Troicki detaljno o užasu doping afere: Doktorka je lagala kao pas, umalo sam skočio na nju na sudu!

 
  • 1

Sve je objašnjeno godinama kasnije

Srpski teniser Viktor Troicki detaljno je objasnio kako je pre sedam godina, 2013. pogođen nepravdom kada je zbog protokolarne greške optužen da je izbegao antidoping testiranje i suspendovan je na 18 meseci.

Viktor je pauzirao od tenisa godinu dana posle žalbe sudu u Lozani, iako mu testovi na doping nisu bili pozitivni, pa je u tom smislu bio izuzetak u svetu sporta koji nije uvek bio čist od kokaina ili opijata.

- Čak i tom trenutku iako mi je bilo nikad gore, tih godinu dana mi je prijalo da se očistim od tih povreda i da restartujem telo. Mislim da sam krenuo jako dobro. Opet mi se vratila želja. Pre suspenzije sam nekako stagnirao, bio sam tu u Top 50 i nisam imao neku motivaciju da napredujem, a onda kad se desilo to shvatio sam da želim još više - rekao je Troicki u emisiji Viš end Go.

Čitava doping afera je počela posle meča u Monte Karlu kada je Viktor poražen od Jarka Nieminena glatko 6:1, 6:1. Osećao se loše i nasumično je izabran za doping kontrolu, odnosno davanje krvi i urina.

- Pošto imam veliku fobiju od igli i baš imam peripetija što se toga tiče, pitao sam doktorku da li je ikako moguće, trener je bio sa mnom, da ne uradim tog dana test. Rekao sam da mi je loše i kada vadim krv bude mi još lošije. Čak sam dvaput pao u nesvest od vađenja krvi. Potpuno bezbolno, ali meni to pravi neku fobiju...

- Doktorka koja je bila glavna i odgvoorna rekla je da je to skroz ok i da ne moram da brinem. Više puta sam je pitao da li je stvarno ok, čak sam više puta pokušavao, dala mi je broj da zovem glavne u WADA (Svetska anti-doping organizacija), u sedištu u Londonu.

Čudne okolnosti tu nisu završene, jer čak ni sve mere opreza koje je preduzeo, nisu se ispostavile dovoljnim. Slaba će mu uteha biti kasnije što doktorka nije posle radila u tenisu.

- Ona mi je, verovali ili ne, dala pogrešan broj. Posle mi je rekla šta da napišem kao opravdanje zašto ne mogu da dam krv, iako mi je pred trenerom rekla da je slobodno i da neću snositi nikakve posledice, ubedila me je. Kaže "dao si urin, to je u redu, vidim da ti nije dobro, napiši sve to". Potpisao sam se, "je li to to?", to je to otišao sam u sobu. Baš sam bio izmoren i nisam nigde išao. Sutradan sam trebao da igram dubl i tada su svi digli frku "gde je Viktor, gde je Viktor, moraš da se javiš glavnoj doktorki za doping, traže te tamo, ima problem" - priča Troicki.

Adria Tour, Viktor Troicki Foto: Nikola Tomić

Problem se svodio na to je da morao tog dana da da krv, što je i uradio i mislio je da je tada i definitivno sve u redu.

- Nakon nedelju dana sam bez ikakvog znanja dobio mejl od tog glavnog iz WADE, da sam prekršio pravilo, da nisam dao test kada je bilo traženo i da se obratim njima pravnim putem.

Morao je da agnažuje advokate i pravni tim, mada je prvo opisao u odgovoru šta se tačno desilo, te da je trener sve vreme bio pored i da može da posvedoči.

- Osetio sam se kao da su me nanišanili od početka. Videli su da nešto nije urađeno po protokolu, da li je moja ili doktorkina greška... Osetio sam da idu do kraja i da žele da me saseku - kaže Troicki.

Prvo suđenje je bilo u Londonu, o čemu odlučuje ITF, odnosno Međunarodna teniska federacija. Sudije su takođe iz ITF-a, a sve se odigrava u njihovoj zgradi.

- Angažovao sam dobar tim advokata i izgubio tu dosta novca. Sam sam sve finansirao dok su drugima plaćale federacije. Gaske, znate i sami šta je sve bilo (kokainski poljubac). Na kraju je on zbog kokaina dobio tri meseca, a ja sam dobio 18 meseci - priča Troicki.

Novak Đoković i Viktor Troicki Foto ARHIVA: Guliver/Gettyimages/ Alex Pantling / Staff

Trener je odmah odbačen kao svedok zbog pristrasnosti, a drugi svedok je bila doktorka na koju je Viktor i dan danas

- Njena reč je bila protiv moje, da bi ona rekla kako me je upozorovala da mogu da snosim posledice i budem suspendovan... Ja sam hteo da planem, da skočim majke mi. Ali stvarno je bilo tako, smirivali su me u sudu. Moram da se ponašam koliko-toliko, a ne mogu da podnesem nepravdu. Nekoliko puta sam joj upadao i u reč, ona mene ubeđuje da je pričala kako ću snositi posledice, a ja pitam "da li si ti normalna, da li bih ja propustio test tek tako". Zaboravio sam da napomenem, svi testovi su bili negativni - objasnio je Troicki.

Viktor se žalio sudu u Lozani, a njegov slučaj je bio specifičan jer veruje da se nikad ništa slično nije desilo. Na kraju je dobio 12 meseci.

Adria Tour, Viktor Troicki Foto: Nikola Tomić

- Moja je krivica što nisam dao krv i što sam verovao njoj. Ona je svoje greške pravdala tako, neko joj je dao tačne instrukcije šta i kako, ogromna je organizacija iza njih, ceo ITF, ceo WADA, mislim da kod njih ne sme da se dešava propust. Uveren sam da im je trebalo žrtveno jagnje - istakao je Troicki.

Podsetio je na još neke slučajeve sportista poput Rija Ferdinanda ili Andrea Agasija za kog kaže da je bilo jasno zašto ga neće kazniti tako lako.

Troicki tvrdi da jednostavno njeogvo ime ne može da se poredi sa Agasijevim, a tim pre što je Amerikanac, jasno je da će određenu protekciju dobiti.

- Evans mali Englez je isto bio pozitivan na kokain, tako da mi je malo krivo što se to tek tako desilo u tom trenutku. Nepravda, bilo je teško psihički prvih nekoliko meseci - kaže Troicki.

Video: Moćno i beskompromisno: Ovako je Srbija pobedila Špance u finalu ATP kupa

(M.LJ)

Video: Pitali smo Mileta Ilića šta očekuje od Jokića u NBA ligi: "U njih uvek svi sumnjaju, ali..."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    21. jul 2020 | 17:13

    Veliki novci u igri i veliki sponzori i novci...i sponzori u sportu u mnogo odlučuju...najdrastičniji primer foto finiš Čavića kad je prvi stigao na cilj,i nije dobio zlato ,kao trebao je jače udariti taster,ako je bila greška onda je u tasteru ali snimak je sve pokazao,Čavić prvi dotakao cilj ali drugi je dobio zlato,njegov sponzor bila firma uređaja koji su oštetili Čavića ili je morao osvojiti i to zlato...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA