo na turu, ali nikada nije uspeo da se odalji od Čelendžera i nižih rangova takmičenja.

Miloš Raonić, Kanađnin rođen u Podgorici, oduvek je bio vezan za Crnu Goru. Njegov akcenat je takav da bi u razgovoru s njim imali utisak da pričate sa pravim Podgoričaninom.

Miloš  Raonić Foto: Tanjug/AP

Baba mu živi u Baru i često dolazi samo zbog nje na crnogorsko primorje.

Bernard Tomić je zaokupio bio pažnju javnosti u prošloj deceniji, momak koji je, čini se, neko vreme želeo i da zakrije svoje poreklo. Ovaj nekada talentovani Australijanac je krenuo stranputicom, rijaliti emisijama, pa se mediji nisu više ni bavili toliko njegovim korenima koji vuku iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Mladi Filip Mišolić vuče korene iz Hrvatske, a predstavlja Austriju. Filip Sekulić sa svojih nepunih 21 godinu se probija pod zastavom Australije i već je u Top 300, dok je pomenuti Mišolić na korak od Top 200.

Elmar Ejupović, Stefan Dostanić i tako dalje i tako dalje...

Čini se da je raspad Jugoslavije i potraga za boljim životom donela dosta talenta mnogim drugim zemljama. Neke nove generacije se možda više neće ni sećati Balkana, ni babe i dede, ni nekih predela, jela i jezika.

No, bilo kako bilo, uvek je lepo videti poznato ime i prezime, a i kvalitetan forhend ili bekhend. Sport neka povezuje i anulira neke stvari koje nas razdvajaju.

(Telegraf.rs)

Video: Karlik Džons o debiju pred Grobarima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    30. avgust 2024 | 05:54

    Ma uopste nije problem za koga ona igra. Ona se oseca kao amerikanka,roditelji je nisu ucili od malena da voli Srbiju i mi nemamo nista protiv ali samim tim ona je i nebitna za ljude u Srbiji. Nista mi se ona ne razlikuje od americkih teniserki. Kod mene vazi pravilo u kuci da jedino i iskljucivo moze da se prica na srpskom jeziku. Ako mi se dete obrati na engleskom, ne konstatujem da je išta reklo.

  • Alex

    31. avgust 2024 | 09:47

    Mala ispravka Marina Erakovic je srpkinja od oca srbina i majke srpkinje poreklom iz Bosne, rodjena u Splitu. Uvek se izjasnjavala kao srpkinja sto i jeste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA