Radio sa Novakom, pa prešao kod Sinera, a sada je odao Đokovićevu tajnu zbog koje je najbolji ikada

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Najbolji teniser sveta Janik Siner nedavno je doveo dva pojačanja u vidu bivših trenera Novaka Đokovića.

Ljudi koji su pomogli Novaku da dođe do mnogo Grend slem trofeja sada će pokušati da pomognu najboljem teniseru sveta da poboljša tu brojku u odnosu na dve koje ima trenutno.

Paniki je sada posebno zanimljiv i medijima u Italiji, pa je tako dao intervju u kojem je mnoge zanimalo i koja je tajna uspeha Novaka Đokovića.

Novinari su pitali Panikija i zbog čega se Novak češće obraćao njemu, nego Ivaniševiću, koji mu je u to vreme bio glavni trener.

- Kondicioni trener ima znanje od 360 stepeni, dok sa fizioliške tačke gledišta ne zahteva da trener bude stručnjak. U pojedinim trenucima me je pitao za nešto biomehaničko, na čemu smo radili. Ali obraćao se i fizioterapeutu. 

Upitan je i o tome što su i Nadal i Đoković u padu, pa tako prvi put od 2002. godine nemamo Đokovića, Nadala ili Federera u finalu Grend slema.

- Nadal ima fizički problem, ne može kontinuirano da trenira. To je automobil koji je prešao mnogo kilometara. Nole je netaknut, ali ima pad motivacije. Kada bismo mogli da ih spojimo, dobili bismo superšampiona.

Novak Đoković, Marko Paniki, Goran Ivanišević Foto: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak i dalje konstantno želi da napreduje i unapređuje trening, ali i oporavak, u čemu mu pomaže i moderna tehnologija.

- Želi da bude uvek korak ispred drugih, u svakom detalju. U vrsti pripreme, u potrazi za mašinama i tehnikama koje mu mogu omogućiti bržu pripremu i oporavak, u brizi o ishrani.

Uporedio je Novaka na terenu i van njega i ističe da su to dva različita lika.

- Van terena je divan, inteligentan, zabavan momak. Na terenu se pojavljuje slovenski ratnik u njemu, koji treba da se "hrani". Ako taj aspekt nedostaje, malo se gubi. Malo je izgubio motivaciju, što je razumljivo sa 37 godina - otkrio je Paniki, koji je istakao i da su Olimpijske igre bile Novakov glavni cilj, koji je na kraju i uspunio.

Marko Paniki, Novak Đoković Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Otkrio je i kako je raditi sa najboljim teniserom sveta.

- Kao polagati ispit na fakultetu svakog dana. Ali upravo zato je uzbudljivo. Nole je veoma zahtevan, prema sebi i prema drugima. Kada smo se prvi put sreli, postavio mi je trik pitanje: "Misliš li da nešto treba da se promeni ili misliš da sam ovako dobro?". On mrzi standardizaciju. Stižu mlađi protivnici? Onda je potrebno nešto novo da se s njima pozabavi.

Italijane je zanimalo i kako izgleda Novakov oporavak.

- Mnogi igrači, čak i oni na visokom nivou, zadovoljavaju se masažom kasno uveče. Novak ne, i dalje prati proceduru koja može da traje dva-tri sata, kod fizioterapeuta, sa specijalnim kompresivnim pantalonama koje pomažu u oporavku. Njegova doslednost je impresivna.

(Telegraf.rs)

Video: Neobičan ritual Zvezdinog fudbalera pred poslednji trening za meč sa Benfikom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сл.Ђ.Бијелић

    18. septembar 2024 | 16:14

    Марио Паники је у појединим деловима свог интервјуа изговорио посебне, одабране и лепо уобличене реченице да би новинару и широј јавности “приближио” Новака, а да притом, ништа није “провалио” односно рекао што није требао рећи... Лепа му је и ова стилска фигура о “аутомобилу са много пређених километара”, као и узвишено формулисани комплимент Новаку као “словенском ратнику”... Овако говоре мудри, препуни искуства, а који у себи гаје дубоко поштовање према Новаку... И кад бисмо хтели извући неки “супстрат” из свега што је изнео Паники, могли бисмо само закључити да је у питању несвакидашњи спортски шампион, готово ванвременских димензија... Вероватно ће протећи много времена док свет буде имао оваквог спортисту какав је наш Новак и зато хвала господину Паникију што је у овом кратком интервјуу изнео те, неке Новакове “посебности” или “несвакидашњости” по којима ће остати један из неколицине највећих спортиста планете, од било када па до? .... Чекање ће бекетовски трајати....

  • Vodolijax

    18. septembar 2024 | 12:03

    Šta kaže...Nadal dotrajali automobil a Nole netaknut.........nije za svakoga dobar auto.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA