Đoković sporije krenuo ka istoriji: Novak izgubio set, a onda se Danac ugasio na startu US Opena

 
 
 ≫ 
  • 8

Sve osim drugog seta je izgledalo kao na treningu a srpskog tenisera

Najbolji teniser sveta Novak Đoković plasirao se u drugo kolo US Opena, ali ne baš na način na koji su svi očekivali. Srbin je izgubio drugi set od Holgera Runea, a onda je 18-godišnji Danac u agoniji zbog grčeva lagano skliznuo u ponor - 6:1, 6:7(5), 6:2, 6:1.

Verovatno da su apsolutno svi verovali u laku pobedu Novaka ili makar u trijumf kroz tri seta.

Brzo jeste na kraju ispalo, ali ne zbog kraja, već zbog nemogućnosti protivnika da izdrži tempo koji Grend slem meč zahteva. Pogotovo ne ovaj protiv najboljeg na planeti.

Pokazuje je Rune da zna tenisa, da je buduća zvezda, ali Novak je taj koji je i pored trzavica imao sve u svojim rukama. Samo određeni naleti protivnika su Srbinu pravili probleme, a najviše ih je napravio sam sebi neiznuđenim greškama.

Prvi set je bio onakav kakav su svi zamišljali - brz, lak i efikasan. Mladi Rune je pokazivao neke impresivne udarce, ali ništa što bi ga izdvojilo i poguralo ka ozbiljnijem rezultatu.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Već u drugoj deonici kreće muka za Đokovića koji naspram sebe dobija i publiku koja je želela da se meč ekspresno ne završi.

Kako su se kvalitetni potezi nizali od strane danskog tenisera, tako je publika bila sve više u šoku šta se tačno dešava na centralnom terenu u Njujorku.

Nije to nešto bilo impresivno, ali jeste dovoljno kvalitetno da uz Novakove greške prebaci tas na stranu Danca.

Povratak sa 0:3 na 4:3 nije bio dovoljan, jer je Rune bio uporan da iskoristi čak 20 neiznuđenih grešaka Novaka do završnice drugog seta.

Taj-brejk je pripao Holgeru, ali od toga momenta to se više nije moglo nazvati okršajem, jer danski mladić nije zbog grčeva mogao da se kreće.

U jednom momentu su mu i suze bile u očima, ali Đoković nije mnogo mario na ono što se dešava sa druge strane, te je priveo priču kraju najbrže što je mogao.

Na kraju, posao je obavljen, ne onako kako smo zamišljali, ali cilj je dostignut - drugo kolo US Opena, a za narednu rundu Novak će se boriti protiv Holanđanina Talona Griskpora.

TOK MEČA

ČETVRTI SET:

5:0 - Srpski teniser servira kao da žuri na večeru. Nema previše pauzi između poena.

4:0 - JOŠ JEDAN BREJK... To bi trebalo da bude to.

3:0 - Đoković gleda samo sebe i rešava sve po kratkom postupku. Sve je formalnost u ovim momentima.

2:0 - EVO BREJKA ZA NOVAKA... Očekivano totalno, jer sve što radi Rune, radi na silu sada.

1:0 - Pobednik je već poznat, samo se čak krajnji rezultat ili eventualna predaja protivnika.

TREĆI SET:

6:2 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Ponovo Novak vodi u setovima, ali se čini da će Rune svakog momenta da preda susret.

5:2 - Lako Novak rešava situaciju, ali mladi protivnik ne može da se kreće i sada je jasno u kojem smeru ovaj meč ide.

4:2 - Deluje da Danac ima problema sa grčevima, a i medicinari su bili prisutni na pauzi između gemova. Ipak, nakon toga je stigao do gema, ali grimasa je i dalje prisutna.

4:1 - Pada koncentracija i samom Runeu kojem je jasno da naspram sebe ima ljutog Novaka koji nije spreman da dalje odugovlači ostanak na terenu.

3:1 - EVO BREJKA ZA NOVAKA! Kao što se i predosetilo, prvi reket sveta je ubacio u veću brzinu i rutinski bio bolji od protivnika na njegovom servisu. Ovo sada izgleda mnogo bolje.

2:1 - Sa nulom je Đoković rešio ovaj zadatak i čini se da pali sve motore.

1:1 - Uzvraća Rune istom merom i dozvoljava takođe samo jedan poen. Pitanje je koliko može da drži ovaj nivo performansa.

1:0 - Novak je kao resetovan odigrao prvi gem u trećoj deonici i izgubio samo jedan poen. Nadamo se da je ovo najava bolje igre.

DRUGI SET:

6:7 - VEROVALI ILI NE, SET ZA RUNEA... Definitivno, ovo nije Đoković, a koji je razlog, možemo da analiziramo. Previše neiznuđenih grešaka i loš start taj-brejka sa 0:4 stavili su ga pred preveliki izazov koji nije mogao da pokrije. Od tri set lopte, Danac je iskoristio onu poslednju, na svom servisu i tako digao publiku na noge u Njujorku. Videćemo šta donosi bliža budućnost.

6:6 - Gledaćemo taj-brejk. Tri smeča i izrađeni poeni Novaka su nam pokazali da bi dalje komplikacije mogle da se izbegnu.

5:6 - Kontinuiteta za Novaka nema i Rune je preživeo i ovaj gem. Obezbedio je Danac taj-brejk, a ono što mora da brine je veliki broj neiznuđenih grešaka srpskog asa (19).

5:5 - Rune je bio na samo dva poena od seta, ali je na 30:30 podlegao pritisku i dozvolio Novaku da poravna u setu. Više Đoković ne igra svoju igru nego što protivnik prikazuje nešto spektakularno.

4:5 - Kakav preokret je Nole napravio u drugom setu, sa 0:3 na 4:3, svi su pomislili da će priča biti gotova, ali ne... Đoković će servirati za ostanak u setu. Iznenađujuće.

4:4 - RUNE ODUZIMA SERVIS NOVAKU, PONOVO... Kao da Đoković u nekim momentima zaboravi da bi trebalo privesti zadatak kraju. Nije do Runea, već do nivoa igre našeg tenisera. Ponovo je protivnik u ovom setu.

4:3 - BREJK ZA ĐOKOVIĆA! Ne može danski mladić da se nosi sa ritmom koji Novak nameće i sada totalno tone. Novak ide ka drugom setu.

3:3 - Četiri poena, ne tako brza, ali efikasna, donela su izjednačenje. Očekivani gas je dodat i sada je Rune pod velikim pritiskom.

Holger Rune Foto: Tanjug/AP

2:3 - RIBREJK NOVAKA! Osećalo se da Rune ne može da održi ritam iz prva tri gema. Jednostavno, nije uspeo da parira niti u jednom poenu ovog gema Đokoviću koji je lako došao do ribrejka. Sada je sve na svom mestu.

1:3 - Iako je i ovde bilo problema, što i nismo baš očekivali nakon 30:0, Novak je uspeo da održi korak i pritisak na protivnika. Očekuje se dodavanje gasa od strane Srbina.

0:3 - Stiže i potvrda brejka, ali i opomena Novaku da nema opuštanja. Mladi Danac je u naletu i oseća da bi možda mogao da uradi nešto u ovom susretu.

0:2 - OVO NISMO OČEKIVALI, ALI BREJK ZA RUNEA... I to sa nulom. Đoković je ušao u problem na 0:30, a onda je odservirao i duplu servis grešku, da bi Rune jednim pasing udarcem uspeo da prođe najboljeg na svetu i digne publiku na noge. U Njujorku jasno navijaju za autsajdera kako se meč ne bi završio brzo.

0:1 - Rune je prvi put uspeo da natera Novaka da mu ne vrati prvi servis, a onda je i osvojio prvi gem u ovom setu.

PRVI SET:

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

6:1 - SET ZA ĐOKOVIĆA! Za manje od pola sata igre, sa tri fenomenalna servisa, Novak je zaključio prvi set i prišao na dva koraka od drugog kola US Opena.

5:1 - BREEEEJK ZA NOVAKA! Sada je srpski as jasno pokazao ko je gazda u svetskom tenisu. Prelepe kombinacije i Rune bez šanse da spreči Đokovića da priđe na samo gem od seta.

4:1 - Kada je gusto, tu je as. Dva sjajna poena protivnika nisu poremetila Đokovića da na 40:30 jednim udarcem napravi novi korak ka osvajanju prvog seta.

3:1 - Pokazuje Rune svoj talenat i sa nulom uzima gem. Danac je prilično dobro udarao i terao Novaka na grešku, ali se čini da Nole i ne razmišlja više o nekom novom brejku, jer mu je ovaj jedan dovoljan da privede priču kraju u prvom setu.

3:0 - Ponovo je Srbin izgubio prvi poen u gemu, ali po navici je dodao gas i sa jednim servis volejom stigao do potvrde brejka.

2:0 - EVO BREJKA ZA ĐOKOVIĆA! Stegla se ruka mladom Dancu, vrlo lako je dozvolio Noletu da dođe do dve brejk lopte, iako je imao jedan dobar potez i prolaz za 15:15. Ipak, neiznuđena greška ga je lišila servis gema.

1:0 - Posle uvodne greške, Novak je lako stigao do 40:15 protiv Runea koji se tek tada opustio i raspalio jedan bekhend za 40:30, ali uvodno vođstvo je svetskog broja jedan.

PRE MEČA

Đoković je imao dosta vremena da odmori, da napuni baterije posle Olimpijskih igara. Glavni cilj je pred njim, a to je da kompletira sva četiri osvojena Grend slema u godini.

Time bi mogao da se za sva vremena zacementira u zlatnoj istoriji "belog" sporta, iako je to iz više parametara već učinio. Uz to, situacija je takva da bi trijumfom u Njujorku došao i do najveće brojke osvojenih Grend slemova od svih tenisera koji su ikada gazili ovom planetom.

Na prošlom US Openu je diskvalifikovan zbog famoznog linijskog sudije kojeg je u trenutku frustracije slučajno pogodio lopticom.

Start takmičenja će mu biti u svetlu duela sa mladom nadom svetskog tenisa, Holgerom Runeom iz Danske, koji trenutno zauzima 145. poziciju na ATP listi.

Trenirao jeste sa Dancem, ali nikada nije odigrao zvanični meč. Rune je morao da prođe tri kola kvalifikacija do ovog okršaja, savladao je Lacka, Krugera i Morainga, ali je u glavnom žrebu naišao na glavnog favorita takmičenja.

Pobednik meča Đokovića i Runea će u drugoj rundi igrati protiv Talona Grikspora ili Jana Lenarda Štrufa.

Video: Trening šampiona u Velikoj jabuci: Endi Mari sprema Đokovića za istorijsku Gren slem titulu

(Telegraf.rs)

Video: Arijan Lakić o Željku Obradoviću i Partizanu: "Neverovatno je šta sam naučio samo za mesec dana"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    1. septembar 2021 | 02:46

    Nole uvek skoro ovako malo lošije igra na startu al pobediće. i ovo je deo taktike .IDEMOOOOO NOLE!!!!

  • Uz tebe smo

    1. septembar 2021 | 03:08

    Samo napred Nole, ti objašnjavas tenis na svojim mecevima i sada ćeš. Zelimo ti snage i sreće pa da slavimo i radujemo se sa tobom. SRECNO i volimo te!

  • Vuk

    1. septembar 2021 | 06:03

    Srećno Nole, pogazi ih, amin.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA