Britanski list brani Đokovića: "Nigde ne piše da su se Rodžer i Rafa krili od NATO bombi kao Novak"

 
  • 6

Fajnenšal Tajms izdao tekst koji će sigurno podići dosta prašine u teniskom svetu

Svedoci smo bili nebrojeno puta da strani mediji uglavnom sa lošom konotacijom pišu o Novaku Đokoviću, njegovim nastupima i životu. Uglavnom su otrovne strelice dolazile iz španske i engleske štampe, gde su se "krili" i najveći rivali srpskog tenisera kroz karijeru - Rafael Nadal i Endi Marej.

Ali ove nedelje, čuveni britanski časopis "Fajnenšal Tajms" dao je poptuno drugačiji, pozitivan ton i Novaka Đokovića veličao na jedan svakako interesantan način. Uporedili su njegovu prošlost i detinjstvo sa onim kroz šta su za to vreme prolazili Rafael Nadal i Rodžer Federer. Shvatili su da je život srpskog tenisera bio daleko teži.

- U istoriji ne piše da su Rodžer Federer ili Rafael Nadal preživeli 78 dana NATO bombardovanja Jugoslavije. Novak Đoković je imao 12 godina dok se sakrivao od bombi i to će zauvek pamtiti. Oni koji ga napadaju bi mogli da razmisle prvo kroz šta je prošao - jasna je poruka na samom početku teksta.

Olimpijske igre 2020, Tokio, Novak Đoković, Karenjo Busta Foto: Tanjug/AP

Pisac teksta, Janan Ganeš ne može da veruje da Novaka Đokovića među stranim medijima ne smatraju za najvećeg tenisera svih vremena, već se uglavnom tu pojavljuju imena Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

- U jednom momentu, možda već na US openu u septembru, bi Srbin mogao da postane i definitivno najveći teniser svih vremena. Ali, ni u jednom trenutku se njemu najviše divili, čak nije bio ni na drugom mestu po tome i to u njegovoj eri. Zašto? To je misterija - podvukao je ovaj kolumnista.

U ovom listu smatraju da se Novaku najviše zamera to što je uskočio između Rafaela Nadala i Rodžera Federera i tako napravio trku utroje.

- Novak je upao i prekinuo glamuroznu žurku Federera i Nadala pre 10 godina. Razdvojio je takozvani 'Fedal'. Mada ne vidim po čemu je to gore od recimo Nadalove pojave i uzurpacije Švajcarca? Gledajući po stilu, rekao bih da je Novak bio manji šok. Rafaelu su ubrzo sve to zaboravili, dok Đokovića zauvek samo tolerišu. Ako je suditi po publici u Parizu koja je na Rolan Garosu vikala 'Cicipas, Cicipas', izgleda da su se samo njih dvojica izvukla - podvlače u "Fajnenšal Tajmsu".

Zapitali su se i zbog čega Lionela Mesija ne kače na stub srama posle jedne odigrane utakmice, već govore da je jedan od najboljih svih vremena, a sa druge strane Đokovićev rad odmah nipodaštavaju?

- Ja za sve to krivim one kojima je tenis božanstvo, omiljeni sport ljudi koji ne vole sport. Nećete videti nekoga u fudblau da degradira Lionela Mesija kada promašuje. Đoković je najzanimljivija ličnost od te velike trojke. Ne samo da je pravi poliglota, već voli da uči. Ima svoja pravoslavna verovanja i rituale, bez obzira na to da li njegovu dijetu i ishranu nazivaju 'kvantnom fizikom' - objašnjava Janan Ganeš.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Za kraj, još jednom je napomenuto da je strašno što se Novakova prošlost uopšte nikada i ne uzima u razmatranje, iako bi to objektivno moralo da se radi.

- Njegovi kritičari ne razumeju čak ni one prave mane. To što su gledali film "Roki 4", pa misle da svi ti sportisti slovenskog porekla imaju tu izraženu hladnoću i ponašanje nije tačno, čak je potpuno suprotno. Čovek koji pokazuje veliku zahvalnost i povezanost sa svojom dušom ima otvoren, a ne zatvoren način razmišljanja. A, ako je on kao ličnost nešto što ih nervira, onda ne treba da zaborave kako je bilo devedesetiih u Bazelu ili na Majorci, a kako je bilo u Beogradi. Zagonetka nevoljenog šampiona mi nije jasna. Ne znam šta ljude tačno nervira, ali nisam uopšte iznenađen što njegovu prošlost uopšte ne uzimaju u obzir - zaključeno je u tekstu.

Video: Golčina s pola terena u Kruševcu: Dugo nije viđena majstorija kao Marjanovićeva u Srbiji

(Telegraf.rs)

Video: Partizan slavio u dramatičnoj završnici u Zadru: Domaćin promašio dva bacanja na 9 sekundi do kraja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr.🇷🇸

    15. avgust 2021 | 13:01

    Nervira ih što je Najbolji, što je Srbin ! Samo nek se nerviraju, dosta se mi Srbi zbog svega iz Evrope i Amerike nerviramo !

  • Bravo

    15. avgust 2021 | 12:42

    Pa napokon da neko vidi!!!👏👍

  • Bg

    15. avgust 2021 | 12:57

    I to od Engleza bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA