Rune u Novakovom stilu srušio Đokovića: Danski tinejdžer senzacionalno uzeo Masters u Parizu!

 
 ≫ 
  • 58

Au kakav je ovo bio meč!

Iznenađenje u Parizu, Masters je osvojio 19-godišnji danac Holger Rune koji je u dramatičnom okršaju, u spektaklu, teniskom "blokbasteru" i meču dostojnom finala savladao Novaka Đokovića u tri seta - 3:6, 6:3, 7:5!

Mladi danski junoša je pobedom nad ikonom tenisa zaokružio neverovatnu nedelju u Parizu tokom koje je, u šest dana, redom potukao Vavrinku, Hurkača, Rubljova, Alkaraza (predaja), Ože-Alijasima i na kraju najvećeg od najvećih Novaka Đokovića.

Rune - Đoković Foto: Tanjug/AP

Ali dugo će naš velikan žaliti za propuštenom šansom u tom odlučujućem setu, u 12. gemu koji će se prepričavati narednih dana.

Novak je na 6:5 za Danca, na servis rivala propustio da iskoristi čak sedam brejk lopti, a to je nešto što ne viđamo često od Noleta, teško da je ikad imao takvu situaciju i da je nije materijalizovao - a to je između ostalog i snaga Runea koji mentalno nije poklekao pod pritiskom daleko iskusnijeg rivala. Nije dozvolio da ga Novek navuče na njegov teren.

Novak je ovakve trilere većinom umeo da preokrene kada se suoči sa problemom, a sada je on bio taj koji se našao na drugoj strani - naišao je na žilavog protivnika koji je pored očite moći i sile koje ima u rukama, poseduje i snagu volje i jak mentalni sklop, baš one adute koji su Srbina svih ovih godina vodili na pijadestale ATP turnira, Mastersa i Grend Slem visina.

Rune je, činilo se, jedva dolazio do daha u pomenutom gemu odluke, pri 1:1 u setovima i vođstvu 6:5.

Svaki poen mu je bio muka, svaki udarac, barem je to tako delovalo sa strane, ali je uvek pronalazio dodatnu rezervu da naudi Novaku, da ne poklekne pod udarom Srbina koji je tražio izlaz iz neprijatne pozicije. Svaki put Danac je imao rešenje, umeo je da se nosi sa svakom vrstom pritiska, imao je dovoljno stabilnu "glavu" da uzvrati i u tome je danas bio savršen.

Rune - Đoković Foto: Tanjug/AP

A malo ko je posle prvog seta mogao da nasluti ovakav epilog, ovakvu titansku borbu, a tek niko nije mogao da veruje u neverovatan "kambek" Danca, jer je Novak bio superioran u prvom delu meča - dobio ga je sa upadljivo velikom dozom rutine sa 6:3.

Poveo je Novak i u početnom gemu drugog seta, i to na servis rivala 40:0, Rune je bio pred ponorom, ali je to ustvari bio početak njegovog meteorskog uzleta i početak naglog pada ritma i energije našeg velikana. Rune je uzeo taj gem, poveo 1:0, a vrlo brzo na semaforu je stajalo 4:1 u korist danske senzacije. Drugi set je bio izgubljen za Novaka.

Rune - Đoković Foto: Tanjug/AP

Treći, odlučujući, deo meča Novak je počeo daleko stabilnije, uz brejk je vodio 3:1, servirao, ali je i u toj situaciji Danac pokazao koliko je nezgodan i opasan rival. Rune je uzvratio "ribrejkom", uzdrmao Novaka, potom doneo sebi 3:3 i od tog trenutka je krenula borba zbog koje su navijači Srbina i Danca, ali i oni neutralni, trepereli. Spektakularan tenis su priredili Novak i Holger, pun tempa, dinamike, vrhunskih poteza sa obe strane, tenzije i neizvesnosti, i ovog puta je, nažalost, otišao u korist nadolazeće zvezde svetskog tenisa, momka koji je mnogo toga u svojoj igri prisvojio od mentora Novaka Đokovića.

Učenik je pobedio učitelja...

HOLGER RUNE - NOVAK ĐOKOVIĆ 2:1 (3:6, 6:3, 7:5)

TOK MEČA

III SET - 7:5

7:5 - KRAJ! Nestvaran, neverovatan gem su odigrali Srbin i Danac, trajao je 16 minuta, posle kojeg je Rune, na kraju ove iscrpljujuće borbe, uspeo da slomi našeg asa i da dođe do najvrednije i najveće pobede u karijeri. Kakav meč mladog Danca.

6:5 - BREJK! Nole greši u razmeni udaraca, poslao je lopticu van terena, na ogromno oduševljenje dela publike i naravno Runea, koji će u narednom gemu servirati za titulu.

4:5 - Dobro je, Novak je izuzetno brzo i bez mnogo trzavica rešio deveti gem u setu odluke. Vodi, gem ga deli od titule.

3:4 - Konačno, proigrao je Nole i to mu je donelo konkretan rezultat, ponovo vodi, sad je pritisak na tinejdžeru.

3:3 - Rune je živ, dva vezana gema je uzeo Danac i poravnao rezultat u trećem setu. Burno slavi poene mladi Rune, publika mu daje dodatnu energiju.

2:3 - RIBREJK DANCA! Rune je opasan, sjajan gem je odigrao, imao je i 30:0, pa 40:30. Novak je uzvratio, pokušao da poništi uzlet i ritam rivala, ali uzalud. Biće ovde drame...

Rune - Đoković Foto: Tanjug/AP

1:3 - BREJK! Videlo se od starta ovog sela meča da je Novak spreman da zagospodari terenom i preuzme kontrolu, da je kadar da naudi Dancu - i to se desilo na servis Runea. Srbin sada ima lepu prednost, i servis, otvara mu se put ka tituli!

1:2 - Novak je uzeo prvi gem u setu oduke, Rune je bio jedanko siguran na svoj servis, a onda Nole još sigurniji na svoj početni udarac u trećem gemu, za mirniji nastavak meča.

II SET - 6:3

6:3 - Rune je uspeo - dolazi do egala u setovima protiv Novaka!

Rune - Đoković Foto: Tanjug/AP

5:3 - Ekspresno Đoković uzvraća, osvaja gem serijom sjajnih servisa, ali Rune ima šansu da zatvori set u svoju korist.

5:2 - Odbio je najjači nalet Novaka Rune, imao je 30:15 naš as na servis Danca, ali je ovaj izdržao, uzvratio sjajnim izborom udaraca i pravim rešenjima, pa je sada nadomak osvajanja drugog seta.

4:1 - Brzo i lako je Danac, "ubica dečijeg lica", došao do svog novog gema u dvoboju sa Novakom koji, očito, nikako ne može da uspostavi svoju igru i ritam koji ga je krasio u prvom estu. Danac, zasad, sve drži u svojim rukama.

Rune - Đoković Foto: Tanjug/AP

3:1 - Pokrenuo se Đoković u drugom setu, konačno je došao do prvog gema koji mu je bio i te kako potreban zbog samopouzdanja za dalju borbu. Videćemo kako će ona dalje teći sada kada je probio led.

3:0 - Još jedan vrlo kvalitetan gem za Danca, koji sada već ima ozbiljnu prednost. Novak je, čini se, izgubio ritam koji je imao u prvom sstu i u povoju drugog. Sada Danac diktira tempo što i pokazuje rezultat.

France Tennis Paris Masters Foto: Tanjug/AP

2:0 - BREJK! Rune uzvraća, prvi problemi za našeg asa. Od momenta kada je uspeo da preživi 0:40 Danac igra kao u transu!

1:0 - Sjajan gem, najbolji na meču! Šteta, Novak je propustio veliku šansu da već u povoju ovog dela meča brejkne rivala, vodio je 40:0 na servis Runea, ali je Danac preživeo ovu vrlo neugodnu situaciju.

I SET - 3:6

3:6 - Gem i Set! Sa nulom je rešio ovaj deo igre Novak, i zatvorio set na najbolji mogući način, u velikom stilu, za vođstvo u setovima u velikom finalu. Sa koliko je samo autoriteta osvojio ovaj gem, Rune nije imao ni promil šanse da preokrene.

3:5 - Rune je ostao u životu posle svog servis gema, Novak je dosta rizikovao ovog puta, slao je neke udarce koji nisu toliko tipični u ovom momentu meča, no imaće jasno je da najbolje čuva za svoj servis gem.

2:5 - I dalje toliko rutinski deluje sve što radi Novak protiv 16 godina mlađeg rivala, lako dolazi do rešenja i poena, na gem je od osvajanja seta.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

1:4 - Rutina, tako je izgledao ovaj gem posle kojeg srpski as ima veliku prednost i čini se da Danac nema način da mu stane na put.

1:3 - BREJK! Danac nije izdržao pritisak, Novak je u povoju gema preuzeo rezultat, a onda je sve teže bilo Runeu. duplom servis greškom predao je gem u ruke Srbinu.

1:1 - Velika borba u oba gema, Novak je posle 40:40 vezao dva poena i krenuo, da bi Danac sa tek nešto manje neizvesnosti rešio svoj servis gem onako kako je želeo. Smeč, pa volej u Novakovo polje, za kraj sekvence.

O MEČU

Još jedan, za kraj. Finale Mastersa u Parizu iznedrilo je dvojicu tenisera od kojih je jedan očekivano tu, Novak Đoković, i ovog drugog koji je, ne toliko očekivano u borbi za pehar - Holgera Runea.

Biće ovo i sudar generacija, Danca koji ima 19 godina i nadolazeća je snaga svetskog tenisa, i Novaka koji je titan, ikona i legenda ove igre i neko kome je ostala još koja godina da završi to što ima da završi pre odlaska u penziju.

Meč u Parizu kreće malo posle 15 sati i možete ga uživo pratiti uz tekstualni prenos na Telgrafu.

Na dan finala na društvenim mrežama teniski portali su podsetili na zajedničku fotografiju dvojice današnjih suparnika od pre nekoliko godina. Život je zaista čudo, mali Rune je ostvario san, da igra protiv svog idola.

(Telegraf.rs)

Video: Ivan Vitasović za Telegraf.rs otkrio hoće li se tući sa Fabjanom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Johan

    6. novembar 2022 | 14:51

    Napred Nole tebe Srbi vole i za tebe se Bogu mole.

  • Isabela

    6. novembar 2022 | 15:09

    IDEMO NOLE😀🏆♥️🇷🇸

  • Sudija Dred

    6. novembar 2022 | 15:38

    Lagani trening,za našeg šampiona 😊 mali je još zelen za ovakve visine i veličine,treba još da raste 😉 AJMOO NOLEEE 🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA