Nekada je Novak pobeđivao čim izađe na teren, e na taj nivo mora da se vrati: Novinar "Tajmsa" analizirao Đokovićeve igre!

 
 ≫ 
  • 1

Vodeći britanski teniski komentator Stjuart Frejzer iz “Tajmsa” sjajno analizira Novakovo stanje i daje viđenje njegovog povratka

Britanska štampa, često kritikovana u našem medijskom prostoru za “beskompromisne” i kritičke stavove prema Novaku Đokoviću, je - nesumnjivo – “institucija za sebe” u ovom sportu.

Razlozi za ovo su, u svakom smislu, utemeljeni u činjenici da naše kolege sa ostrva već preko 120 godina održavaju tradiciju stručnog izveštavanja o zbivanjima iz ovog veoma složenog sporta, i  pošto je njena važnost u nastanku i širenju važnosti i globalne popularnosti ovog sporta neosporna, način na koji se ona bavi određenim stručnim aspektima tenisa često je u potpunoj suprotnosti sa onim što bi većina medija u zemljama koje doživljavaju (trenutni ili periodični) procvat tenisa – želela da istakne u vezi sa njenim sportskim herojima.

>>> Novak i sa pola snage može protiv najboljih: Italijanski stručnjak veruje u Đokovića! (FOTO)

Zato nam je i bilo zanimljivo da popričamo sa jednim od najodređenijih i sažetijih teniskih komentatora sa Ostrva, čija kolumna u prestižnom londonskom “Tajmsu” skoro nikada ne ostavlja mogućnost čitaocu da ne bude veoma jasno informisan, ali i edukovan o najvažnijim aktuelnostima sa teniske scene.

TEŠKI MOMENTI UMESTO SREĆE

Stjuart Frejzer – zvanični teniski dopisnik londonskog “Tajmsa”, mišljenja je da je - uprkos velikom Novakovom trudu u prethodnom periodu - iskustvo sa Rolan Garosa našem igraču donelo isuviše puno gorčine,

- Tok turnira je išao itekako povoljno po njega, i sva verovanja su bila da je veoma moguće da se izbori za nastup u polufinalu Način na koji je izgubio potpuno je stavio u drugi plan činjenicu da to umalo nije ostvario. Bilo je krajnje neočekivano da Novak dozvoli italijanu da “otme” tok meča, i bukvalno sam sebe primora da juri rezultat, iz pozicije toliko velikog i psihološki opterećujućeg zaostatka.

Foto: MN Press

- Takav nastup je bio u suštoj suprotnosti u odnosu na njegov meč protiv Rafe u Rimu, koji mu je dao za pravo da veruje u to da u Parizu može da ostvari dobar rezultat, kontinuitet kvalitetnih nastupa. Umesto toga – doživeo je veoma teške trenutke, što je bilo više nego jasno na konferenciji za medije – i sada sam mišljenja da će mu, opet, trebati vremena da posebno prevaziđe “štetu” nastalu ovakvim porazom -smatra Frejzer.

Na naše pitanje, da li misli da su se u meču protiv Čekinata ponovo pojavili neki “potisnuti” ili nerešeni problemi u najgori mogući čas, ili je u pitanju pre svega bio izolovani lošiji nastup koji nas je sve tako iznenadio, Frejzer vidi udeo oba uticaja:

NOVAK JE IMAO ŠAMPIONSKU AURU KOJOM JE POBEĐIVAO I PRE MEČA

- Pre svega, treba pohvaliti Čekinata na odlično odigranom meču, na nivou koji je znatno viši od njegovog trenutnog ranga. Igrao je savršen tenis na šljaci, izuzetno se držao u razmenama, nametnuo se u najvažnijim momentima. Ako pričamo o Novaku važno je napomenuti da, kao što vidimo tako često u tenisu, a pogotovo ovde sa Nadalom ove i svih prethodnih godina, neki mečevi već bivaju odlučeni “u svlačionici”.

Kada Nadal izađe na teren, on je već pobedio u jednom bitnom aspektu predstojećeg meča, jer poseduje tu pobedničku “auru”. Novak je to imao godinama, to ga je nosilo iz pobede u pobedu u periodu u kome je dominirao; igrači bi verovatno bili presrećni kada bi mu uzeli set. To je, u međuvremenu, nestalo. Sada, ako igračima pođe za rukom da dobro otpočnu meč protiv Đokovića, njihovo samopouzdanje i verovanje da mogu da idu “do kraja” eksponencijalno raste.

Foto: Tanjug/AP

- Pre ovoga – čak i da uspeju da osvoje prvi set bukvalno se “ukoče”, misleći o tome šta je sve potrebno da protiv takvog igrača osvoje još dva seta, i time omoguće Novaku “čisti put” do povratka i preokreta u meč. Ni toga više – nema – jer je ta aura oko Novaka nestala. Meč protiv Čekinata je klasičan primer ovoga, i zato će Novaku ovakav gubitak četvrtog seta posle prednosti od 5:3 i 30:0 još teže pasti, jer je bilo opšte očekivano da će meč odvesti u peti set, a onda…”

A onda šta? Da li mislite da bi Novak tada izdržao da meč privede kraju u svoju korist, ili bi se opet pojavila neka slabost…?” prekidamo britanca potpitanjem.

- Mislim da bi peti set pripao Novaku. Teško mi je da poverujem da on ne bi iskoristio zamajac koji bi stvorio osvajanjem petog seta. Čak i da je uspeo da ga osvoji kroz muke taj-brejka, mislim da bi ishod bio u njegovu korist, jer bi se Čekinato kome je sam Novak dozvolio da se vrati u četvrti set tada verovatno razočarao u to što je propustio šansu da meč završi u četiri seta.

Foto: Tanjug/AP

Taj – brejk koji su odigrali je bio spektakularan, ali je meni bilo izuzetno indikativno u kakvo teško stanje je Novak doveo sebe u momentu kada je promašio zicer pri mreži za njegovo osvajanje, pod kakvim pritiskom je igrao taj deo meča. Ta reakcija me je izuzetno iznenadila i moguće je da bi se sve te frustracije u nekom daljem trenutku u nastavku meča ponovo pojavile, u slučaju nekog produženog otpora od strane italijana…” razmatra i tu mogućnost Frejzer.

NE OČEKUJE SE DA BUDE DOMINANTAN KAO NEKAD, ALI DO GREN SLEMA ĆE STIĆI

Šta čeka Novaka Đokovića sada? Na čemu bi trebao prvo da poradi kako bi ostatak sezone dao željene rezultate? Naš sagovornik misli da Novak mora da počne od onoga što je za njega, verovatno, sada najteže da podnese – a to je: da bude strpljiv.

- Ako posmatrate proteklih nekoliko nedelja kao finale “dugog pređenog puta”, koje je sa sobom nosilo brojna očekivanja a, u ovonastalim okolnostima, nastup u polufinalu Grend Slema koji bi trebao da predstavlja željenu platformu za razradu dalje strategije i rasporeda aktivnosti za ostatak sezone  ovakav kraj te “kampanje” unosi brojne nedoumice i menja planove. Ne verujem da će izostati sa turnira na travi, iako je izjavio na onoj “neverovatnoj” konferenciji za medije, potpuno u afektu, da nema planove za nastup u tom delu sezone.

Foto: Guliver/Michael Dodge/Getty Images

- Možda se to i može razumeti, s obzirom na kompletnu dimenziju ovog neuspeha – ali mislim da će to biti preinačeno u sigurni nastup na travi. Ostatak sezone – na tvrdoj podlozi – trebao bi da mu itekako puno znači, jer svi znamo koliko mu “beton” odgovara. Ali, do tada ga čeka, ponovo, dug put i njemu je imperativ da bude strpljiv kako bi do tada postigao ono što želi,” napominje Stjuart, i iznosi nam jedno važno zapažanje:

- Bez strpljenja, ništa više neće biti moguće u njegovoj karijeri. Ne očekujem da će Novak ikada više biti onako dominantan u tenisu kao što je nekad bio, ali da može još nekoliko puta u karijeri da ima odličnih par nedelja i osvoji još koji Grend Slem – to će svakako moći.

EFEKAT VASKRSNUĆA NADALA I FEDERERA JE USPEO

-Rodžer je imao neverovatnu “labudovu pesmu” u protekle 2 godine, ali ne verujem da to može još dugo da traje – i time mislim da Novakove šanse na tvrdoj podlozi takođe bivaju više izražene. AKo su u pitanju ostali konkurenti, naročito na Grend Slemovima svi znamo kvalitete Nadala, Del Potra. Gofena, Tima ali i dalje mislim da to Novak može da ostvari.

Foto: Tanjug/AP

- Ako Novak bude imao strpljenja da predano radi i gradi samopouzdanje – dok se efekat “vaskrsnuća” kod Federera i Nadala bude prirodno “gasio”, mislim da će se Novaku ukazati prilika da opet ostvari jedan uspeh na najvišem nivou koji bi mogao puno toga da definitivno promeni na pozitivno kod njega. Ono što je njemu biti izuzetno važno, možda i najvažnije u celoj karijeri – je da bude spreman (pre svega u mentalnom smislu) da iskoristi tu šansu – i on sada mora da bude svestan, da veruje i da radi na tome kako bi se to i desilo!” mudro zaključuje Frejzer.

Od ovoga bi teško bilo moguće reći nešto važnije, ali i dobronamernije – Novaku Đokoviću, dok razmatra šta i kako dalje. Nastaviti dalje – naravno, ali samo sa potpunom svešću o tome šta treba da uradi sam sa sobom, kako bi se to odrazilo i na druge – na terenu i van njega. Vratiti auru pobednika – mnogo je teže nego je stvoriti ispočetka – ali je i mnogostruko vrednije.

Izazov je pravi – i u tome treba videti blagoslov, jer je put dalje – ma koliko težak – jasan.

(Vuk Brajović)

Video: Milojević pred derbi govorio o povredama i sastavu: "Zvezda i Partizan su favoriti za titulu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    11. jun 2018 | 15:39

    Dobro nameran tekst i kamo srece da ih je vise i po nasim medijima i portalima.Novaku treba pomoći samo verujući da on može i da treba da bude u samom vrhu tenisa.Tenis nije lak sport a samo i razne okolnosti potpomažu ponekad samo uverenijem igraču da pobedi.Nadalu je u dva kljucna momenta kiša i prekid i drugi dan nastavak meča pomogli da savlada protivnika,što ne znači da bi tog dana da nije prekinuto uspeo.Novak treba da igra a rezultati će doći

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA