Hsi šokirala Pliškovu za polufinale Dubaija, šta nas sve čeka u završnici turnira?

 
 ≫ 
  • 0

Tajpežanka bolja i od još jedne favoritkinje u Dubaiju, polufinale bez Simone Halep

Iako je teniski svet imao prilike da se upozna sa izuzetnom upornošću vitke Tajpežanke Su Vej Hsi kroz senzacionalnu pobedu nad tadašnjom prvom igračicom sveta Simonom Halep na Vimbldonu 2018, njen aktuelni pobednički niz u Dubaiju će možda prevazići i taj impresivan uspeh.

Posle pobede nad Anđelik Kerber i osvajanja prvog seta protiv Karoline Pliškove, činilo se da je njena „magija“ izgubila svoje dejstvo, jer je drugi set izgubila sa 6-1, a u trećem bila u naizgled nenadoknadivom zaostatku od 5-1. Kako i zašto moćna čehinja nije uspela da „spakuje“ meč i prilikom takvog vođstva i osvojenih 11 od 13 poslednjih odigranih gemova – ostaće velika misterija za njen stručni tim, a tema za prepričavanje poklonika potpuno nepredvidivog ženskog tenisa. Sve u svemu – Hsi je proigrala, udarci su krenuli da „rade za nju“ – i uljuljkana Pliškova je dozvolila protivnici da joj preotme narednih 6 gemova i već viđenu pobedu za plasman u polufinale i meč sa Petrom Kvitovom.

- Mislim da sam bila sigurna da je pobeda već ostvarena – i time je moja igra postala pasivna. Sa druge strane, njoj su proradili udarci, i svaki sledeći joj je podizao samopouzdanje u razmenama. Možda čudno zvuči, ali nemam utisak da sam odigrala toliko loše da bi se meč završio na ovaj način, ali – šta je, tu je. Zaista ne volim da igram protiv nje - neutešna je Pliškova posle ovakvog nezapamćenog poraza.

- Bilo mi je važno da nekako obuzdam njen sjajan servis; čini mi se da je imala barem jedan as u svakom servis gemu. Rekla sam sebi da – ako već ne odservira as – da moram da ritern udarim što jače, kako bih joj onemogućila da odigra kombinaciju servis-viner. Sledeći tu taktiku, uspela sam da se vratim u meč i ostvarim ovu veoma dragu pobedu - prostim izrazima objašnjava tok preokreta „nesalomiva“ Hsi.

Njena protivnica u polufinalu biće Petra Kvitova, koja je napokon uspela da za 62 minuta odnese pobedu u dva seta bez većeg otpora Viktorije Kuzmove (6-4 6-0). Sa druge strane žreba umor je napokon sustigao Simonu Halep, koju je iz daljeg takmičenja eliminisala Švajcarkinja Belinda Benčić, osokoljena spašavanjem šest meč lopti protiv Sabalenke u osmini finala.

Rezultat 4-6 6-4 6-2 potvrđuje da je Rumunka ostala bez energije u odlučujućem setu, dok je Benčićeva bila sabrana i strpljiva, i konstantnom igrom bez prevelikog broja grešaka ostvarila preimućstvo koje joj je donelo prvi nastup u polufinalu Dubaija.

Dvostruka osvajačica trofeja ovog turnira, Elena Svitolina, rutinski je neutralisala izazov Španjolke Suarez-Navaro (6-2 6-3) i potvrdila da je, po trenutnoj formi, kandidatkinja da ostvari istorijski podvig trećim konačnim trijumfom na ovom prestižnom WTA turniru Premier 5 serije. „Današnji meč mi je bio veoma koristan u smislu toga što sam morala dobro da „odradim“ svaki poen, tako da sam odlično „osećala“ lopticu i teren do kraja meča. Lepo je razmišljati o osvajanju još jednog turnira, ali sam pre svega usresređena na svaki sledeći meč,“ radosna je – ali i „pri zemlji“ atletična Ukrajinka.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Uz veliko poštovanje za sve što je uradila na devetnaestom izdanju Dubai Djuti Fri Teniskog šampionata za dame, ne bi trebalo očekivati da će Hsi njenom tradicionalno defanzivnom igrom uspeti da absorbuje agresivnost i snagu Petre Kvitove, iako se isto moglo reći i pred meč sa Pliškovom. Ako je Kerber tog sudnjeg dana bila u svojoj (u poslednje vreme sve češćoj) „minus – fazi“ a Pliškova „samu sebe pobedila“ kroz fatalno opuštanje pre nego što je završila posao – Kvitova će sigurno biti spremna i odmorna da dođe do ranog brejka i vođstva – koje bi trebala da održi do konačne pobede u dva seta.

Foto: Dubai Duty Free Tennis Championships

Ulaskom u treći set bi stvari postale nepredvidivo komplikovane za Čehinju – a ona dobro zna da to mora da izbegne, pogotovo ako bi želela da u finalni meč uđe u željenom fizičkom i psihičkom stanju. Njena najverovatnija protivnica Svitolina će biti nošena velikim motivom „ispisivanja istorije“ ovog turnira – i iako ta vrsta pritiska često može da potisne prave kvalitete – verovatno će u njenom slučaju sve biti u optimalnom stanju za ostvarenje tog cilja.

No, Hsi i Benčić nisu igračice koje će ustuknuti pred iskorišćavanjem šanse – ako im se bude ukazala, a tome bi najviše doprineo „teniski hibris“ favoritkinja u predstojećim polufinalnim mečevima. I kako je svako naredno kolo turnira u Dubaiju sadržalo neko veliko iznenađenje – naravno da nije nemoguće da se barem još jedno upriliči i u polufinalu.

I zato – oprezno i nadalje, drage favoritkinje!

(Vuk Brajović)

Video: Tajrik Džons pred Virtus: Neće biti lakše, znamo za šta smo sposobni"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA