Ruža

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 1

Temperament bi mogao da okrene u svoju korist, jer se iz takvog mentalnog sklopa ide brzo napred ili brzo nazad. Amplitude bi mogle da budu ogromne ukoliko ga ne stavi pod kontrolu. A, ukoliko ga iskontroliše...

Čekamo... A, odgovore samo ima Hamad Međedović. Možda su očekivanja velika, a samim tim i pritisak, ali baklja teniske Srbije mu se sada već duži period nudi. Kako Novak i drugovi trče, on nikako da je dohvati. Taman kada pomislimo da će da je preuzme, on se spotakne. Na US Openu se ponovo, kao i na svim Grend slemovima, postavlja pitanje - da li je vreme?

Filip Krajinović je od pre neki dan odložio reket. Obnova teniskih ljudskih resursa za našu zemlju je, pod salvom opomena, postala kranje upitna. Koliko god se Kecmanović, Lajović i Đere držali blizu svetske vatre, oni su vaistinu daleko od svog najboljeg rankinga. To se sve lako promeni u jednom boljem turniru, ali je realnost trenutno takva.

Kecmanović je izvan Top 50, a bio je 27. na svetu. Lajović je izvan Top 60, a bio je 23. na svetu. Đere je izvan Top 100, a bio je 27. na svetu. Miša još ima dosta vremena, Laci nešto manje, a Duci će uz svoje blic dobre partije morati da ide ka kvalitetu starog vina.

Ono što sam opominjao, ono što sam ukazivao u više navrata na više turnira kao generalno-okvirnu opasnost, ostaje na plećima.

Liše Hamada, Srbija ima samo još jednog mladog tenisera u Top 500. Stefan Popović nije mnogo znano ime u srpskom plebsu, nije se ni predstavljao na značajnijim turnirima. Svoje bodove pretežno stiče u donjem domu takmičenja belog sporta. Branko Đurić i Vuk Rađenović su do juče igrali u juniorskoj kategoriji, ispod 20 godina im je, pa se uvek može ostaviti prostora da od trenutnog radijusa između Top 700 i Top 800 doskoče u nekom eventualnom budućem manevru.

No, sve je to na dugom štapu. Predugom za teniske surove uslove. Nama je da se posvetimo ono što nam je pri ruci, a Hamad nam se već dugo nudi kao nova opcija. U stvari, on nam se ponudi, mi ga prihvatimo, a onda nam skloni ponudu sa stola.

Da ne bismo išli preširoko i nadugačko, u kratkim pasusima bih konstatovao njegov učinak na četiri Grend slema u ovoj godini.

Hamad Međedović Foto: Tanjug / AP

Australijan Open - drugo kolo kvalifikacija, prednost seta i brejka protiv Šelbajha, a onda preokret i ispadnje. Šteta.

Rolan Garos - prvo kolo glavnog žreba, tri glatke pobede u kvalifikacijama, trzaj protiv Flavija Kobolija i ispadanje. Šteta.

Vimbldon - drugo kolo kvalifikacija, prednost seta i tri brejk lopte kod 4:4 protiv Žukajeva, a onda preokret i ispadanje. Šteta.

US Open - preko trnja i kamenja, tri meča po tri seta, sve tri pobede i glavni žreb. Hajde sada da ne bude nova šteta.

Njegova snaga želi da preovlada. Ta energija koju ima u sebi samo čeka da se artikuliše. Ili sam ja lud, a i mnoge moje kolege ili će stvarno jednog momenta da "prokine".

U rimskoj noći, dok smo očajavali zbog letargičnog ispadanja Novaka Đokovića, Međedović je digao čitavu publiku na noge. To je bila igra za velika dela. Danil Medvedev je bio u totalnom bunilu. Kako li se Rus samo izvukao iz one bezobrazno dobre predstave, to ni sam ne zna. Mogao je to da bude spektakularan skalp za prvu osminu finala jednog Mastersa.

Desetak dana pre toga je u Madridu imao set lopte protiv Lehečke u drugom kolu. I to mu je, što se kaže, ispod lopate pobeglo.

Ne dokazuje samo ovo da je blizu da "prokine", već i poštena rvanja i taj-brejkovi sa Bublikom i Cicipasom, pobede protiv Marošana, Davidoviča Fokine i Popirina...

Hamad Međedović, srpska teniska nada Foto: MN Press

Može da se nosi, a čini se da nije ni na 50 odsto mogućeg kapaciteta. Analitički, pobrojano i sabrano, malo mu fali za veliko delo.

U poslednjih mesec dana, pre kvalifikacija za US Open, glas sa druge strane vrata se utišao. Ova sva gorenavedena imena su postala naglo dalja. Umesto da se love aduti po ATP turu, Hamad je primio dva udarca od 127. na svetu, ali i od 271. i 233. na planeti. Nepotrebni korak unazad. Kao da nas razuveri da uopšte ide napred, a onda prođe kvalifikacije za glavni žreb US Opena.

I... Ponovo nada. Ponovo je na klackalici da "prokine".

A, sudbina mu je dala ponovo isti ispitni test. Bukvalno mu se udesilo da do osmine finala Grend slema mora da savlada ljude protiv kojih se ove godine već dobro borio i jedva izgubio ili dobio.

Prvi protivnik će mu biti Fabijan Marošan kojeg je pre tri godine dobio u Prijedoru, ali i novu verziju izniklog Mađara je tukao u Štutgartu baš ove godine.

Ukoliko bi njega prošao, naišao bi direktno na Medvedeva iz kojeg je istresao najmanje dva litra znoja i desetak dvostrukih servis grešaka u Rimu. Rus, prosto, zna ukoliko dođe do novog dvoboja da će mu dan biti predug.

A, ono što bi zatvorilo ovaj krug sudbine jeste projektovani duel protiv Kobolija sa kojim je zaplesao na Vimbldonu. Italijan je, poput svih svojih sunarodnika, uzleteo visoko i od prvog avgusta, od 10 duela, ima tri poraza u režiji Korde, Rinderneha i Hurkača. Drži nivo, ali nije nesalomljiv.

Hamad Međedović Foto: Eibner-Pressefoto /EXPA/Adelsberger / imago sportfotodienst / Profimedia

Ako bih dalje nastavio, na papiru bi naišao Cicipas, isti onaj sa kojem je imao jedan ludi taj-brejk ove godine. Sve poznata imena, a mi puni nade da je Hame naučio sve one lekcije koje u proteklom navratu nije znao, te da će izrešavati te testove.

Otišli smo predaleko... Čak do četvrtfinala. Zvuči bajkovito. Zvuči, da se naše gore list ne uvredi, nerealno. Zvučalo bi realnije kada bi se posle svake pobede od prvog kola čitalo pasus po pasus.

Temperament bi mogao da okrene u svoju korist, jer se iz takvog mentalnog sklopa ide brzo napred ili brzo nazad. Amplitude bi mogle da budu ogromne ukoliko ga ne stavi pod kontrolu. A, ukoliko ga iskontroliše... Pa, videćemo redom Marošana, Medvedeva, Kobolija i Cicipasa kako staju naspram njega u Njujorku.

Sam je vladar svoje sudbine. Ona je u njegovim rukama. Dosta puta se ubo na trnje, valjda će ubrzo i ubrati tu ružu.

(Telegraf.rs)

Video: Stanojevića obuzele emocije na konferenciji: "Ne interesuje me gde si, uđi u golmana, pojedi loptu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moca

    23. avgust 2024 | 14:54

    Ne treba stvarati pritisak momku nepotrebnim tekstovima i komentarima. Pustite ga samo neka igra, a rezultati će sve reći!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA