Srbijo, treba da budeš ponosna! Amerikanci odabrali Đokovića i Jokića među Top 30 najboljih sportista 21. veka

 
S. T.
S. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 7

Objavio je ugledni američki časopis ESPN

Koliko smo se samo puta radovali zbog uspeha našeg najboljeg tenisera, Novaka Đokovića na mnogobrojnim turnirima i Grend slemovima ili najboljeg košarkaša, Nikole Jokića u NBA ligi. I jedan i drugi popeli su se među same zvezde svetskog sporta, a sada je stigla i potvrda - Srbija zaista ima na koga da bude ponosna.

Ugledni američki sportski sajt ESPN sastavio je zvaničnu listu Top 100 najboljih sportista na planeti u 21. veku, a ni manje ni više, Novak Đoković i Nikola Jokić završili su među najboljih 30 na spisku!

Ipak, ono što će zasigurno mnogima zasmetati u ovom izboru jeste kako je to Rodžer Federer završio na šestom mestu ispred Novaka Đokovića, ako se zna da Srbin ima više Grend slem titula, trofeja na Mastersima i Završnim turnirima, ali i mnogo čega drugog...

ESPN pravda ovaj izbor time što je Federer osvojio 20 Grend slem titula i što ima 369 poena na tim turnirima, odnosno osam pehara na Vimbldonu, što je više nego što je iko osvojio.

Karlos Alkaraz Novak Djokovic dodela nagrada vimbldon Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Naš Novak Đoković završio je na 11. mestu na toj listi ESPN-a i to kao nosilac 24 Grend slem titule, time što je 422 nedelje proveo do sada kao broj jedan, što je slavio 375 putan a Grend slem mečevima i to što ima 98 titula u singlu, odnosno 1.110 pobeda ukupno.

Interesantno je da u opisu ESPN navodi da je posle pobede na US Openu "Đoković obezbedio svoju poziciju kao najbolji u tenisu svih vremena".

Najbolji srpski košarkaš, Nikola Jokić je 28. sportista na ESPN-ovoj listi, a kao ključni razlozi za ovaj plasman nvode se to što je bio šampion sa Denver Nagetsima 2023. godine, što je bio MVP finala iste godine i što je tri puta bio najkorisniji igrač ligaškog dela sezone.

Nižu se Nikolini uspesi, pa ESPN navodi i selekciju šest puta u "Ol Star" tim, a zatim to što je pet puta bio u "Ol-NBA timu" sezone.

- Jokić nastavlja da iz godine u godinu postavlja brojke koje liga nije videla od "visokog" igrača još od Vilta Čembrlena. I daleko je od gotovog - piše ovaj eminentni list.

Nikola Jokić Foto: Profimedia

Najbolji sportista 21. veka po izboru ESPN-a, zanimljivo, jeste Majkl Felps, čuveni plivač i osvajač 28 medalja na Olimpijskim igrama, od čega su 23 bile zlatne. On je ujedno i rekorder po broju zlatnih medalja na jednim igrama, kada je u Pekingu uspeo da uzme čak osam 2008. godine.

Drugo mesto na listi pripada legendarnoj Sereni Vilijams, najboljoj teniserki svih vremena i osvajača 23 Grend slem titule. Upisala je 365 trijumfa na "mejdžorima", a sa 73 titule u karijeri postavila se na peto mesto u Open eri.

Ljubitelji fudbala će se posvađati zbog činjenice da je Leo Mesi postavljen na treće mesto kao najbolji fudbaler na ESPN-ovoj listi, dok je na četvrtoj poziciji kao neko ko prednjači u košarci stavljen Lebron Džejms.

Petoplasirani je Tom Brejdi, čuveni igrač američkog fudbala, sledi već pomenuti Rodžer Federer, sedma je Simon Bajls, američka gimnastičarka, na osmom mestu je Tajger Vuds, američki golfer, a deveti je Jusein "Jusa" Bolt, kako ga je zvao naš čuveni, sada pokojni komentator Duško Korać.

Top 10 kompletira sportista koji nažalost više nije među nama, Kobi Brajant.

Odmah posle Đokovića na 12. mestu nalazi se Rafael Nadal, a ispod pogledajte ko je sve završio u Top 30 na ovoj ESPN-ovoj listi.

TOP 30 NAJBOLJIH SPORTISTA 21. VEKA U IZBORU ESPN-a

1. Majkl Felps (plivanje)

2. Serena Vilijams (tenis)

3. Leo Mesi (fudbal)

4. Lebron Džejms (košarka)

5. Tom Brejdi (američki fudbal)

6. Rodžer Federer (tenis)

7. Simon Bajls (gimnastika)

8. Tajger Vuds (golf)

9. Jusein Bolt (atletika)

10. Kobi Brajant (košarka)

11. Novak Đoković (tenis)

12. Rafael Nadal (tenis)

13. Kristijano Ronaldo (fudbal)

14. Stef Kari (košarka)

15. Kejti Ledecki (plivanje)

16. Tim Dankan (košarka)

17. Šekil O'Nil (košarka)

18. Patrik Mahoms (američki fudbal)

19. Luis Hamilton (Formula 1)

20. Eron Donald (američki fudbal)

21. Dijana Tarusi (košarka)

22. Sidni Krozbi (hokej)

23. Kevin Garnet (košarka)

24. Albert Pujol (bejzbol)

25. Flojd Mejveder (boks)

26. Pejton Mening (američki fudbal)

27. Rendi Mos (američki fudbal)

28. Nikola Jokić (košarka)

29. Mihael Šumaher (Formula 1)

30. Majk Traut (bejzbol)

Kompletnu listu pogledajte na sledećem linku.

(Telegraf.rs)

Video: Sferopulos: Ne razmišljamo o pojačanjima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lose protumaceno

    18. jul 2024 | 19:21

    Djokovic je najbolji sportista svih vremena.

  • Brundo

    18. jul 2024 | 19:04

    Naravno posto su u pitanju americki sportski strucnjaci onda ne ocekujem nista manje od postenja.Najbolje dvoje rangiranih su, gle cuda, Amerikanci.I kako to da je Federer bolji od Djokovica?Sportski strucnjak mora da je objektivan.Navijaci su subjektivni.

  • Vodolijax

    18. jul 2024 | 18:45

    Felps može da zahvali Čaviću na prvom mestu i otetoj zlatnoj medalji ..........Ako je iko zaslužio prvo mesto to je Bolt.....i naravno naš Novak.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA