Ni strašni bolovi, ni publika ne slomiše Novaka: Preko Frica i muka do osmine finala AO!

 
 
 ≫ 
  • 59

Kroz šta je Novak sve prošao... I prošao.

Kakav lav? Strašan lav! Novak Đoković plasirao se u osminu finala Australijan opena pošto je, uz konstantne bolove i neprijateljsko ponašanje publike, savladao američkog predstavnika Tejlora Frica sa 7:6(1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:3. Sledeća prepreka najboljem teniseru sveta biće Miloš Raonić iz Kanade, ali je to sada druga stvar za razmišljanje.

Pobeda i prolaz su tu, ali ostaje samo jedno pitanje - kako se Novak sada oseća? Posle jednog proklizavanja više osnovne linije u trećem setu, srpski as se uhvatio izviše kuka i zatražio medicinski tajm-aut. Ni nakon ukazane pomoći nije prestajao da se drži za bolno mesto, a grimasa je uvek bila prisutna. Igrao je dva i po seta sa prinudnim rešenjima, u nemogućnosti da više trči, ali je i bez trčanja stigao da pobedi.

I pre toga se nije baš najbolje osećao na terenu. Ne zbog fizičkih bolova, već zbog čudnog ponašanja publike.

Da li mi stvarno previše očekujemo ili Novak, jednostavno, zaslužuje mnogo više od publike u Melburnu? Samo je upitao "da li možete da ćutite" usled novog servisa koji mu je bio jako bitan u tom momentu, a onda je dobio zvižduke. I to veoma glasne. Toliko glasne da je u dva navrata strašno emotivno proslavljao poene.

Nešto ne dozvoljava tamošnjim gledaocima (ne misleći na naše ljude) da ukažu respekt čoveku koji je dominantan na Australijan openu godinama. No, valjda se dozovu pameti, a do tada, mogu samo da gledaju kako Novak ređa protivnike jednog za drugim. Sada su tribine morale biti prazne nakon ponoći, pa je prekinut meč kako bi gledaoci napustili stadion.

Video: Sudija prekinuo Novakov meč i izbacio navijače sa stadiona: Ovo još nije viđeno u istoriji tenisa

Novak je nešto sporije ušao u duel, ili bolje reći, protivnik je prilično dobro parirao. Čim je srpskom igraču počeo da radi ritern i kada je počeo mnogo bolje da se kreće, Amerikanac je bio u problemima. Stigla je brejk lopta nakon 30:30, Novak je diktirao razmenu do sjajnog forhenda koji ga je odvojio na dva gema razlike (3:1).

Ribrejk je stigao u momentu kada su svi mislili da će Novak da servisom reši prvi set. Pokazivao je Fric zube sve do taj-brejka kada je Đoković furioznom igrom do promene strana imao velikih 6:0. Druga set lopta je iskorišćena i jedan korak ka novoj fazi je napravljen.

Jedan brejk je presudio u drugom setu - i to odmah na startu kada je Novak iskoristio nešto labilniji početak protivnika koji je glavom bio u prilikama koje nije iskoristio. A, onda u četvrtom gemu, se dešavaju prečudne stvari. Novak je zamolio samo da se ćuti uoči servisa, a onda je dobio zvižduke zbog toga. Uspeo je da se počupa iz 40:40, radovao se izbacivši sve što mu je bilo u grudima, dok je publika većinski zviždala. Zaista, neverovatno.

Ispraznio se emotivno Đoković, nastavio da mic po mic odrađuje posao, pa je sačuvao prednost onoga brejka sa starta i zaključio još jedan set u svoju korist.

Pitanje je da li je kako je Novak prošao posle jednog proklizavanja više osnovne linije u trećem gemu. Držao se za desnu stranu kuka nakon kraja gema. Medicinski tajm aut je trajao nekih pet minuta, Novak je nastavio, ali je u pauzi ponovo fizioterapeut posetio našeg asa i namazao mu kremu. Bilo je evidentno da nije u najboljem stanju.

Tako je i bilo - Novak je skraćivao poene, imao iznuđene opcije i sve je išlo ka tome da će Fric uzeti i drugi set, kao što se i desilo.

Onda je nastupio jedan veoma čudan set gde se Fric totalno opustio, valjda pod utiskom da protivnik ne može da bude na svom nivou, ali je Novak smogao snage, napravio veliki brejk u šestom gemu što je šokiralo protivnika. Amerikanac se konstantno pitao, šta se dešava i da li je moguće da će biti poražen posle čitavog spleta okolnosti koje su mi išli na ruku. Da, desilo se. Još jedan brejk u osmom gemu i pražnjenje emocija. Novače, svaka čast.

Peti set:

6:2 - Kraj! Novak ide dalje! Neverovatno, ali sjajno!

5:2 - Niko nije mogao ovo da očekuje posle minulih dešavanja na terenu, ali Novak je sigurno stigao na samo gem od pobede!

4:2 - BREJK ZA NOVAKA, I TO KAKAV! Kao grom iz vedra neba, stvorila se šansa da Novak oduzme servis protivniku koji se prilično opustio zbog datih okolnosti. Duga razmena, sa strane na stranu, izgradila je Đokoviću poziciju da ispali jedan forhen diretno u desni ćošak. Ajmo, Nole!

3:2 - Ovo je bio jedan lep gem za Novaka koji je nešto bolje udarao sa osnovne linije. Sačekao je dve greške protivnika i ponovo došao do vođstva.

2:2 - Samo jedan poena za Novaka. Raspalio je neobavezno forhend koji je od sajle završio u polje. Ostalo je sve išlo na ruku Frica.

2:1 - Dobar gem za Novaka. Bez izgubljenog poena uz nekoliko razmena sa osnovne linije. Valja se nadati do kraja.

1:1 - Rutinski odrađuje Fric svoj zadatak i čeka grešku. Servis mu radi dobro, ali i ne mora da servira savršeno kada su Đokovićevi pokreti limitirani.

1:0 - Ostaje nada. Pokušava Novak da ostane u meču.

Četvrti set:

4:6 - Set za Frica... Samo da Novak bude dobro. Za sada, ne izgleda dobro.

4:5 - Lakši deo posla je završen, ali sada traži Fric pomoć - potreban mu je lepak da zalepi patiku. Neverovatno.

3:5 - Uzima Fric veoma bitan gem koji ga je približio izjednačenju u setovima. Novak će servirati za ostanak.

3:4 - Jeste Novak i dalje usporen, ali servisom rešava ovaj gem. Izgubio je samo jedan poen i možda je ovo naznaka nekog blagog pobošljanja.

2:4 - Publika je van tribina i meč je nastavljen. Fric sada konstantno servira u Đokovićev forhend kako bi izazvao bol na toj strani.

2:3 - Izmišljao je Đoković poene, samo da ne ulazi u duge razmene. Mučio se, pokušavao i na kraju uspeo da uzme gem. Navijači su morali da napuste stadion zbog odluke vlasti u Viktoriji i obaveznog karantina. Sada je u toku pauza kako bi se sredila situacija i ispraznile tribine. Ovakva situacija je viđena prvi put u istoriji sporta. 

1:3 - Nastavlja Fric da koristi prednost i ranjivost Noleta.

1:2 - Brejk za Amerikanca... Daleko je ovo od onoga što bi Novak mogao da prikaže i šta je prikazivao.

1:1 - Čini se da i Fric oseća da je u prednosti zbog povrede koju je zadobio Đoković.

1:0 - Još jednom je bilo strašno gusto. Borio se Novak sa bolom i brejk loptom, ali se izborio nekako.

Treći set:

3:6 - Uzima set Fric. Nije Đoković na nivou. Veća bojazan postoji od toga kako će nastaviti susret.

3:5 - Brejk za Frica... Serviraće za set. Kao da Novak ne može da se koncentriše nakon incidenta.

3:4 - I pored slabije kretnje, Novak je zapretio Fricu, stigao do 30:30, ali Amerikanac je uspeo da prevaziđe probleme.

3:3 - Ponovo je osvojen gem, ali Đoković ne sklanja bolnu grimasu. Evidentno je da se slabije kreće. Videćemo šta nam donosi bliska budućnost.

2:3 - Fric koristi nešto slabiju kretnju Novaka i ponovo dolazi do vođstva.

2:2 - Hvatao se prvi teniser sveta i posle medicinske pomoći za mesto gde je osetio bol,  dobro je ipak odigrao start gema (40:0), ali je stigao djus. Amerikanac se dobro kretao, proradio mu je ritern, ali je Novak pronašao rešenje.

1:2 - Pitanje je da li oseća Novak bol posle jednog proklizavanja više osnovne linije. Držao se za desnu stranu kuka nakon kraja gema. Videćemo da li oseća posledice. Medicinski tajm aut je u toku.

1:1 - Ovo je bilo prilično gusto. Imao je američki teniser dve brejk lopte, ali je Đoković, i pored nešto slabijih servisa, uspeo da sve prebrodi i odbrani svoj gem.

0:1 - Sada Fric nije dozvolio da bude u zaustatku odmah po startu seta. Dobri servisi Amerikanca.

Drugi set:

6:4 - I drugi set ide Novaku! Sjajna dva servisa dovela su ga do lagodne situacije, a onda je izveo Frica na mrežu posle čega je došao do tri set lopte. Odmah prva ide! Nole je na korak od narednog kola.

5:4 - Amerikanac je odradio šta je bilo do njega, iako je umalo od gotovog (40:0) napravio veresiju (40:30). Pokazuje kvalitet, ali protiv sebe ima ljutog Novaka što nije nešto sa čime se može igrati.

5:3 - Ponovo pokazuje Novak emocije. Vidi se da mu je tek sad stalo da pobedi u ovom susretu, a blizu je sada osvajanja drugog seta.

4:3 - Bilo je brejk lopti, ali Fric je i dalje tu.

4:2 - Stiže novi gem na krilima emocija koje trenutno ima Novak zbog dešavanja i naboja na terenu i van njega.

3:2 - Nije Đoković iskoristio dve ukazane brejk šanse. Fric ne reaguje na "momenat" sa publikom, ali i dalje prikazuje solidnu izdanje i tako ostaje u igri.

3:1 - Zaista se dešavaju prečudne stvari na tribinama. Novak je zamolio samo da se ćuti uoči servisa, a onda je dobio zvižduke zbog toga. Uspeo je da se počupa iz 40:40, radovao se izbacivši sve što mu je bilo u grudima, dok je publika većinski zviždala. Zaista, neverovatno.

2:1 - Nije bio lak gem za Frica, ali je pokupio jednu skraćenu lopticu na 30:30, a onda i forhend dijagonalom zaključio servis gem.

2:0 - Laka potvrda brejka najavljuje korak ka osvajanju drugog seta.

1:0 - Evo odmah brejka za Noleta! Pretežno igrači budu razočarani kada ne iskoriste Novakove slabe tačke u prvom setu, pa krenu sa slabijom igrom u drugom zbog toga što su glavom u prošlosti. To se desilo upravo Fricu koji je dopustio brejk loptu Đokoviću, ušao u razmenu i trčanje koje nije na kraju mogao da isprati zbog fenomenalne forhend paralele sa druge strane. Dobar start.

Prvi set:

7:6 - Ovde nema spasa - set za Novaka! Iznervirao se Fric zbog slabo odigranog poena, pa je posle tog mini brejka pretrpeo još jedan za 3:0. Evidentno je da Đokoviću pripadaju skoro svi nešto duži poeni, pa se to i sada videlo. Strane su se menjale na velikih 6:0 i bilo je jasno da odatle nema nazad. Druga set lopta je iskorićena.

6:6 - Imao je situaciju Novak da u razmeni na 30:30 dođe do brejk lopte, ali je izbacio lopticu u aut. Nakon toga sledi as i taj-brejk.

6:5 - Bilo je gusto, Fric je imao 0:30 i razmenu u kojoj je poslao lopticu u mrežu. Od toga momenta, Novak hvata zalet i obezbeđuje taj-brejk.

5:5 - Poravnava američki teniser. Lako je stigao do 40:0, te je to i pored dva Novakova poena bila dovoljna razlika da je na kraju i održi.

5:4 - Brejk za Amerikanca... Potrudio se Fric da isprati i izvrši pritisak na Novaka koji je napravio dve neiznuđene greške, a i prvi servis nije ulazio (30:30). Došla je i brejk lopta na koju se publika probudila i dekoncentrisala Novaka koji se kretao nešto slabije i na kraju poslao lopticu u mrežu.

5:3 - Kao da Đokoviću nije bilo stalo da se bori u ovom gemu. Donekle je i razumljivo, pošto u narednom servira za set. Sa nulom gem za Frica.

5:2 - Unovčio je dobru igru američki teniser i došao do dve brejk lopte, ali dva servis vinera su Novaka u situaciju da mirnije pristupi gemu. On je to učinio, nastavio dobrim servisima i došao na gem od osvajanja set.

4:2 - E, sada je radio servis Fricu koji je izgubio samo jedan poen u gemu i ostao koliko-toliko konkurentan u prvom setu.

4:1 - Stiže i potvrda stečenog. Igra dobro Fric i dalje sa osnovne linije, ali ne može da izdrži tempo koji nameće Srbin.

3:1 - Brejk za Novaka! Čim je srpskom igraču počeo da radi ritern i kada je počeo mnogo bolje da se kreće, Amerikanac je bio u problemima. Stigla je brejk lopta nakon 30:30, Novak je diktirao razmenu do sjajnog forhenda koji ga je odvojio na dva gema razlike.

2:1 - Oslanja se Đoković prilično na svoj servis, što nije bio slučaj u proteklih susretima, ali sada mu dosta znači protiv Frica koji pokazuje prilično dobro vladanje u razmenama.

1:1 - Amerikanac prilično dobro igra sa osnovne linije, parirao je baš dobro Novaku koji za sada nema baš više od igre naspram protivnika.

1:0 - Osvojio je Novak prvi gem, ali je dobio i opomenu od Frica koji je došao sa dva dobra riterna do 0:30, a onda i posle dva izgubljena poena iznenadno i do brejk lopte. Ipak, drugi servis Đokovića je odradio svoj posao.

Pre meča:

Đoković je još uvek bez poraza u dosadašnjem delu sezone. Odlično je odigrao na ATP kupu, uprkos tome što je Srbija ispala u grupnoj fazi. Savladao je Denisa Šapovalova i Aleksandra Zvereva, te je imao dve jake provere pre početka Grend slema u Melburnu.

Nole je, zatim, počistio Žeremija Šardija sa 3:0 na startu Australijan opena, dok je protiv Frensisa Tiafoa imao nešto više posla (3:1), ali se ni tu nije dovodilo pitanje pobednika već nakon trećeg seta.

Upravo je Šardi, koji je dobio po ko zna koji put lekciju od Novaka, izbacio Frica na jednom od turnira u Melburnu, a onda se Amerikanac prilično naigrao od starta Grend slema - Alberta Ramosa je dobio 3:1, a onda je u četvoročasovnom trileru izbacio Rajlija Opelku.

Do sada, Novak i Fric su odigrali dva duela, u Monaku i Madridu, i oba su pripala najboljem na svetu. Američki predstavnik zauzima 31. poziciju na ATP listi.

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Мики

    12. februar 2021 | 12:35

    Какав смо народ човек води 2:0 у сетовима, и пред победом је,ви га овде пљујете срам вас било!

  • Dr Nole Karajlić

    12. februar 2021 | 12:43

    Br 1 je Br1.Mogu samo da te mrze idemo legendo do nove titule

  • Tanče

    12. februar 2021 | 13:02

    Samo napred Novače! Idemo po devetu titulu!!! ♥️💗💟💝❤️🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸🇷🇸

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA