Alkaraz je Nadalov naslednik, a ko stiže posle Noleta? Miša na kormilu, mnogo se očekuje od Međedovića i Topa

Smena generacija na teniskim terenima se bliži, već smo videli na delu mlade nade belog sporta

  • 5
Ilustracija Foto: MN Press

Spektakularno polufinale Madrida između Novaka Đokovića i Karlosa Alkaraza nateralo nas je sve da se zapitamo - šta će se desiti kada karijere konačno završe naš najbolji teniser, kao i ostali članovi velike trojke, Rafael Nadal i Rodžer Federer.

Odgovor na pitanje ko će naslediti španskog Kralja šljake možda smo i dobili u prethodnih nekoliko nedelja. Neverovatni Karlitos ruši sve barijere redom i ne bi čudilo ako bismo ga do kraja godine možda videli i među prva tri na ATP listi. Pobede protiv Nadala i Đokovića "podgrevaju" tu tvrdnju.

Nekoliko puta tokom razgovora sa medijima je i sam Rafael Nadal isticao kako u bliskoj budućnosti vidi da Karlos Alkaraz "uzima" njegovo mesto, pa se postavlja dobro pitanje - koji će to teniser naslediti našeg Novaka Đokovića u samom vrhu kada ovaj donese odluku da se povuče?

U redu je nekoliko kandidata. Neki su se već etablirali u veoma ozbiljne profesionalce, dok neki pokušavaju da se malo po malo probiju na veliku scenu i za sada im to ide sasvim dobro. Miomir Kecmanović, Hamad Međedović, Marko Topo ili neko drugi?

Rafael Nadal, Miomir Kecmanović Foto: AP/Tanjug

Miomir Kecmanović (ATP: 32) - Mišina sezona iz snova "gura" ga ka najboljih 20 na svetu

Kakvu sezonu za sada igra Miomir Kecmanović. Od momenta kada je "preuzeo" Novakovo mesto na Australijan openu zbog skandaloznog tretmana tamošnjih vlasti prema najboljem reketu sveta, Miša igra kao u transu.

Pošto je u Melburnu "dogurao" do osmine finala prvog Grend slema, to mu je dalo zalet da potom veže i pet uzastopnih četvrtfinala - u Rio de Žaneiru, Santijagu, Indijan Velsu, Majamiju i Beogradu, da bi u Minhenu otišao i korak dalje plasiravši se u polufinale gde je posle velike borbe izgubio do Botika van de Zandšulpa.

Može se primetiti ogroman napredak u igri našeg Miše od početka godine, pre svega na mentalnom planu. Kecmanović deluje dosta smirenije u najvažnijim momentima meča i dosta je fokusiraniji kada je igra u pitanju.

Meč protiv Novaka Đokovića u Beogradu pokazao je da Kecmanović definitivno može da se nosi sa najboljim teniserima sveta, a ni Rafael Nadal nije prošao pored Miomira bez da se oznojio na startu Madrida.

Kecmanović će 31. avgusta napuniti tek 23 godine, a rad sa vrhunskim trenerom kakav je David Nalbandijan garantuje uspeh. Pozicija koju trenutno zauzima na ATP listi je najveća ikada u karijeri, a nema sumnje da će u budućnosti tek rasti. Ove sezone samo nekoliko, onih najboljih, ima više pobeda od njega na turu - Miša ih je "nakupio" 22, bez kvalifikacija.

Hamad Međedović Foto: MN Press

Hamad Međedović (ATP: 494) - Tek punoletni momak iz Novog Pazara je otkrovenje od kojeg se mnogo očekuje

U trenutku kucanja ovog teksta, mladi Hamad Međedović još jednom je uspeo da oduševi srpsku tenisku javnost i da potvrdi činjenično stanje. Sa svojih 18 godina, momak iz Novog Pazara definitivno je neko ka kome naša zemlja može da gleda i u koga može da se uzda u budućnosti.

Hamad je danas osvojio ITF turnir u Ulcinju, stigao je do nove titule, a u prošlosti se dva puta našao i u glavnom žrebu ATP turnira. Njegov progres je konstantan, na šta je na svojoj koži osetio i jedan od najboljih igrača na šljaci iz naše zemlje u Beogradu, Laslo Đere.

Sa trenerom Borisom Pašanskim i Novakom Đokovićem kao velikim idolom, nema sumnje da će Hamad imati veliki motiv za napredak. Interesantno je da je pre Ulcinja ove godine uzimao titule na fjučersima u Antaliji i to ne jednu, nego dve.

Topo sa nekog od prethodnih izdanja Serbia Opena Foto: MN Press

Marko Topo (ATP: 640) - U rodnom Minhenu drugi put zaigrao u glavnom žrebu ATP turnira

Nakon što je pre oko godinu dana dobio priliku da se nadmeće po prvi put, još maloletan, na nekom ATP turniru, Marko Topo je nastavio sa velikim napretkom. Dečak koji je skoro napunio 18 godina je tada "još zelen" pružio neverovatno čvrst otpor favorizovanom Federiku Koriji iz Argentine, a ove godine potvrđuje da ćemo ga uskoro verovatno videti i na znatno boljoj poziciji od aktuelne.

Pobede protiv dva velika favorita i skidanje skalpova Henriju Laksonenu iz Švajcarske i Norbertu Gombošu iz Slovačke u kvalifikacijama turnira u Minhenu, a potom poraz od kasnijeg polufinaliste Oskara Otea dokaz su da ovaj dečak rodom upravo iz Bavarske, a koji nastupa pod našim pasošem, može da krene u pravom smeru.

Marko trenira u Nemačkoj zajedno sa svojim trenerom Ulfom-Karstenom Fišerom, a sa svojih 188 centimetara ima prednost i u slučaju igre na mreži. Za sada se takmičio uglavnom na fjučersima i u juniorskoj kategoriji, zbog čega još nema toliko "merljivih" ATP poena za rang listu.

Ko još može da se probije u narednim godinama?

Naša zemlja među 1.000 najboljih tenisera sveta od "mlađih nada" ima još dva tenisera - Marka Miladinovića koji zauzima 869. poziciju sa 16 bodova, odnosno Borisa Butuliju koji je na 999. poziciji sa 11 bodova i koji će upravo ove nedelje pregaziti taj prag.

Sve u svemu, jasno je da uz malo truda i rada, naša zemlja ne treba da brine. Novak Đoković doprineo je velikoj popularizaciji tenisa u Srbiji, pa ne čudi što su se mnogi latili reketa gledajući najboljeg na svetu kako dominira širom sveta.

Stoga, na nama je samo da čekamo i nadamo se najboljem, jer talenat i rad udruženi uvek donose rezultat.

Video: Nadal: Alkazar je moj naslednik, on će srušiti Đokovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    8. maj 2022 | 12:12

    Osim Noleta svi ostali naši su smuti pa prospi.

  • Smesni su

    8. maj 2022 | 21:21

    Pa mali Alkaraz ima 19 godina a vec je 9-ti.To je talenat i vidi se da daje sve od sebe.

  • Zoro osvetnik

    11. maj 2022 | 17:56

    Hahaha 😂🤣 Smešni ste bre...Niko neće moći da nasledi Noleta bar u narednih 1000 godina 😊 Ovi klinci mu nisu ni do kolena 🤪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA