Statistika ne ostavlja nikakvu dilemu: Ove brojke govore da je Đoković daleko ispred Federera

 
 ≫ 
  • 3

Naš najbolji teniser igrao je u znatno "težoj" eri tenisa nego što je to bio slučaj sa popularnim Švajcarcem

U svetu tenisa, često se povede debata oko toga ko je bolji - Novak Đoković ili Rodžer Federer? Jasno je, i jedan i drugi ostavili su ogroman trag tokom svojih profesionalnih karijera, osvojili su po 20 Grend slem titula, bezbroj titula na ostalim ATP turnirima i proveli su veliki broj sedmica na prvom mestu liste. Zapadni mediji često "požure" u proceni da je Fedeks ispred srpskog dijamanta, ali da li je to tako?

Prostim upoređivanjem ere u kojoj je nastupio Rodžer Federer i one u kojoj je igrao Novak Đoković, statistički gledano, jasno je da je srpski teniser daleko, daleko ispred. Nekoliko kategorija pokazuje superiornost Noleta u odnosu na Fedeksa.

Pre svega, Đokovićeva era jača je prema prosečnom broju osvojenih Grend slem titula, ako gledamo 15 najjačih igrača na ATP liste svake sezone. Odnosno, dok je Novak na terenima, nikad se nije desilo da neko ispod 15. mesta uzme neki od najvećih turnira (4,00) naspram Federerovog doba kada je ta brojka po godini iznosila 3,30. Slična je priča i sa finalima, gde kod Novaka ova statistika iznosi 6,9, a kod Rodžera samo 5,6.

Za polufinala odnos je 10,9 naspram 9,6 u korist Srbina, za četvrtfinala Grend slemova brojke kažu da je Novak u prednosti - 16,8 naspram 15,4. Đoković ima veći procenat pobeda na Grend slemovima u odnosu na Rodžera (76% - 73%), kao i za ELO rang tenisera kada su se oni nalazili na najvišem nivou (2289 - 2257).

I kada pređemo na Masterse, priča je slična. Novakovi rivali iz prvih 15 i on zajedno su uzeli 7,5 titula, a Federer i družina samo 6,3. Slična je priča i za ATP finalni turnir, gde Đoković ima minimalnu prednost (0,73 - 0,72), baš kao i kod broja nedelja provedenih na čelu, među najboljih pet i najboljih 20 tenisera na planeti.

U videu na početku teksta možete pogledati i još neke zanimljive brojke, a sve one dokazuju jedno - da je Novak nadmašio Federera u svakom smislu.

Video: Novak ponovo u provodu: Fanovi ga ugledali u jednom lokalu pa doživeli iznenađenje

(Telegraf.rs)

Video: Milojević posle Benfike: "Mi nismo ovde da igramo polufinale i finale Lige šampiona

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jos da dodam

    8. februar 2022 | 20:38

    u medjusobnim duelima nole 27 : rodzer 23

  • Hhdh

    9. februar 2022 | 23:24

    Federer je imao jacu konkurenciju, imao je Nadala u punoj snazi, A Djokovic je do rekorda dosao kad je vrijeme vec pocelo da sustize Federera a Nadala stigle povrede

  • stojadin pavlovic

    9. februar 2022 | 16:20

    Nadal ima 21 i ide RG smrdi na 22, to ce biti jako tesko izjednaciti zbog glupe vakcine. Tako da vise govoriti o statistici nem potrebe, mene licno je Nole odvratio sad da vise ne gledam tenis . Mogao je drugacije i uci u istoriju to je moje misljenje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA