Ovo je Radu Albot, prvi Đokovićev protivnik na US openu: Mnogo bolji u dublu, nikad nije pobedio Top 10 igrača

 
S. T.
S. T.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Startuje Novak Đoković na US openu. Ukoliko budete želeli da posmatrate najboljeg sportistu planete, moraćete ili da navijete budilnike ili da zaspite gotovo sutra u zoru. Njegov rival biće Radu Albot, a njihov međusobni meč počeće oko 03.00 časova po našem vremenu.

Moldavac nije mnogo poznat u svetu tenisa i uglavnom je bio daleko bolji kao dubl igrač. Ipak, ovoga puta je uz tri pobede od po 2:1 u kvalifikacijama uspeo da se domogne mesta u glavnom žrebu, gde ga je put naveo na Đokovića.

Nikada se ranije nisu sastajali Đoković i Albot međusobno, ali zato Moldavac jeste igrao protiv tenisera iz Top 10 i interesantno je da nikada nije pobedio. Skor mu je zaista katastrofalan i izgubio je svih 11 mečeva.

Najbolji plasman koji je imao mu je 39. pozicija na ATP listi, ali je sada skliznuo na 138. poziciju, zbog čega je i morao da nastupi u kvalifikacijama za US open, gde nije ni bio jedan od favorita ili nosilaca.

Radu Albot Foto: Instagram/doinita_chiorescu

Igrao je Albot tokom svoje duge karijere i protiv mnogih srpskih tenisera uključujući Janka Tipsarevića, Filipa Krajinovića, Miomira Kecmanovića, Dušana Lajovića, pa čak i Iliju Bozoljca.

Rođen je u Kišinjevu u Moldaviji 11. novembra 1989. godine i visok je 1,75 metara. Igra desnom rukom, a do sada je u karijeri osvojio nešto više od 5 miliona američkih dolara.

U singlu ukupno gledano ima negativan učinak uz 107 pobeda i čak 147 poraza, a najbolji rezultat na US openu mu je treće kolo iz 2017. godine. Na Vimbldonu je takođe stigao do te faze, kao i na Australijan openu, dok je na Rolan Garosu čak čeriri puta bio u drugom kolu i tu je završavao svoju priču.

U dublu je ostvario 50 pobeda i 72 poraza, a najbolji renking mu je 56. mesto. Igrao je polufinale US opena u dublu 2018. godine i četvrtfinale Rolan Garosa 2015. godine, pa se može reći da mu taj način igre i više leži.

Istakao je Radu Albot da je vrlo ponosan što je Moldavac u jednom intervjuu koji je dao ranije tokom ove godine i da je veliki patriota.

- Živim u Moldaviji. Odrastao sam u Moldaviji. Mogu da kažem da sam patriota. Imam majice Moldavije sa sobom, imam moldavsko vino sa sobom kad god putujem. Sa sobom imam i zastavu, moju moldavsku zastavu. Ovo me čini pomalo ponosnim, moram da kažem. Volim da predstavljam svoju zemlju. Znam da sam najbolji teniser koga je moja zemlja ikada imala i srećan sam što sam tu i što promovišem ovaj sport, promovišem ovu zemlju. Ne znaju svi koja je to zemlja, a ja sam pomalo kao ambasador u tenisu svoje zemlje, tako da sam ponosan na to - zaključio je Albot.

Ima suprugu Doinitu, sa kojom je u braku i ima ćerku.

(Telegraf.rs)

Video: Pitali smo Novickog da li mu je Đoković omiljeni teniser svih vremena: Evo šta je rekao Nemac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA