Da li znate ko je osvojio prvi Grend slem za Jugoslaviju? Ovu legendu su svi zaboravili

 
  • 4

Godine 1988. prestala je sa aktivnim igranjem tenisa. Aktivno je igrala tenis petnaest godina

Mnogi je danas ne pamte, a donela je Jugoslaviji Gren slem titulu. Tada 21-godišnja Mima Jaušovec osvojila je Rolan Garos 1977. godine i utabala staze budućim teniserima sa ovih prostora.

Igrala je u vreme kada tenis na ovim prostorima nije bio toliko popularan kao danas, Kada se beli sport igrao drvenim reketima i trasirala je put budućim zvezdama tenisa iz naše zemlje, najpre Slobodanu Bobi Živojinoviću i Moniki Seleš, sve do Novaka, Ane, Jelene, Janka, Viktora, koji su u ovom veku pleneli svetskim tenisom.

Rođena je 20. juna 1956. godine u Mariboru gde je završila osnovnu školu. U periodu između 1976. i 1988. bila je najuspešnija jugoslovenska teniserka.

Godine 1988. prestala je sa aktivnim igranjem tenisa. Aktivno je igrala tenis petnaest godina.

Jedina je slovenačka teniserka koja je osvojila neki od Grend slem turnira, a uz Moniku Seleš je jedina teniserka koja je osvojila Grend slem titulu za Jugoslaviju.

U finalu tog Rolan Garosa odigranog 1977. godine savladala je Rumunku Florencu Mihaj sa 2:0 u setovima i možda navela neke nove naraštaje da se bave tenisom.

Srbija, od samostalnosti, je u vrhu po osvojenim Grend slem trofejima. Naravno, sve zbog Novaka Đokovića koji je pre nekoliko dana došao do svog 22. najvećeg naslova u svetu tenisa.

Uz njega, brojku je pojačala Ana Ivanović sa titulom na Rolan Garosu, pa se naša zemlja nalazi na devetoj poziciji večne liste.

(Telegrf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BJ

    3. februar 2023 | 18:41

    Поред Новака и Ане не би требало да заборавимо Гренд слемове које су освајали Зимоњић и Јелена у дубловима а то није мали број

  • Milan

    3. februar 2023 | 15:43

    Gren slemovi se osvajaju za sebe a medalje na olimpijadi za drzavu

  • Fredy

    3. februar 2023 | 20:23

    Mima Jausovec

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA