Od teniskog krema do ambisa: Kako su dva rođena brata dobila doživotnu zabranu zbog kockanja i nameštanja

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Afrički tenis je u poslednjih 50 godina znao da podari veoma talentovane tenisere poput Ons Žaber, Kevina Andersona, Kare Blek, Vejna Fereire, Junesa El Ajnauija koji su upisali svoja imena na Grend slem mapi, bili akteri bitnih momenata belog sporta. No, postoji i ona siva strana koja je ostala mnogima kao opomena da svoj put grade pravo i iskreno, bez pokušaja da ovu gospodsku aktivnosti odvedu u podrum bezčašća i loših namera.

Podno Gize, istorijskom jezgru čovečanstva, stasavala su dva brata koja su mogla da, poput mnogih igrača sa afričkog kontintenta, donesu tenisku slavu sebi i svojoj naciji.

Karim Hosam dobio je priliku 2014. godine, kao 20-godšinjak, da na velikoj sceni pokaže šta zna i ume. Čim dođete do turnira poput onoga u Kataru, samo je pitanje momenta kada ćete da dosegnutete i do svetskih Top 100.

Pre izlaska u prvu ATP klasu, Karim je uspeo da osvoji četiri ITF turnira, a onda se pre tačno 10 godina našao na terenu u Dohi protiv jednog Rišara Gaskea koji je tada bio u Top 10.

Nije se uplašio tog spektakularnog jednoručnog bekhenda, odigrao je hrabro prvi set koji je izgubio sa 7:5, ali onda je poput mnogih neiskusnih igrača mentalno popustio i kompletirao poraz sa 6:1.

Ono što se ne sme uzeti za shodno jeste da je sada već siguran put ka zvezdama, jer vrlo lako vam put može biti popločan komplikacijama i stagnacijama, što se upravo desilo Egipćaninu koji nakon toga više nikada nije uspeo da zaigra ni blizu velikom turniru kao što je Katar Open, a kamoli na nečemu iz veće serije.

Ostao je u krugovima ITF-a gde se mučio da probije i da ponovo oseti uspeh, ali ga je verovatno ta frustracija odvela u stranu iz koje više nikada nije uspeo da se okrene natrag.

Četiri naredne godine su donele, ne samo borbu sa formom, nego i sa nadležnim organima koji su pokrenuli sve mehanizme provere u eventualne kriminalne radnje.

Naime, Karim je bio optužen za 16 slučajeva korupcije i nameštanja mečeva, a na kraju je ustanovljeno i da je kriv po svim tačkama optužbe. Za to je dobio doživotnu zabranu bavljenja tenisom, a praktično je prognan iz svih teniskih aktivnosti do kraja svog veka uz 15 hiljada dolara kazne.

Jusef Hosam Foto: KHALED DESOUKI / AFP / Profimedia

Tog 3. jula 2018. godine, Egipat je izgubio nadu da bi mogao da bude viđen na teniskoj mapi. Igrač koji je dogurao do 337. pozicije na svetu, bio viđen i možda negde posle Katara projektovan za dalji napredak.

- Da li želiš da izgubiš meč i zaradiš hiljadu dolara - pitao ga je jedan čovek, makar je to ispričao britanskim inspektorima koji su poslati od strane organa teniskog integriteta.

Isti igrač ga je pitao da za iste pare izgubi prvi set u Kataru od Gaskea, na šta ovaj nije pristao jer mu je bilo jasno da bi to mogla da bude velika stepenica u karijeri.

Ipak, sve se promenilo u Šarm El Šeiku.

- Želeo sam samo da pokušam, jer sam mislio da me taj čovek laže. Nisam znao da kockanje na to postoji - a, taj gospodin nije lagao, već ga je posle poraza na tom turniru častio večerom i dao mu novac.

Nije mogao da izdrži, rekao je svom ocu koji mu je odbrusio da "uništava svoj život i svoju karijeru".

- Mislio sam da će mi te pare pomoći da napredujem u karijeri. Želeo sam da igram veće turnire, da odem na neki američki kamp ili tako nešto, ali mi je novac bio neophodan - kazao je Hosam, a tada je nastavio da uzima novac od svojih poraza, ali je postao i sam čovek koji posreduje u nameštanju mečeva.

Proveo je naredne četiri godine u korupciji na susretima u Egiptu, Tunisu i Nigeriji uzimajući od 200 do 1000 dolara, preneo je tada BBC.

Inspektori su mu baš u Tunisu ušli u sobu i pronašli poruke koje je slao svom bratu Jusufu, takođe profesionalnom teniseru.

Pokušavao je da se izvuče iz čitave situacije ponudom da zajedno sa autoritetima hvata one koji nameštaju mečeve, ali... Nije uspeo da se dogovori. Kazna je bila drakonska i doživotna.

- Sada ću još više da se kladim - poslao je poruku onom istom teniseru koji mu je prvi nudio nameštanje mečeva.

Nije bio zadovoljan zato što nije dobio nagodbu.

- Dao sam im mnogo informacija. Nisam ništa lagao, bio sam otvoren. Dobio sam doživotnu kaznu, a igrao sam tenisa 17 godina. Nisam video nikakve benefite priznanja i kooperacije. Nisam imao više ništa da priložim - naveo je tada Hosam, a britanska strana je u tom momentu imala informaciju da je on nastavio sa nameštanjem i korupcijom u tenisu, samo iz drugog ugla i uloge.

Od tog momenta, jasno je bilo da postoji lanac koji je pao na severu Afrike i u Španiji. Tako da je od strane nadležnih organa procesuirano još 44 ljudi, a 16 njih je dobilo doživotne kazne.

Elem, samo dve godine kasnije, Karimov brat Jusuf Hosam, kojem se požalio u jednoj poruci, takođe je došao do tužnog kraja karijere, i to na isti način.

Jusuf je čak 21 put prekršio pravila, a osuđen je na doživotno proterivanje iz tenisa zbog osam nameštenih mečeva, slučajeva klađenja, dve sugestije drugim teniserima da ne igraju punom snagom i tri slučaja u kojima nije prijavio korupciju koju je video.

Slučaj je takođe uključivao i udruženo delovanje u pravcu nameštanja mečeva na nižim turnirima u belom sportu.

I Jusuf je imao svetlu karijeru pred sobom, osvojio je šest ITF turnira, a igrao je još tri finala.

U juniorima je igrao četvrtfinala Rolan Garosa, Vimbldona i US Opena, pa i drugo kolo Australijan Opena.

Doneo je i dve pobede Egiptu u Dejvis kupu, ali to je to bilo od njega. To je to bilo od braće koja su obećavala mnogo, ali nisu nastavila tim obećanim putem.

Sada je jednom 30, a drugom 26 godina i povremeno se bave padelom. Tenis je odavno zabranjena priča za njih.

Knjiga LEGENDA o Novaku Đokoviću je od 3. septembra zvanično u prodaji na kioscima Samo sekund i Moj Kiosk, a radi se o prvoj knjizi o najvećem svih vremena koja je napisana od jednog strane jednog Srbina.

(M. Bećagović)

Video: Đoković ludovao u noćnom klubu, pevao čuveni hit, a onda se pojavila Kamelija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA