"Sportisti kao Đoković su i blagoslov i kletva": Jake reči bivšeg srpskog košarkaša, pomenuo je i Brajanta

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Vladimir Radmanović se prisetio kako su na treningu Lejkersa pokušavali da kopiraju Kobija, ali nisu uspevali

Program “Putem šampiona” Novak Đoković Fondacije priredio u Geozavodu jedan od najzanimljivijih panela za kraj svoje najbogatije sezone postojanja: “Formula dugotrajnosti u sportu” i šta sadrže različiti karijerni putevi i smisao pravih sportskih i životnih uspeha u svojim izlaganjima iz ličnog i stručnog iskustva briljantno opisali trofejni bivši reprezentativac Srbije i NBA as ambasador za Evropu Vladimir Radmanović priznati klinički psiholog i terapeut dr Aleksandar Misojčić i autorka programa Ana Jovanović!

Završnom porukom da “volimo našu decu kakva jesu – a ne kakva bi mogla da budu”, najavljen nastavak programa “Putem šampiona” od najviše važnosti za decu i roditelje u sportu i njihove trenere - za 2024. godinu.

U otkrivanju formule uspeha i dugotrajnosti u sportu, Vladimir Radmanović je istakao da je – uz zdravlje i fizičku pripremljenost koja može da odgovori na sve takmičarske izazove – podjednako važno da postoji podrška u procesu razumevanja ostvarivih ciljeva i podsticaj motivacije u težnji da se bude najbolji mogući u svemu čime se bavimo – a što je posebno važno u odnosu roditelja i trenera prema deci u sportu.

- Bitno je da deci bude predočena važnost obrazovanja – između ostalog i zbog toga što ono uz moguću sportsku karijeru pruža dugoročnu životnu stabilnost i raznovrsne profesionalne opcije, što uz snažan voljni momenat i odlučnost da se ne odustaje od ostvarenja svojih želja zaokružuje smisao bavljenja sportom i postizanja uspeha - poručio je Radmanović.

- Biti neuspešan u sportu ne znači da ćete biti neuspešan čovek - upozorio je Vladimir Radmanović, naglasivši da je život satkan od niza zahtevnih uloga u kojima smo manje ili više ostvareni.

Fondacija Novak Đoković Foto: Dalibor Danilović

Jedinstveni sportisti kao što su Novak Đoković ili Kobe Brajant predstavljaju “ego ideal” - inspiraciju za stremljenje ka njihovim nivoima uspeha, ali se često dešava da oni koji idu tim smerom nisu svesni koliko truda i višedimenzionalnog rada je potrebno da bi se stvorili realni uslovi za ostvarenje istih.

- Sportisti kao što su Novak Đoković su i blagoslov i kletva. Divno je imati jednog takvog čoveka kog deca gledaju kao idola. Kao nekoga ko oni žele da postanu. S druge strane, mnogo opasna stvar jer nema mnogo takvih. Imate 12-13 godina, želite da postanete neko kao što je Novak Đoković. Čuli smo milion puta da "ako to želim, mogu da budem sve." Kad bi to tako bilo, onda bi svi bili Novak Đoković - rekao je Radmanović i dodao:

- Ja sam imao priliku da igram sa nekim vanserijskim igračima u svojoj karijeri. Vi to kad gledate na terenu, pomislite da je lako,d a takođe možete da uradite. Evo Kobi Brajant, s njim sam igrao u Lejkersima. Uradi nešto. Ne vidite tačno šta je uradio, pa pogledamo gore u ekran da vidimo usporen snimak. Korak ovde, korak onde, zaokret, šut, lagano. I onda odete sutra na trening, pokušate da uradite to što je uradio i padnete. Sapletete se. Onda drugi put, pa ne možete. Treći put ispadnete. Prosto neki ljudi, kao što je Novak, oni su vanserijski. Tih je vrlo malo. Jedan u svetu, najbolji.

Fondacija Novak Đoković Foto: Dalibor Danilović

Obezbediti da se deca od najranijeg doba i tokom školovanja redovno bave sportom je jedan od bitnih preduslova sticanja pravog odnosa prema njemu u njegovim različitim životnim ulogama – pa time i uspostavljanju pravilne ravnoteže između obrazovanja i sporta. Uz prepoznavanje činjenice da se u ostvarenju sportskih uspeha često primećuju dve mehanike – ponavljanje onoga što je neko drugi radio ili nezavisan pristup od svega što je predhodilo, panelisti su istakli važnost “pomirenja krajnosti” i posvećenosti roditelja da kroz otvoreni razgovor sa decom, pametno praćenje onoga čime se bave na sportskom terenu i van njega i isticanja važnosti obrazovanja kao metoda kojim se posredna i neposredna znanja mogu najbolje iskoristiti u donošenju sopstvenih stavova i ciljeva ostvare svoju ulogu u procesu stasavanja svog deteta u budućeg uspešnog i srećnog sportistu – i čoveka.

- Volimo našu decu kakva jesu – a ne kakva bi mogla da budu - univerzalna je preporuka i poruka Vladimira Radmanovića, dr Aleksandra Misojčića i Ane Jovanović kojom je obuhvaćena suština završnog panela programa “Putem šampiona” Novak Đoković Fondacije za ovu godinu.

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA