Kaži meni Danilo, šta mi te je ranilo?

 
 
 ≫ 
  • 3

Ako ga ne izbaci Rafael Nadal, onda će to učiniti Nik Kirjos, a ako to ne uradi Nik, onda će to učiniti Hubert Hurkač

Danil Medvedev je, realno, izneverio sva moguća očekivanja ove godine. Bilo je tu i politike, ali više nestabilnosti igračke koja ga je dovela do toga da sasvim zasluženo preda prvu poziciju nekom drugom. Rus je ove sezone bio 13 nedelja na teniskom vrhu, ali uspehom se nije utemeljio. Pošteno rečeno, a realno gledano, malo i premalo od glavnog koji više nije glavni.

Postoji jedan simpatični dečiji hor "Zvjezdice" iz Crne Gore koji ima još simpatičniju pesmicu pod nazivom "Kaži mi kaži Danilo". U jednom stihu, klinci pevaju "... Kaži mi, Danilo, šta li te je ranilo? Dado, o Dado".

Šta li je Danila ranilo i zbog čega nije iskoristio priliku da preuzme kormilo belog sporta, to možemo svi da se zapitamo.

Novaka Đokovića mu je administracija sklonila sa puta, kao što je on sklonjen Novaku sa puta na Vimbldonu. Jednom problem vakcina, drugom problem sukob u Ukrajini. Ipak, Đoković je stigao do titule na nezvaničnom prvenstvu sveta, a Rus nije uspeo da osvoji ništa više od pehara u Los Kabosu.

Ako ga ne izbaci Rafael Nadal, onda će to učiniti Nik Kirjos, a ako to ne uradi Nik, onda će to učiniti Hubert Hurkač.

Rafa ga je odvojio od titule na Australijan Openu, a onda ga je eliminisao i u polufinalu Akapulka. Nestašni Kirjos mu je došao glave na startu Montreala, a sada mu je uskratio put ka odbrani trona na US Openu. Hurkač ga je savladao u četvrtfinalu Majamija i finalu Halea. Tukli su ga i Marin Čilić, Tim van Rajthoven i Rišar Gaske.

Naigrao se Medvedev i pored zabrane učešća na Vimbldonu, ali džaba igra kada se njegovo prvo (u nekim trenucima drugo) mesto nije sa papira prelilo na teren. Pojeo ga je pritisak visokog favorita, u 90 odsto slučajeva i najvišeg zbog odsustva Đokovića i Nadala na mnogim turnirima.

Činilo se da bi na Vimbldonu imao svoje adute. Ne baš one najjače, ali bi ih imao. Na dva turnira na travi je dolazio do finala. Hale i Hertogenboš su se činili kao jasne kuće za njegovu titulu, ali je u finalima teško bio potučen od pomenutih Van Rajthovena i Hurkača (6:4, 6:1 i 6:1, 6:4).

Možda mu je već bio pritisak u glavi od skoro sigurnog odsustva sa Vimbldona.

Marin Čilić - Danil Medvedev Foto: Tanjug - AP

Šljaka mu je, generalno, najmanje omiljena podloga. U veliku smotru Rolan Garosa je ušao sporo po igri, ali sasvim pristojno po rezultatu. Fakundo Banjis mu je bio prelak zalogaj, Lasla Đerea ni sam ne zna kako je dobio u tri seta, ali je onda pogađao iz svih uglova protiv Miomira Kecmanovića. Tu su mnogi teniski stručnjaci pomislili da je uhvatio zalet i da će jurnuti ka finalu, ali mu se desio Čilić u prohladnoj pariskoj noći.

Hrvat ga je, što se žargonski kaže, "odučio" od tenisa. Popularni Mrnja mu jednog momenta nije dozvolio da se poveže, da uradi nešto konkretno, da napravi bilo kakvu seriju i prevagu. Ta osmina finala mu je i bila poslednja stvar sa šljake.

Za nekoga ko se nije sklonio sa prva dva mesta ATP liste ove godine, malo i premalo.

Đokovića su mu sklonili sa puta praktično na svim turnirima na betonu, Nadal mu nije nailazio u drugom delu sezone nigde, ali je zato on nailazio na mine. Mine koje nisu ni u Top 10.

Osim Rafe, jedini koji se i brojao na papiru za opasnog protivnika, a da mu je pošteno došao glave, bio je Stefanos Cicipas kao sedmi teniser sveta.

Svi ostali su bili van Top 10 ili na desetoj poziciji kao što je Hurkač.

Nije mnogo ostalo od sezone, manji turniri i Masters u Bersiju. Nakon toga, finalni Masters u Torinu bi možda mogao da mu popravi sezonu, ali će teniski vrh skoro sigurno (i zasluženo) izgubiti.

U trenutnoj konstalaciji, pada na drugo mesto. Postoji mogućnost da se odjednom nađe i na petoj poziciji, ali veoma je realno da posle US Opena nosi četvrti reket sveta.

Nije moglo lakše da mu se udesi. Sledeće sezone će teško imati Đokovića sklonjenog sa puta, jer će za Novaka i ova administrativna muka proći. Možda će Medvedev imati urezan datum finala US Opena kao poslednji dan kada je bio najbolji na svetu.

A, možda se i probudi.

"Šta mi te je ranilo, Dado, ooo Dado".

Video: Novak stigao u Arenu: Svi su u delirijumu

(Telegraf.rs)

Video: "Neću ni tabelu da gledam do februara": Savo Milošević predstavljen u Partizanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zunjac

    5. septembar 2022 | 11:42

    Ima Boga Svi cette polako da padate, jer ste okrenuli ledja Novaku,à dosta si i bio prvi,nezasluzeno prvo mesto!!!!!

  • Kinez

    5. septembar 2022 | 14:18

    Ko realan moze porediti Novakova proslogodisnja 3 Slema sa Nadalova ovogodisnja 3 Slema. Ludost je tu podvlaciti bilo kakve paralele. Alooo covjeku su ove godine zabranili 2 Slema, 2 Slema!! I 2020 su ga ga ostetili za 2 Slema. Znaci da nije bilo politike i korone, Djokovic bi vezao 5 sezona sa 2+ Slema. Nevjerovatno sta su mu uradili, nevjerovatno!!

  • Cobi

    5. septembar 2022 | 17:08

    KARMA. Prošle godine je sprečio Novaka da veže 4 grendslema, sada je prvi, kada bude pao nikad više neće biti prvi. KARMA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA