Bila tri Srbina u Americi...

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Eto, bog'me, prođe i prvi dan US Opena, a prođoše i sva tri srpska tenisera u drugu rundu takmičenja. Jedan oko ponoći kao Pepeljuga, jedan posle 100 muka i jedan nakon što mu se protivnik praktično skamenio na terenu. Ovo je zaista najkraća moguća opservacija onoga što sam teniski video, a za 14 sati bivstvovanja na kompleksu u Njujorku je bilo i onog svetovnog okolo naokalo i u raznim oblicima predstavljenog.

Džet leg je kao promaja. Ne vidiš ga, ali se lagano pojavi i pošteno spuca. Umoran, a odmoran. Mogao bi da hrčeš nebeskom snagom, a mogao bi i da radiš u tri smene. Koliko tvoja odluka utiče na neko dugoročno stanje duha i tela, to nisam protumačio ni posle desetak dalekih destinacija nisam uspeo da ustanovim.

Samo znam da mi je radni dan počeo rano ujutru i završio rano ujutru.

Sporovozno je krenula glavna smotra na US Openu. Trebalo je da Novak Đoković i Karlos Alkaraz treniraju jedan do drugog, ali ih je razdvojio nepoznati dvojac koji se našao u sendviču dva svetska asa.

Novak Đoković, US Open, Bećaga kolumna Foto: Telegraf.rs / Miloš Bećagović

Karlitos je nastavio da ispoljava nervozu koja nije bila baš sastavni deo njegovog bića na startu karijere. Znao je da popriča sam sa sobom, ali to je u tenisu normalna stvar shodno da ste tamo dole sami i prepušteni svojim anđelima i demonima.

No, nakon polomljenog reketa na Mastersu, izvinio se Španac, a onda je istim rekvizitom na (sada već) jučerašnjem treningu udario o sajlu zbog nezadovoljstva u par voleja.

Kod Novaka je situacija bila krajnje jednostavna, a odradio je sesiju kao i svaku drugu.

Ta njegova rutina je za divljenje i mnogi mladi teniseri žele da savladaju tu šaolin priču, ali mentalni specijaliteti nisu za svakog.

Trčao sam od trenažnih terena do druge strane kompleksa gde je Iva Jović, mlada Amerikanka srpskog porekla, stvarala temelj eventualne velike karijere. Prva pobeda u glavnom žrebu jednog Grend slema, i to protiv Top 100 igračice, sigurno će joj dati neku novu dimenziju u razmišljanju.

Novak Đoković, US Open, Bećaga kolumna Foto: Telegraf.rs / Miloš Bećagović

U poslednjim momentima tog duela sa Poljakinjom Linet dobio sam informaciju da protivnik Miomira Kecmanovića leži na betonu. Igrao se peti set i predaja je bila neminovna. Grčevi su mu toliko oduzeli noge da su morali u kolicima da ga sprovedu do glavne zgrade.

Dvadesetak ljudi iz obezbeđenja su ga zagradili, no nisam skontao zbog čega su insistirali na tome da se ne gleda ka njemu, iako se radi o grčevima. Bilo kako bilo, Miša je u toj sparini uspeo da profitira. U jednom momentu je bilo nepodnošljivo na tribinama. Manji tereni imaju svoju čar, ali danas su bili gadno užareni.

Novak Đoković, US Open, Bećaga kolumna Foto: Telegraf.rs / Miloš Bećagović

Laslo Đere je sačekao blagi pad temperature i podigao pritisak svim srpskim navijačima. Od gotovog nije pravio veresiju, nego i kredite i dugovanja i vraćao Lenardu Štrufu sve dok mu u jednom trenutku zaista neočekivano nije ukazan put.

Ponovo će Đoković i Đere predstavljati Srbiju u drugoj rundi, ali će spletom okolnosti baš naleteti na Novaka Đokovića s kojim je igrao prošle godine baš na ovom mestu.

Novak je počeo posao protiv Radua Albota pod punim tribinama i jakim osvetljenjem, a završio ga je pred skoro praznim zdanjem Artur Eša. Migoljio se Moldavac, ali je bio prelaka meta, i u Đokovićevoj, ali i u svojoj glavi. Prazna sedišta su bila iziritirana lakoćom učesnika i izostankom veće avanture na otvaranju.

Sve što su dobili jeste jedan siguran Đoković i još sigurniji metro prevoz do kuće. Kod ove publike ne postoje granice i uslovi. Evo, mogu vam reći da je ovde jedino mesto na kojem ćete videti da gledaoci u poslednjih tri minuta meča stoje u prvim redovima sa telefonima i suvenirima za potpis. Njih, bukvalno, ne interesuje da li ti je buka.

Novak Đoković, US Open, Bećaga kolumna Foto: Telegraf.rs / Miloš Bećagović

Dok se zavesa spušta na prvi dan, tako mi i oči vode bitku za poslednji atom snage. Svi su na broju, tri od tri i sada može da se kunta. Dok se vi budite tamo, mi ovamo krećemo u tih i miran san. Tako će uvek biti dok Novak nema nikakvih problema na putu do 25. Grend slem titule.

Bila tri Srbina i ne znam kako je to sve išlo ali sva trojica su pobedila. Nažalost samo dvojica pod najboljih uslovima mogu dalje, no nam je i ovo bila sreća kakva je nesreća u pojedinim momentima mirisala.

Za danas, sve od teniske reči jer ništa drugo osim tenisa nisam ni video. A, nije ni da mi tenis nije razlog zbog čega sam u Njujorku. Naravno, biće dana za grad i urbanu priču, bitno je da su zadaci obavljeni. Idemo dalje...

(Telegraf.rs)

Video: Pitali smo Novickog da li mu je Đoković omiljeni teniser svih vremena: Evo šta je rekao Nemac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA