Novak ne treba ništa da dokazuje, on je jedan od najvećih u istoriji: Bivši trener Marija iskren

 
 ≫ 
  • 1

Aleks Koreča nekadašnji teniski as, a sada komentator Eurosporta otkrio je svoja očekivanja na predstojećem US openu

Legendarni španski teniser Aleks Koreča, sada teniski stručnjak za kanal Eurosport, istakao je svoje prognoze za US open, ali i otkrio šta misli da li Novak Đoković može da  bude smatran za jednog od najvećih igrača svih vremena - popularno nazvano G.O.A.T ( Great of all time)

Koreča je bivši svetski broj 2, a danas je uspešni komentator Eurosporta u svom intervjuu je pomenuo i Rafaela Nadal i njegovo odustajanje sa US opena kao pripreme za Pariz.

  • Ko su po vama favoriti za US Open?

- Mislim da će Novak Đoković biti jedan od favorita. Takođe, Danil Medvedev, pročitao sam intervju s njim i bio sam impresioniran načinom na koji je odgovarao, izgledalo je kao da se obračunava sa situacijom poput "ok, ovo je to" i dokazao je sebi da može dobro da igra.

- Danil zna kako pobediti teške mečeve i zna kako izdržati. Takođe, sada ćemo da vidimo kakav je Cicipas pod pritiskom. Možda i od ostalih igrača ko je favorit može neko da izgubi i tada se sve otvara. Pre je to bilo tako mnogo vrhunskih igrači koji su na svakoj strani žreba, da je bilo jako teško da neko iskoči sa strane. Sada će sigurno biti otvorenih mesta koja će dati šanse mnogim drugim igračima.

  • Šta Novak mora da uradi da bi bio smatran jednim od najvećih igrača svih vremena?

- Za mene ne treba ništa da dokazuje. Za mene je do sada jedan od najvećih u istoriji već. Još ima godina. Novak je verovatno jedan od najtežih rivala, ako ne i najteži - naročito na teškim terenima ili brzim terenima,  momak koji zna kako da se igra, da zna kako poremetiti igru rivala. Kada razmišljate da taktički igrate protiv njega, mislim da ćete poludeti i nećeta znati kako da pobedite.

Aleks Koreča Foto: Guliver/ Julian Finney/Getty Images)

- Rafa je tako neverovatan takmičar, ali taktički barem znate gde trebate igrati da biste ga "ranili" i onda je teško da ga pobedite, ali pomalo  bar znate taktiku, kako vole da ga igraju.

- Protiv Novaka, vaše šanse da zaigrate protiv njega i taktički ga poremetite, gotovo je nemoguće. Mislim da je verovatno jedini način  protiv Novaka da to bude rat, da budete spremni da provedete pet sati protiv njega da vidite da li postaje očajan i pomalo gubi fokus ili oseća se kao da mu oružje nije dovoljno dobro da vas pobedi. Jedino tako, inače ste mrtvi.

  • Bez Rafe i Rodžera, znači li to da je Novak dobio jasan put ka trofeju na US Openu?

- Ne mislim tako. Naravno, kada pokrenete turnir i neki vaši najveći protivnici nisu tamo ,  uvek  je bolje, ali on će imati toliko briga o drugim stvarima, ostalim igračima. Biće veoma, veoma teško osvojiti turnir.

To mu verovatno pruža osećaj kao da je u redu, da razmišlja "Ako svoje stvari radim kako treba nema mnogo momaka koji me mogu pobediti".

S Rafom i Rogerom tamo su igrači koji mu mogu nauditi. Mislim, zamislite da  to bude Endi Mari u prvom kolu? Biće šokantno jer bi moglo biti takvo težak meč za njega. Mislim da ga više brine da bude zdrav, da bude fizički u redu.

Novak Đoković, Rafael Nadal Foto: youtube/Australian Open TV
  • Kada ste trenirali Edni Marija, imao je malo uspeha protiv Novaka. Šta biste sada promenili u Endijevoj igri da biste mu pomogli da izazove Novaka i bude uspešan protiv njega?

- Mislim da smo u to vreme pokušavali da učinimo Endija malo doslednijim u njegovoj igri. Ja mislim ono što mu je tada nedostajalo je da je nekada morao da ima malo jače"oružje" u forhendu kod sebe protiv Novaka

- Ali trebalo mu je malo više doslednosti u igri, pogotovo na servisu, i drugom servisu koji ponekad nije bio tako dubok i tako snažan, ali znali smo da je on želeo da ga pobedi i morao je da krene u tako veliku borbu i stvori rat.

Video: Fenomenalni Đoković isprašio Sandgrena za četvrtfinale Sinsinatija

- Morali smo da vidimo da li je on sposoban da ostane na terenu toliko sati, ali znali smo da nema šanse da Endi pobedi Novaka samo ga delimično nadvladao tokom igre, ali da pobedi je to bilo gotovo nemoguće.

- Imaju sličnu igru, ali možda je u to vreme Novak imao nešto malo bolje i ako ste vi pogledajte finale u kojem ga je Endi pobedio, na US Openu i Vimbldonu zapravo je Endi bio taktički jak i tačno je znao šta treba da uradi.

Novak Đoković, Endi Mari, Australijan open 2011 Foto: Guliver/Lucas Dawson/Getty Images

- Prvi koji ga je pobedio na US Openu, to je bilo tako vetrovito, apsolutno neverovatno vetrovito, tako da se jako nervirao, ali Endiju je to bilo veoma teško, jer imaju slične igre.

  • Mislite li da je Rafa mudro odlučio da propusti US Open i da se koncentriše na Rolan Garos, jer zna koliko je dobar na šljaci?

Pretpostavljam da misli da trenutno ima šanse da pobedi u Rolan Garosu i da igra neke egzibicije. US Open ili Rolan Garos? Naverovatnije Rolan Garos, pa razmislimo o tome, pripremimo se za to, nastavimo sa vežbanjem na šljaci sa klizanjem, znate.

Trebaće mu nekoliko mečeva pre toga.

  • Hoće li mu Novak bude pretnja na Rolan Garrosu s obzirom da igra na US Openu?

- Pa, ako biste odmah pitali Novaka, ako vam se pruži prilika i osvojite US Open i onda izgubite u prvom kolu na Rolan Garosu, da li biste to uzeli? Mislim da bi pristao na to, jer na kraju od dana kada pogleda uzeo je još jedan Slem.

Rafael Nadal Foto: Tanjug/AP

- Mislim da radi isto kao i Rafa, ako ima više šansi na US Openu, mora da ode tamo. On bi radije  imao US Open nekoliko nedelja kasnije, sigurno, nego odmah, jer zna fizički da je prošao i kroz Covid, tako da verovatno fizički još uvek nije 100%.

- Ali, njegove šanse da  osvoji Gren slem u Njujorku veće u ovom trenutku nego što bi bile na Rolan Garosu. Ako mu bude dobro na US Openu, to će mu biti super, čak i ako ima manje vremena, imaće više samopouzdanje i otići će opuštenije jer će se osećati dobro - "ja sam obavio svoj posao i sada sve što dolazi je bonus, dodatno je".

- Nije to uobičajena situacija kada ulazi u Garos. Kako je on ipak jedan od favorita turnira, sad treba malo sačekati i videti kako se oseća.

  • Da li ima nekoga u španskom tenisu da nasledi Rafu Nadala koji  polako dolazi na zalazak karijere.

- Veoma je teško. Nažalost, nisam ga video uživo, ali Karlos Alkaraz sarađuje sa Huan Kralos Fererom i ide mu jako dobro, ali još uvek je vrlo mlad, samo 16 ili 17 godina, vrlo je mlad.

- Očigledno, on ima svetlu budućnost, veoma je svestan i marljiv je radnik, ali nijedan neće biti kao Rafa. Rafa je jedinstven u ovom životu i ne samo u životu koji živimo, već u narednim vekovima.

- Skoro ga vidim nemoguće je naći nekoga sposobnog da radi ono što je uradio na šljaci zbog svoje doslednosti i skromnosti koja vam je potrebna, kao i sposobnost da se oporavite od teških trenutaka.

Video: Novak Đoković napravio žurku na treningu u Americi

(Telegraf.rs)

Video: Velika greška štopera Jedinstva sa Uba poklonila bodove TSC-u

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. avgust 2020 | 19:42

    Novak je dokazao da je veliki sto delom,sto recju,sto osobnim ponasanjem u drustvu i po celom svetu prenosi dobru energiju i entuzijazam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA