Bila je 2. na svetu, otac je tukao kaišem, a onda je šokirala svet, napustila tenis sa 20 i postala monahinja

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 2

Kada se kao klinka pojavila na teniskim terenima, Amerikanka Andrea Jager sa samo 16 godina je postala druga igračica sveta koja je pet puta igrala polufinala Grend slemova i dva puta stigla do finala (Rolan Garos i Vimbldon).

Bila je jedna od najtalentovanijih sportisttkinja sveta, talenat koji je imala pokazala je veoma rano i sa 14 godina je postala profesionalka. Pre 44 godine (1980.) postala je najmlađa ikada koja je zaigrala na Vimbldonu (15 godina i 19 dana), a pobeđivala je takve legende kao što su Martina Navratilova, Kris Evert i Bili Džin King.

Međutim, samo četiri godine kasnije, devojka je završila karijeru, umorna od napada protivnika i drugih gadosti koje su vladale u ženskom tenisu. Na kraju, postala je časna sestra i sav novac donirala je u dobrotvorne svrhe. Ovo je priča o njoj...

Kada je imala 16 godina, Andrea je 1981. osvojila svoj prvi GS u mešovitom dublu. Partner joj je bio Džimi Arijas i uzeli su Rolan Garos, nakon čega je Jagerova postala superzvezda sa snimanja modnih časopisa i reklamnih ugovora sa vodećim svetskim brendovima.

To je bio momenat kada su njene kolege i koleginice krenule da je sabotiraju.

- Imala sam situacije kada sam išla po reket, a žice su bile presečene. Drugi dan sam pronašla žilete umetnute u zadnji deo mojih patika. A onda su postojali stalne priče u svlačionici o mojim malim grudima... Sa 16 godina! Stalno sam razmišljala: ko je ovde dete, ja ili oni? Bilo je odvratno i odbojno - prisetila se.

Teniserka se osećala kao da je u klopci. Na jednoj strani je bio njen otac tiranin, na drugoj rivali koji su joj zavideli na uspehu, a na trećoj dvosmisleno ponašanje rukovodstva Ženske teniske asocijacije (VTA). Na jednoj od žurki posvećenoj završetku sezone, zaposleni u udruženju sipao joj je alkohol u sok dok ona nije gledala.

- Nikad ranije nisam pila i vrtelo mi se u glavi – nisam razumela šta se dešava. Na kraju se ovaj čovek ponudio da me odveze kući, a usput smo se zabili u kontejner za smeće. Kada smo se zaustavili kod mog stana, pokušao je da me poljubi.

Atraktivnu plavušu nekoliko puta su sudije maltretirale u svlačionici posle mečeva, što je i sama priznala.

- Toliko sam se plašila da se ne povredim da sam se presvlačila u toaletu ili u tuš kabini. Jednom na US Openu neko me je prepoznao i pitao šta radim tamo?! Morala sam da lažem da je pukla cev u svlačionici.

Već smo pomenuli oca koji je kontrolisao svaki njen korak. Nije smela da zakasni na trening, nije je puštao sa terena dok ne pogodi bar 500 bekhendova, njeni odgovori na konferencijama za novinare su unapred dogovoreni, a uvek je išla u krevet u isto vreme.

- Moj otac Roland je rođen u Nemačkoj pre rata. Bilo je to drugo vreme, drugačije obrazovanje, druga disciplina, a on je bio amaterski bokser. Za njega je bilo normalno da koristi kaiš. Mogla bih da igram tornado i da ipak dobijem meč. Ali van terena nisam se osećala sigurno i plašila sam se za svoj zdrav razum - priznala je Andrea svojevremeno za "Indipendent."

Njen život je dramatično promenila priča koja se dogodila 1982. Tokom US Opena, grupa tinejdžera izvršila je samoubistvo u jednoj od njujorških škola, Jager je želela da pomogne i otišla je u školu da podrži roditelje. I pored toga što je dolazak zvezde bio tajan, teniserki je ušao u trag reporter Njujork tajmsa, a Andreine fotografije u školi su se sutradan pojavile u najpoznatijim američkim novinama. Ovo je veoma razbesnelo rukovodstvo VTA ​. Pozvali su je u kancelariju i rekli da bi njeno učešće u priči moglo štetno da utiče na reputaciju organizacije.

Na kraju, karijeru je završila sa 20 godina, nakon što je gubila finala Rolan Garosa i Vimbldona. Međutim, već sa 18 se polako ohladila kada je u pitanju beli sport.

- Bog je doneo odluku umesto mene. Tokom meča mi se noga okliznula, promašila sam loptu, a u tom trenutku mi je nešto zaškripalo u ramenu. Meč je morao da se prekine jer nisam mogla da podignem ruku – beživotno se klatila, kao crevo. Bol je otupeo saznanje da sada neću morati da treniram neko vreme i da ću moći da posvetim vreme deci iz sirotišta kojima je potrebna podrška.

Šokirala je svet kada je 1985. godine stekla diplomu iz teologije. Uprkos besnim pokušajima njenog oca da odvrati njegovu ćerku, Andrea je sav svoj novac (1,4 miliona dolara) donirala u dobrotvorne svrhe. Početkom 1990-ih osnovala je fondaciju Little Star za decu obolelu od raka i postala monahinja.

Trenutno, fondaciju podržavaju teniske zvezde Džon Mekinro, Andre Agasi, Štefi Graf i Pit Sampras, kao i poznate ličnosti poput glumice Sindi Kraford i glumca Kevina Kostnera. Danas je njene aktivnosti ne sprečavaju da povremeno učestvuje u veteranskim egzibicionim mečevima na grend slemovima, gde konačno može da igra tenis bez nepotrebnog pritiska na svoju psihu.

(Telegraf.rs)

Video: Iliev treći put na poziciji sportskog direktora Partizana: Na predstavljanju obećao velike promene

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SVM

    23. avgust 2024 | 10:44

    Tužna sudbina ali priča sa lepim krajem. Važno je da je spokojna i zadovoljna sada i da je njen život ispunjen i to humanošću. Jaka ličnost,nikada nije razmišljala o onome što bi drugi makar pokušali na njenom mestu. Ipak,život nema reprizu. Bravo

  • Mrki

    23. avgust 2024 | 12:59

    Ovakve priče nam trebaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA