SAD kao nekad

 
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Mnogi se i ne sećaju da su Amerikanci ikada bili brojniji na Grend slemovima

Danas zvanično počinje US Open, a Amerikanci su se baš potrudili da pokažu mišiće na domaćem terenu i sa neverovatnih 16 predstavnika i čak 20 predstavnica u glavnom žrebu nastupe na velikoj smotri poslednjeg Grend slema u sezoni. Ukupno - 36 tenisera i teniserki iz SAD!

Mekenzi Mekdonald, Aleks Mikelsen, Eliot Spiciri, Lirner Tien, Tomi Pol, Sebastijan Korda, Markos Giron, Zakari Svajda, Metju Forbs, Tejlor Fric, Brendon Nakašima, Rajli Opelka, Kristofer Jubenks, Mičel Kruger, Ben Šelton, Aleksandar Kovačević i Frensis Tijafo predstavljaće Amerikance u muškoj kategoriji.

Ešlin Kruger, Daniel Kolins, Kerolajn Dolhajd, Sofija Kenin, Šelbi Rodžers, Džesika Pegula, Aleksa Noel, Bernarda Pera, Lora Dejvis, Kejti Volinec, Varvara Lepčenko, Sloun Stivens, Tejlor Taunsend, Ema Navaro, Mekarti Kesler, Koko Gof, Amanda Anisimova, Medison Kiz, Pejton Sterns, En Li i Iva Jović će biti predstavnice Sjedinjenih Američkih Država u ženskom delu žreba.

Naravno, ima tu dosta vajld karti, ali ima i nekih koji su se pošteno izborili za mesto u glavnom kosturu, uz one koji su već etablirani u teniskom vrhu. Ovo je ono što su u Americi dugi niz godina, a možda sada i decenija, jarko želeli. Dominaciju u belom sportu.

Janik Siner - Ben Šelton Foto: Tanjug / AP

Druga je stvar što Amerikanac već duži period nije osvojio Grend slem, ali su počeli dominantno da se pojavljuju u završnicama i sve su brojniji u Top 20 svetske rang liste.

Oni trenutno drže pet pozicija među 20 najboljih. Pol, Korda, Fric, Šelton i Tijafo su ozbiljni kandidati da se nađu makar u osmini finala US Opena. Još trojica se nalaze u Top 50.

Pet teniserki iz SAD su takođe u Top 20 - Pegula, Gof, Kolins, Navaro i Kiz, s tim što su njih tri i u Top 10. Ne mora se naglašavati da se od svih njih očekuje proboj do samog kraja turnira.

Nije tajna da se od mnogih gorepomenutih iz muško-ženske čete ne traži da zasijaju na ovom US Openu, ali impozantna brojnost je uočljiva i pored pomenutih vajld karti.

Amerikanci su ogromna nacija i nije moguće porediti Srbiju, iako naša zemlja ima najboljeg u istoriji. Brojčano, daleko smo na tom polju, ali retko koja zemlja i može da se takmiči sa ovim ciframa.

Pojavljuju se neka nova imena u američkom koru - Mikelsen je na pragu da postane prepoznatljivi deo teniskog tura, a od Spicirija i Tiena se očekuje da korak po korak dolaze u najveće društvo. I pored svih ovih ljudi, dosta se priča i o Itanu Kvinu i Martinu Damu koji su tek napunili po 20 godina, ali nisu uspeli da se plasiraju u glavni žreb.

Koko Gof Foto: Tanjug / AP

Pre više od 20 godina, poslednji Amerikanac koji je uspeo da osvoji Grend slem bio je Endi Rodik koji je 2003. godine slavio na US Openu, a u istoj godini je i Andre Agasi uzeo Australijan Open.

Uz te dve GS titule, u ovom veku su još Agasi dva puta dizao trofej u Melburnu i dva puta Pit Sampras, na US Openu i Vimbldonu.

Od 2003. godine, velike titule za Amerikance nema.

Prvo su čitavu priču blokirali Novak Đoković, Rafael Nadal i Rodžer Federer, a sada je Novak ponovo blokira u kooperaciji sa Janikom Sinerom i Karlosom Alkarazom.

Najbliži u poslednjih nekoliko godina bili su Tomi Pol u Melburnu i Ben Šelton u Njujorku kada su ulazili u polufinala Grend slemova i oba puta je po njih bio koban upravo Đoković.

Tomi Pol - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP

Kod američkih dama je slika nešto drugačija.

Koko Gof brani titulu na US Openu od prošle sezone, a 2020. godine je Sofija Kenin osvojila Australijan Open. Serena Vilijams je dugo nosila baklju belog sporta te države i do 2017. godine je osvojila 23 Grend slem titule. Baš te poslednje godine kada je Serena osvojila poslednji veliki trofej, Sloun Stivens je na US Openu uzela svoj jedini Grend slem naslov.

Svakako, Amerikanci očekuju od mnogih da se na US Openu dokopaju i ove godine trofeja, ali će to za mnoge od gorepobrojanih biti nemoguća misija.

(Telegraf.rs)

Video: Prijović dovezao “zver” u Crnu Goru, pa razvijao ludačke brzine na moru: Cena jahte, prava "sitnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA