Novak položio oružje pred "Kraljem šljake": Nadal osvojio RG i izjednačio večni rekord Federera!

 
 
 ≫ 

Najbolji teniser planete Novak Đoković poražen je u finalu Rolan Garosa od Rafaela Nadala - 6:0, 6:2 i 7:5 i Španac je osvojio 13. trofej u Parizu

Nadal se pobedom izjednačio po broju Grend slem trofeja sa Rodžerom Federerom (20), a Novak je ostao na 17 i propustio je svoju priliku da se približi spomenutoj dvojici.

Meč je odlučio najpre Novakov loš servis, nekonstantni udarci i veliki broj grešaka tokom prva dva seta, zatim Nadalova fanatična odbrana, da bi treći set bio rešen u nekoliko detalja i dva poena 11. gema kada je Španac napravio prelomni brejk u meču.

Do tog trenutka je pokazivao znake slabosti, pretrpeo je prvi brejk i Đoković je bio nešto sigurniji. Na 5:5 i 30:30, Srbin je odigrao udarac koji je glavni sudija ocenio kao milimetarski aut, da bi Nadal na brejk lopti zaustavio poen odmah posle servisa Đokovića.

Sudija je opet pogledao mesto gde je pala loptica, utvrdio da je u autu i duplom greškom protivnika je Rafa napravio ključni brejk za 6:5 i odservirao za pobedu. Đoković se jednostavno kasno razigrao i posle dva katastrofalna i "prespavana" seta, nije mogao protiv tenisera Nadalovog kalibra.

Novak je prvi gem odigrao solidno, do 40:15 kada je ubacio jedan dobar drop-šot i onda na mreži osvojio poen laganim volejem.

Prethodno je i Rafa, uz malo sreće za Srbina, promašio lopticu koju je na mreži stigao pa je Novak imao dve šanse za gem.

Od tog trenutka kreću nevolje, a Nadal je nanizao četiri poena strašnom odbranom, ali i uz dva loša Novakova smeča (verovatno jedini njegov nesiguran udarac) i napravio brejk za 1:0.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

Novak je u drugom gemu bio nešto agresivniji, napao je i forhendom došao do uvodnog poena. Nadal je odgvorio istovetno posle dobrog servisa, ali je onda servis počeo da ga "ne sluša".

To je Đokoviću olakšalo samo da dođe do 40:40, ali ne i da zapreti rivalu, koji je u trećem gemu kaznio loše servise srpskog asa.

Od loših servisa Đokoviću je polazila i nesigurnost u udarcima, pa je posle uvodnog poena u trećem gemu, Nadal uzeo tri do brejk lopte i uvećao je prednost na 3:0.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

U nastavku smo odgledali najduži gem i neke poene koje samo Nadal i Đoković mogu da prikažu. Nole je u njemu imao tri brejk lopte, i nijednu nije iskoristio, da bi već u petom gemu igrao po principu toplo-hladno.

Posle tri osvojena poena za 40:0 desio se deža-vi prvog gema kada je Nadal došao do novih brejk lopti, nastavio da dominira i osvojio prvi set.

Drugi je počeo brejk loptama Nadala i tek tada je Đoković "kliknuo". Počeo je da igra duboke, ravne i jake forhende shvativši da mu Nadal ništa neće pokloniti.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

Njima je spasao tri brejk lopte u prvom gemu na svoj servis. Terao je Nadala da se brani, ovaj je konačno promašio nešto.

Koliko je Rafa bio siguran govori i podatak da je za 45 minuta prvog seta i još 15 minuta drugog, Španac napravio samo tri greške.

Nažalost, izostala je konstantnost i sa forhend i sa bekhend strane, servisi nisu pomagali, a Novak se nervirao.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

Nadal je sve nastavio da vraća u polje, Đokoviću je falilo i sreće u trećem gemu, bio je i nestrpljiv i uz jednu pogođenu mrežu Rafa je iskoristio brejk loptu za 2:1.

Odservirao je potom za potvrdu tog brejka, da bi u petom gemu opet oduzeo servis Đokoviću. Srpski igrač se oslanjao samo na drop-šotove kao pouzdane udarce i njima je osvojio dva poena do 30:30.

To nije bio dobar znak, jer je Nadal odmah zatim dobio lopticu za brejk. Đoković je tada "počistio" dve linije i izvukao se, nažalost, samo privremeno jer je ubrzo pogrešio za brejk.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

Pošto se odnos grešaka nije menjao, a razlika smanjivala (26:3), Nadal je lako čuvao svoje servise, pa je brejkom za 4:1 praktično rešio set u svoju korist, iako je Nole osvojio još jedan gem do njegovog kraja.

Tek u trećem setu Španac je počeo da promašuje ponešto posle skoro dva sata savršenog tenisa i defanzive za udžbenike. Tako je Đoković došao do dva osvojena gema na svoj servis. U četvrtom je Nadal pokazao da je ranjiv na servisu.

Međutim, na 30:30 je odigrao jedan od važnijih poena u trećem setu. Umesto snažnog, taktički servis u telo Đokovića, pa onda i skraćeni forhend za 2:2 u trenutku kada se činilo kao da je Novak blizu šanse za brejk.

Rafael Nadal, Rolan Garos Foto: Printscreen/Twitter

Peti gem je bio potop za Srbina. Uzdrman ishodom prethodnog, začas je izgubio tri poena na svoj servis, a onda paralelom u mrežu doveo sebe pred svršen čin jer je Nadal servirao za 4:2.

I baš tada se probudio Đoković. Počeo je bolje da se kreće po terenu, tajming u udarcima je bio bolji i postalo je jasno da je to prilika da se vrati.

Ranjivost Nadala nije se ispostavila kao lažnjak i Đoković je sa tri vinera u sedmom gemu poveo sa 4:3 i glasnim urlikom najavio povratak u meč.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

Zaista je obećavala igra Đokovića sve do završnice u kojoj nije pogodio u nekoliko važnih poena. Gestikulirao je ka svom boksu da svaka loptica izlazi za po "milimetar", to se ispostavilo prelomnim u 11. gemu kada je Nadal na opisan način došao do brejka i onda odservirao za trijumf.

Rafa se sada približio Đokoviću po broju pobeda u međusobnom skoru, pa sada srpski igrač vodi 29:27 u pobedama,  s tim što je Španac dobio četiri prethodna meča na šljaci. Ako je za utehu, Novak će godinu sigurno završiti kao prvoplasirani teniser planete na kraju godine.

To će ga dodatno približiti Rodžeru Federeru po broju nedelja na prvom mestu svetske ATP liste, što je, uz broj Grend slem titula, jedan od parametara u kom srpski as namerava da nadmaši Švajcarca.

Treći set:

6:5 Brejk Nadala - Prekratka loptica Nadala i viner Đokovića - 15:15. Savršenim smečom Đoković sa osnovne linije pogađa ugao terena i osvaja poen za 30:15, ali jeftino onda udara u mrežu - 30:30. Mali aut Novaka i korekcija sudije, a onda dupla greška Đokovića na brejk lopti, Nadal pravi brejk.

5:5 Nema sreće Đoković - Aut Nadala iz otvorenog bekhenda - 0:15! Novak je uzvratio greškom iz dijagonale - 15:15. Odigrao je jak forhend "Bik sa Majorke" koji njegov rival nije mogao da vrati, 30:15, a onda je loptica očajno odskočila kod osnovne linije pa je Đoković odigrao neprecizno za 40:15, da bi u sledećem poenu ostao bez sreće kada je loptica otišla preko linije za centimetar, dva.

5:4 Đoković spasao brejk loptu i poveo! Dijagonale se nastavljaju! Dve majstorske za 15:0, pa onda jedna Nadalova iz sredine - 15:15. Servis viner, pa greška - 30:30. Ubacuje Novak bekhend posle servisa, pa onda istim udarcem na istu stranu, po dijagonali, greši ishitreno - 40:40. Brejk lopta Nadal, ali tada dva dobra poena Đokovića - najpre iznuđena greška Rafe, a onda i servis-volej! Jak servis vraća Đokovića u igru i on vodi.

4:4 Imao je šansu Novak - Jedna greška Novaka, pa onda duboki napadi i promašaj Nadala - 15:15. Izvukao se Rafa servisom i forhendom za 30:15, a onda je Novak pogodio sajlu mreže za 40:15. U sledećem poenu je iz trka "izbrisao" osnovnu liniju, na šta Nadal nije imao odgovor - 40:30, ali je Novak onda promašio čistu paralelu.

Novak Đoković Foto: twitter.com

4:3 Vodi Srbin! Ide linija za 30:15! Novim vinerom Đoković diktira tempo - 40:15, a onda i trećim u gemu pokazuje konačno svoje pravo lice koje smo navikli da gledamo svih prethodnih godina.

3:3 Vraća se Novak brejkom! Promašaj Nadala, loptica u mreži, ali onda još jednom neodbranjiv servis za 30:30. Rafa je zatim nekarakteristično pogrešio iz forhenda po paraleli - 30:40 i brejk loptu Đokovića. Sprečio ju je volejem na drop-šot Novaka - 40:40. Đoković do druge brejk lopte stiže malom greškom Rafe, a onda do brejka dolazi vinerom po paraleli!

France Tennis French Open Tanjug/AP

3:2 Brejk Nadala - Skratio je Nadal forhendom lopticu za 0:30, Đoković je pogrešio iz servisa za 0:40 i tri brejk lopte, a onda nije preko mreže otišla ni paralela za brejk.

2:2 - Bekhend, pa forhend i viner Đokovića - 0:15. I baš kada je delovalo da je Nadal malo popustio, on odigrava savršen drop-šot sa osnovne linije - 15:15. Loše je naciljao Đoković dijagonalu posle nove skraćene loptice Nadala - 30:15. Mora Novak da iskoristi loš servis Nadala, kaznio ga je riternom za 30:30. Kada snažni servis nije prošao, prošao je taktički u telo - 40:30, a onda je iz polu-voleja upisao viner za izjednačenje.

2:1 Čuva Đoković servis! Greši Rafa iako je imao otvorenu situaciju, ali uzvraća mu i Đoković dvema greškama za 30:40 i brejk loptu. Sada već raste broj grešaka i Španca koji je pod pritiskom izgubio tri poena za gem Đokovića.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

1:1 Servis spasava Nadala - Prvi poen za Novaka, pa onda greške posle dva nezgodna servisa Nadala - 30:15. Španac asom dolazi do trećeg vezanog poena za 40:15. Nešto duža razmena je drugi put u ovom gemu pripala Đokoviću za 40:30, ali je Nadal i treći lakši poen uzeo posle servisa, ovog puta za gem.

1:0 Vodi Novak - Jedan drop-šot je promašio Novak, posle drugog je Nadal vratio lopticu u aut - 15:15. Nadal je pogrešio i poslao lopticu preko osnovne linije, a onda je Đoković jako odservirao - 40:15. Veoma sigurno je izgradio poen za egzekuciju na mreži i prvi ubedljiv gem u meču.

Drugi set:

Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

6:2 Drugi set za Nadala - Bekhend volej Nadala na mreži posle "namontiranog" zicera prethodnim forhendom - 15:0. Promenio je u sledećem poenu ritam drop-šotom posle dobre dijagonale, ali je ovog puta promašio - 30:0. Nadal šalje paralelu forhendom za 40:0. Dupla greška Nadala, pa agresivnost Đokovića - 40:30. Novak je pogrešio na trećoj set lopti i Nadal je u velikoj prednosti pred nastavak meča.

5:2 Prvi Novakov gem bez brejk lopte za Nadala - Mnogo osećaja u novom drop-šotu, a onda napokon i kiks Nadala - 30:15 za Novaka. Izbacio je Španac i sledeću dugu forhend dijagonalu preko osnovne linije za 40:15, da bi potom pogrešio i iz bekhenda.

5:1 Španac "ubija" vinerima - Dva sigurna poena Nadala, Novakova loptica se opet "peca" u mreži - 30:0. Dobro je izgradio Novak poen udarcem u ugao terena. Vratio ju je Nadal u visokom luku, Đoković je odigrao drajv-volej i to je Španac pretvorio u viner - 40:0. Novim vinerom u istu stranu, Španac dolazi do gema za set.

APTOPIX France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

4:1 Brejk Španca - Izvanredan drop-šot Đokovića, prvi koji Nadal nije stigao 15:0. Forhend je prestao da sluša, 11 grešaka do sada i funkcionišu samo drop-šotovi - 30:30. Dupla greška i brejk lopta Nadala - 30:40, pa onda i as Đokovića - 40:40. Sledeći poen je Nadal dobio na mreži za drugu brejk šansu, koju je realizovao. Novak je forhendom pogodio vrh mreže, od vrha loptica ne pada u polje i odnos grešaka je 26:3, Nadal je za koplje sigurniji.

3:1 za Nadala - Dva slajsa kreiraju prva dva poena četvrtog gema. Posle prvog je Novak imao smeč za 0:15, posle drugog je Nadal uzeo direktan poen za 15:15. Đoković riternom za milimetar promašuje osnovnu liniju - 40:15, ali onda odigrava dva sjajna poena, bekhend ohrabrujuće radi - 40:40. Nadal nakon toga greškom Novaka iz lakog forhenda osvaja poen za gem.

Novak Đoković i Rafa Nadal Foto: Tanjug/AP

2:1 Španac pravi brejk! Nadal dvaput dobro čita Đokovića, čiji servis ne funkcioniše kako treba, dvaput prolazi našeg igrača vinerima za 0:30. Jedan servis je bio dobar, Nadal van ravnoteže vraća na viner Đokoviću, na sličan način Novak dolazi i do smeča za 30:30. Centimetar je delio Novaka od poena za gem loptu. Umesto toga je Nadal došao do brejk lopte - 30:40.

Dve linije je počistio Đoković za 40:40, ali je Nadal ipak imao još dve šanse za brejk. Drugu posle slajsa na mreži. I tu je iskoristio posle Đokovićeve greške.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

1:1 - Nastavljaju se opasni forhendi Đokovića! Jedan iz sredine donosi mu 15:30. Nije uspeo da se izmakne posle Nadalovog servisa u telo - 30:30. Nije bio dovoljno agresivan Novak u situaciji kada je mogao da napadne Nadala, ovaj je odgovorio novim poenom posle greške Srbina za 40:30, a onda je i servisom došao do gema.

1:0 Konačno gem za Noleta! Direktan poen Đokovića, pa greška, a onda još jedan loš smeč Đokovića pri povratku sa mreže - 15:30 za Nadala. Sada je i dijagonala završila van terena, dok Španac pogađa kao kompjuter - 15:40 i dve brejk lopte za Nadala. Prvu je spasao forhendom posle kratkog riterna rivala - 30:40.

Drugu na gotovo identičan način, jakim i dubokim forhendima je terao Nadala da (konačno) pogreši - 40:40. Treći poen iz forhenda je otišao sa pogrešne strane linije terena za treću brejk loptu. I nju je spasao Đoković dubokim forhendom i vinerom. U četvrtoj je opet naterao Nadala za grešku, da bi posle još jednog izjednačenja servisom osvojio nešto lakši poen za novu prednost i napokon gem.

Prvi set:

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

6:0 za Nadala - Precizan servis, pa forhend Nadala u drugu stranu - 15:0, pa dubok ritern Đokovića i viner za 15:15. Dve greške Đokovića za 15:40. Nadal asom rešava prvi set i čini nešto što se nikada nije desilo Srbinu, da izgubi set sa nulom.

5:0 Đoković izgubio i treći servis! Tri odlična poena Đokovića, jedan precizan forhend u ćošak, a onda promašaj Rafe na mreži, napokon siguran gem Novaka do 40:0. Tri poena uzima i Nadal, jedan promašaj Đokovića preko linije, pa jedna mreža posle izgubljene ravnoteže u pripremi za poen - 40:40. Opet, kao i u prvom gemu Nadal osvaja i četvrti uzastopni poen posle greške Novaka i tek tada Srbina odigrava forhend viner za izjednačenje 40:40.

Zatim je promašio slajs za novu brejk šansu, pa odigrao drop-šot na brejk lopti i nekako uzeo poen jer je Nadal odigrao nedovoljno dobar pasing - 40:40. Nadal je do sada napravio samo dve greške za 40 minuta. Od tog trenutka Španac pogađa liniju uz mnogo sreće za novu brejk šansu i realizuje je.

4:0 Spasao se Nadal - Uz malo sreće loptica pogađa liniju posle Đokovićeve defanzive, Nadal uspeva da je vrati na smeč Srbina na mreži - 15:15. Nadal je u sledećem poenu dohvatio nerealnu dijagonalu i naterao je Novaka na grešku iz forhenda - 30:15. Majstorsku defanzivu je zatim odigrao Novak, bio je više metara iza osnovne linije i stigao je skraćenu lopticu Nadala i onda odigrao na mreži za 30:30.

Do brejk prilike Srbin stiže bekhend paralelom - 30:40. Izvukao se Nadal sjajnim forhendom - 40:40, ali je onda Đoković demonstrirao ono što samo on može: vanserijsku bekhend dijagonalu iz defanzive koju Nadal zabija u mrežu za novu prednost Đokovića i drugug brejk loptu u gemu.

Nije je iskoristio, a onda je Nadal promašio zicer posle najdužeg i najboljeg poena u meču za treću brejk priliku. Baš tada je Nadal pogodio drugi dobar servis, pa lopticu na drugu stranu poslao dijagonalom. Španac do sada ne greši, pa as udarcem završava najduži gem u meču do sada.

Novak Đoković i Rafa Nadal Foto: Tanjug/AP

3:0 Novi brejk Nadala, nije dobro - Dobar poen Đokovića, pa dva direktna poena Nadala, jedan forhend i jedan smeč 15:30. Španac veoma agresivan iz forhenda, zato Đoković forsira dijagonale, ali to nije prošlo u prethodna dva poena. Duplom greškom Đoković gubi i poen za 15:40 i nove dve brejk lopte. Prvu je naš igrač spasao posle nestvarne odbrane Nadala od drop-šota polu-volejem. Novi promašaj Novaka, novi oduzet servis za Rafaela.

France Tennis French Open Foto: Tanjug/AP

2:0 Potvrdio je Nadal brejk - Otvorio je Novak dijagonalom prostor za napad forhendom uz liniju koji ni Nadal nije mogao da stigne - 0:15, ali je Nadal posle kratkog riterna uzvratio istom merom - 15:15. Dobar napad Novaka, duboke lopte do bekhend dijagonale koja je pala u servis polje. Odmah je to iskoristio Nadal, napao i uzeo poen. Novak u sledećem pogađa mrežu za 40:15.

Dobra odbrana Novaka posle strašnog forhenda Nadala, koji je umesto bloka bio fatalni lob - Nadal je u trku ka osnovnoj liniji odigrao težak smeč i promašio je za 40:40. Propustio je priliku da zapreti jer mu je drop-šot zaustavila mreža - prednost Nadal. Mali aut Đokovića, loptica preko osnovne linije, Rafa vodi 2:0.

1:0 Brejk Nadal - Promašio je Rafa prvi udarac i izgubio je poen, ali je onda paralelom iz forhenda naterao Novaka na grešku 15:15. Nole je odigrao nesavršenu skraćenu loptu, ali Rafa nije uspeo da je vrati u polje Đokovića - 30:15.

Novi drop-šot, pa lob, prepoznatljiva kombinacija Novaka prolazi za 40:15, ali treća skraćena nije bila sreća. Nadal dijagonalom iz bekhenda pogađa za izjednačenje 40:40. Prvi problemi nastaju posle četvrtog drop-šota i mlakog smeča Đokovića - brejk lopta. Novi solidan napad Đokovića, ali onda opet "tanak" smeč i Nadal to kažnjava novim poenom, četvrtim u nizu za brejk.

Uoči meča:

Novak Đoković, Rafael Nadal Foto-montaža: Tanjug/AP

Oči čitavog sveta uprte su ka "gradu svetlosti" na GOAT bitku dva najbolja tenisera sveta. Obojica imaju svoju računicu pred ovaj meč. Đoković želi da osvoji 18. Grend slem pehar u istoriji i da priđe Federeru na dva, a Nadalu na jedan Grend slem zaostatka, dok Nadal već danas može da se izjednači sa Federerom na večnoj listi sa 20 pehara.

Novak je snimljen na poslednjem treningu za fizio trakom na vratu, ali novinarka koja ga je uslikala objavila je i ohrabrujuće vesti da nije imao nikakvih fizičkih poteškoća i da je odradio jedan od najfokusiranijih treninga.

Nadal je takođe odradio trening, ali se i bodrio na društvenim mrežama, pošto je nekoliko sati pre meča objavljivao snimke i bodrio se uz čuveno "vamos".

Video: Novak sa Nadalom u finalu RG: Pogledajte kako je proslavio dolazak do odlučujućeg meča

(Telegraf.rs)

Video: Lalatović odneo tri boda iz Kruševca:Najbolji potezi meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zrn

    11. oktobar 2020 | 17:55

    Ovi koji ga kritikuju su verovatno uspešni ljudi pa dele savete šta i kako.Kad budu postigli 1% onoga što je ova ljudina uspela neka se jave,a do tada pssssssst

  • PIXY

    11. oktobar 2020 | 16:35

    Znam da nekad ne ide,ali ovo je ponizavajuce cak i nama koji gledamo

  • Ja64

    11. oktobar 2020 | 17:24

    Ljudi to je sport......pobede,porazi i tako u krug.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA