Da li je Novak Đoković zaista dobro prošao na žrebu za US Open?

 
 
 
Čitanje: oko 9 min.
  • 4

Evo šta se predviđa u Njujorku najvećem svih vremena

Novak Đoković bi mogao da bude zadovoljan žrebom za US Open... Reklo bi se. Janik Siner, Karos Alkaraz i Danil Medvedev su u drugom delu kostura, pa neće biti prekoputa mreže do samog finala, ali bi samo laik mogao da zaključi da najboljem svih vremena nema rizičnih zadataka do borbe za trofej.

Kako bismo izbegli nabrajanje asova koji su završili u drugom delu žreba, te stvorili prividnu sliku da niko nije ostao u kosturu kod Novaka, pomenućemo baš one adute koji mu mogu stati na put do finalne utakmice.

Ben Šelton, Frensis Tijafo, Grigor Dimitrov, Davidovič Fokina, Andrej Rubljov, Aleksandar Zverev, Lorenco Museti, Fric, Beretini, Rune... I tako dalje, i tako dalje.

Mnogi bi znalci i poznalci rekli da nema lakog protivnika na Grend slemu i da ti žreb možda slučajno može olakšati neke stepene progresa, ali da ćeš svakako morati sam da se izbaviš sa svakim zadatkom.

Između ostalog, Novaku je prošle godine na putu do titule najveći problem bio Laslo Đere. Laci je u trećem kolu vodio sa 2:0 u setovima, svi su bili šokirani na Artur Ešu, ali je Đoković uspeo udarnički da promeni sliku i tok meča.

Nešto se može pretpostaviti, a nešto se analitički može navesti kao potencijalna mina. Možda ne kao mina, ali veliki oprez mora da bude prisutan.

PRVO KOLO - RADU ALBOT (Moldavija)

Iskusni Albot je došao iz kvalifikacija i zauzeo, čini se, najnepogodnije mesto u žrebu. Već dugo je na turu, 34 mu je godine,

Čest je učesnik glavnog žreba Grend slema, ali nikada nije uspeo da ode dalje od trećeg kola.

Zanimljivo je da je u karijeri igrao samo jedno ATP finale i da je upravo tada uz neverovatne sile i došao do jedine titule. U pitanju je Delrej Bič gde je u finalu savladao Dena Evansa u taj-brejku trećeg seta sa 9:7. To se desilo pre više od pet godina, a i pored toga nikada nije bio u Top 50 na svetu.

Iako je Moldavac već 16 godina na ATP turu, nije imao priliku da se sastane sa Novakom.

U kvalifikacijama je svaki meč dobio posle žestoke bitke - tri seta sa Baranko Kosanom, Van Ašeom i Močizukijem. Praktično već je odigrao jedan manji turnir i zaista je pitanje koliko može da se suprotstavi Đokoviću.

DRUGO KOLO - LASLO ĐERE (Srbija) ILI JAN LENARD ŠTRUF (Nemačka)

Novak Đoković, Jan Lenard Štruf Foto: Tanjug/AP

Jednu stvar moramo priznati - Đere je u užasnoj formi. Na granici je da ispadne iz Top 100, ima muke na Čelendžerima i veoma čudnih poraza od tenisera koji mu do juče ne bi uzeli ni šest gemova.

Iz ove perspektive, teško da bi mogao da ponovi spektakl od prošle godine sa US Opena. Zapravo, veliki je autsajder protiv Štrufa i biće veliko iznenađenje ukoliko probije prvu barijeru.

Ovaj korak bi za Đokovića mogao da bude nezgodan baš zbog nepredvidivog Nemca.

Projektovani susret sa Štrufom bi mogao da se posmatra iz dva ugla - prvi je veoma pogodan, a drugi i ne baš.

Prvo gledište je da su se sastajali već sedam puta i svih sedam je slavio Srbin.

Drugo gledište je da Jan Lenard nije baš prelaka prepreka u drugom kolu. U trećoj rundi već bila drugačija slika, ali već na drugoj stepenici je dovoljno jako ime za jaku pripremu.

Nikada Štruf nije ostvario pun kapacitet svog talenta, osvojio je samo jednu ATP titulu i sada mu je 34 godine. Na US Openu je već išao do trećeg kola, a na Grend slemovima ima dve osmine finala, ali na šljaci Rolan Garosa.

Ovo je beton i pored opreza, Novaku se predviđa pobeda u ovoj projekciji.

TREĆE KOLO - ALEKSEJ POPIRIN (Australija)

Novak Đoković i Aleksej Popirin Foto: Tanjug / AP

Preslikani momenat sa prethodnog Vimbldona. Ponovo Popirin. Ipak, nije ovo onaj isti Popirin, ovo je Popirin taman krunisani Masters šampion.

Dobio ga je Novak u sva tri međusobna duela, ali onaj detalj koji zapada u oko jeste da je Aleksej ove godine i na Australijan Openu i na Vimbldonu uzeo jedan set i da je makar u jednom setu dogurao do taj-brejka. Krajnje nezgodan za Đokovića, to se već ukazalo u prošlosti.

Projektovano je upravo Australijanac protivnik u trećoj rundi, a tu se još nalaze Korejanac Kvon, Poljak Kasnikovski i Španac Martinez.

No, na papiru i po momentu, reklo bi se da je popularni Popi ogroman kandidat da preskoči dve stepenice u Njujorku.

U poslednjem momentu je australijski teniser pokvario utisak iz Montreala gde je osvojio najveću titulu u karijeri. Kada su ga svi uzeli za mnogo ozbiljnije, odmah je ispao na startu Sinsinatija, ali bi se reklo da mu je takva stvar bila dopuštena usled pređašnjeg uspeha.

Svakako, zna i sam Novak koliko Popirin može da bude nezgodan na tvrdoj podlozi i on je jedan od glavnih elemenata misli da se Đokoviću samo naizgled čini lak žreb.

OSMINA FINALA - BEN ŠELTON (SAD) ILI FRENSIS TIJAFO (SAD)

Novak Đoković, Ben Šelton Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia / Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U opciji 16 najboljih, dva Amerikanca, dva teškaša i dobra servera. Šou bi mogao da bude zagarantovan, ko god od njih bude prekoputa mreže.

Naravno, tu je još kandidata koji su svesno došli da se nadmeću, pa treba pomenuti i Roberta Bautistu Aguta, Luku Nardija, Dominika Tima....

No, Šelton i Tijafo su dvojac koji projektovano stoji na Đokovićevom putu.

Koliko može biti zanimljivo?

Pa, dovoljno je evocirati momente sa prošlog US Opena gde je Ben dobio od Srbina jednu spuštenu slušalicu. To je tada eksplodiralo u svetu tenisa i na svim društvenim mrežama i Amerikanac dan danas na svojim objavama upravo dobija poruke sa slikom Novaka kako radi tu gestikulaciju.

Upravo je to bio njihov jedini međusobni duel i Đoković je u polufinalu poslednjeg Grend slema u sezoni furiozno osvojio dva seta, a onda u trećem sprečio kroz taj-brejk neke veće komplikacije. Počela je publika da se budi, počeo je Šelton da se koristi nekim manjim prljavštinama sa koledž tenisa, ali je čitav proces zaustavljen.

Nekako, sličnih karakteristika, Frensis Tijafo bi podjednako mogao da bude zanimljiv protivnik. To je dokazao pre tri godine na Australijan Openu kada je uzeo Đokoviću set i naterao ga da na 1:1 lomi u svoju korist preko taj-brejka. Jak je "Big Fo", ima stabilnost u igri kada se fokusira, ali ima i padove koji se, kada nastanu, teško sprečavaju.

Na oproštaju Federera je odigrao sa Đokovićem dva očajna seta, no je ovo već trenutak i bitan Grend slem na domaćem tlu, pa bi mogao mlo više da se pogura i napravi ovu priču zanimljivom.

Veoma dobar podatak, zarad kompletnije slike, jeste da američka publika uopšte nije frenetična kada igra domaći teniser. Osim, naravno, ukoliko sam igrač kao što je Šelton aktivno ne traži podršku. Nije se navijalo protiv Đokovića. Čak, Novak je znao da ima veoma lepu podršku na Artur Ešu.

ČETVRTFINALE - ANDREJ RUBLJOV (Rusija) ili GRIGOR DIMITROV (Bugarska)

Novak Đoković, Andrej Rubljov Foto: AP/Tanjug

Naravno da se čitav projektovani put Novaka može u svakom momentu izmeniti iznenađenjima i šokovima, ali bi mu, ako bi se papir pošteno pogledao i prostudirao, u četvrtfinalu došli Rubljov ili Dimitrov.

Dva totalno različita stila igre i ritma, dve totalno različite lične karte i karijernog sadržaja.

Valja pomenuti, kao u pređašnjem delu teksta, da se tu još nalaze i Alehandro Davidovič Fokina, Talon Grikspor, Jirži Lehečka, Sebastijan Baez, Kristofer Jubenks...

No, kao što vidimo, Rus i Bugarin su glavni kandidati za ovu poznu fazu takmičenja.

Rubljov je poznat kao "stajem redovno u četvrtfinale Grend slema" gospodin. Tu mu se stvori barijera koju ne ume da preskoči.

Čak osam puta je bio među osam najboljih na Grend slemovima, od čega čak četiri puta na US Openu.

Voli Njujork, pokazao je već više puta. Ono što može da ga hrabri jeste činjenica da je izašao iz jednog skandaloznog dela sezone gde je sablasno skupljao poraze od daleko niže rangiranih tenisera poput Komesane na startu Vimbldona ili Tirantea na startu Baštada.

Ta dva povezana poraza u julu je produžio sa ispadanjem od Serundola u Umagu, tako da su ga Argentinci naterali na dobro razmišljanje.

Iz svega toga se izdigao i umalo osvojio novi Masters, no mu je gorepomenuti Popirin baš stao na put u finalu Montreala.

Iz šest međusobnih duela ima samo jednu pobedu protiv Đokovića, i to u veoma ranjivim momentima za srpskog tenisera, i to baš u Beogradu, na šljaci.

Poslednji okršaj u Parizu prošle godine je bio prilično intezivan u tri seta. Takođe, 2023. na Vimbldonu je prvi osvojio set, a onda glatko izgubio. Liše toga, sve je lako išlo u korist Novaka.

Imenom i generalnim rezultatima u prošlih nekoliko godina jak, ali dosta rastrzan i lako ispada iz ritma.

Isto se može reći za Dimitrova, drugog kandidata da izađe na megdan Novaku u četvrtfinalu.

Od 13 duela je samo jednom slavio protiv Đokovića, i to pre više od 10 godina na šljaci Madrida. Sve ukazuje da, u izostanku nekog božanskog performansa Bugarina i totalnog sivila Srbina, ovde sve može biti jasno.

Uostalom, Dimitrov je imao priliku trećem kolu Australijan Opena pre dve sezone da praktično ranjenog i iznemoglog Novaka izbaci, ali je katastrofalnom taktikom totalno podbacio i izgubio sa 3:0 u setovima. To je upravo bila prekretnica za Noleta da jurne ka tituli.

POLUFINALE - ALEKSANDAR ZVEREV (Nemačka)

Aleksander Zverev, Novak Đoković Foto: AP/Tanjug

Da ne bismo sada navodili sva mnogobrojna imena koja bi mogla da dođu do polufinala, dovoljno je da se u projekciji kaže da je Zverev četvrti teniser sveta i da je jedini koji je znao dosta puta da dobro uzdrma Đokovića.

Jeste da ima negativan međusobni skor, ali činjenica da je od 12 sudara uspeo četiri puta da izađe kao pobednik dovoljno govori o njegovoj mentalnoj snazi da se suprotstavi najboljem ikada.

Dobijao ga je Saša i na šljaci i na betonu, ali i izbacivao sa Olimpijskih igara, tako da uvek postoji kod Novaka motiv više kada igra protiv Nemca.

No, Zverev nema baš prelak put od samog starta. Nezgodni Rusuvuori u prvom kolu, zatim Aleksandar Miler koji je u velikom zaletu, a onda i Fransisko Serundolo ili Tomas Martin Ečeveri. Dalje bi to bio Rune ili Museti, tako da će imati posla visoki Nemac.

Predaleko je misliti o ovome, a i u toj fazi se protivnici prilično dobro poznaju. I ne samo to, već je i javnosti poznatije o kome se radi i ko kakvu istoriju u međusobnim duelima ima. Sigurno da već mnogi mogu da zamisle duel Đokovića i Zvereva, svima je jasno da bi to bio vrhunac pre finala, ali će proći skoro dve nedelje do ovakvog ishoda i događaja.

FINALE - JANIK SINER (Italija) ili KARLOS ALKARAZ (Španija) ili DANIL MEDVEDEV (Rusija)

Karlos Alkaraz, Janik Siner Foto: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Vredi pomenuti sva tri imena, jer sva tri imena znaju kako se ulazi u finale Grend slema i znaju kako se osvaja Grend slem.

Kao što sam rekao, predaleko je misliti o ovome, bitno je znati da se na tom dugom štapu nalazi jedno od ova tri imena ili da bi moglo da se nađe.

Dosta je igrača sa druge strane žreba, niko ne može da isključi iznenađenja koja su se bezbroj puta dešavala baš na US Openu.

Turnir u Njujorku je poslednji Grend slem u godini, mnogi se umore od sezone, pa se dosta i anomalija dešava upravo u "velikoj jabuci".

Svako od ove pomenute trojice muči svoju muku.

Janik Siner gleda da ostane u svom balonu gde se ne priča o doping aferi, Karlos Alkaraz je u najvećem naletu dobio zlatni šamar na Olimpijskim igrama od Novaka, a Medvedev od poslednjeg dana jula do ovog momenta ima tri vezana poraza - osmina finala Olimpijskih igara, prvi meč Montreala i prvi meč Sinsinatija.

Kompletna slika odaje utisak da je Đoković ponovo daleko najjači na planu samopouzdanja, a kako i ne bi bio kada je zlatnom medaljom u Parizu prešao igricu.

(Telegraf.rs)

Video: Stanojevića obuzele emocije na konferenciji: "Ne interesuje me gde si, uđi u golmana, pojedi loptu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    23. avgust 2024 | 13:14

    Do finala je sve to BORANIJA za GOATA u finale sve jedno ko bude igrao IZGUBIĆE od najboljeg igrača svih vremena

  • Bole

    23. avgust 2024 | 12:39

    Kako glupo pitanje? Aaa kako su prosli oni koji trebaju protiv njega da igraju?

  • Goran Vuletić

    23. avgust 2024 | 13:48

    Često i nije imao sreće sa žrebo ali eto ovaj put mu se posrećilo jer ipak prvi i treći mogu igrati u polufinalu a Medvedev je nezgodan za Đokovića tako da se može reći da je lakši žreb mada kada je neko najbolji onda za one slabije je to bitnija stvar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA