Đoković se u Bugarskoj poklonio moštima srpskog kralja Milutina: Ovaj detalj je mnogima promakao

 
S. G.
S. G.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Najbolji teniser svih vremena Novak Đoković, boravio je u Sofiji na poziv svog prijatelja Grigora Dimitrova, sa kojim je odigrao revijalni meč. Uz to, druženje u glavnom gradu Bugarske iskoristio je da "napuni baterije" pred nastavak sezone.

Tako, pre meča, Đoković i Dimitrov su održali otvoreni trening , a nakon toga su uživali u noćnom životu Sofije. Njihovu zabavu upotpunila je folk pevačica Kamelija, koja je Novaku pevala  omiljenu pesmu „Luda po tebe“.

Na rastanku, Đoković je iskoristio društvene mreže da se oprosti od svojih bugarskih fanova. Na svom Instagram profilu je napisao: „Do sledećeg puta, Sofija. Hvala mom domaćinu i karaoke partneru, Grigoru Dimitrovu.“

Zanimljivo, među fotografijama koje je objavio je i ona u crkvi Svete Nedelje u centru Sofije u kojoj se nalaze mošti kralja Milutina.

Da podsetimo, Кralj Milutin, drugi sin kralja Uroša, jedan je od najznačajnijih srpskih vladara, a došao je na presto posle abdikacije starijeg brata, kralja Dragutina, koji se povukao 1282. godine. Milutin je vodio brojne ratove pri čemu je proširivao svoju vlast duboko na vizantijsku teritoriju, a njegova moć se ogleda i u organizaciji države, u velikoj vojsci, odličnoj privredi i finansijama. Vladao je 40 godina i ugled srpske države i naroda doveo do visokog stepena.

Mnogo je učinio i za kulturu srpskog naroda, a gradio je gradove, letnjikovce, naročito na КiM, podizao i darivao crkve i manastire, a graditeljska aktivnost praćena je razvojem umetnosti, slikarstva, književnosti i primenjenih umetnosti vezanih za crkvu i knjigu.

Otkud mošti Svetog kralja Milutina u Bugarskoj?

Sveti kralj Milutin (1282-1321) preminuo je 29. oktobra 1321. godine u svom dvorcu u Nerodimlju, na Kosovu i to samo nedelju dana nakon završetka njegove impozantne zadužbine manastira Gračanice.

Kralj Milutin je sahranjen u svojoj grobnoj Crkvi Svetog Stefana u njegovoj možda i najlepšoj zadužbini manastiru Banjska kod Kosovske Mitrovice, koju je izgradio u tu svrhu.

U vreme velike osmanske najezde na Srbiju 1460. godine predvođene sultanom Mehmedom II Osvajačem, telo Svetog kralja Milutina preneto je iza leđa osmanske najezde u okolinu Sredca (današnje Sofije), zato što se ta oblast, u to vreme, nalazila u okviru kanonske teritorije Srpske pravoslavne crkve tj. Pećke patrijaršije. U nekom trenutku mošti su prenete u obližnju sofijsku crkvu Svete Nedelje, koja se po Milutinovim moštima još naziva i crkva Svetog kralja. Mošti svetog kralja su preneli u Sofiju srpski kaluđeri Joanikije, Spiridon i Joakim”, objašnjava Srpska pravoslavna crkva.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA