Šta je glavna nepoznanica pred Novakov meč i zašto ne bi bilo čudo da Lajović izbaci Zvereva?

 
  • 0

Pred nama je veoma uzbudljiv dan Rolan Garosa, gde nas čekaju zanimljivi mečevi 2. kola, od čega su nam dva posebno interesantna

Ne pamti se da je već drugo kolo Rolan Garosa u istom danu predstavilo toliko neizvesnih mečeva – ako se analitika zasniva na trenutnom stanju stvari, što je ujedno i najmerodavnije.

Navijači u Srbiji će sa posebnom pažnjom pratiti dešavanja iz Pariza, gde bi u isto vreme trebalo da počnu svoje mečeve Novak Đoković protiv Đaume Munara i Dušan Lajović protiv Aleksandera Zvereva.

ĐOKOVIĆ - MUNAR

Đaume Munar; Foto: Guliver/Cameron Spencer/Getty Images

Đoković se nekako "prebacio" preko Dutra Silve, uz poprilično nestabilan nastup – dok je Munar ostvario epohalnu pobedu protiv legendarnog sunarodnika, Davida Ferera u pet setova.

Novak ponovo nije izgledao dobro, a po sopstvenom priznanju medijima, nije se dobro ni osećao, pa bi nesređenost u odeljenju psihofizičke spremnosti mogla da važno i iznenađujuće utiče na ishod ovog meča.

Munar će "izlizati" snimke Novakovih mečeva protiv Daniela, Kližana, Čunga – a zaključak bi mogao da mu bude taj da nastoji da "šeta" Novaka što više (kako bi ga umorio) i potpuno se posveti stabilnoj i strpljivoj igri sa osnovne linije.

Imperativ pouzdanih servisa je podjednako važan za obojicu, a ono što Novak nikako ne bi smeo da dozvoli su rani brejkovi početkom seta, i nekorišćenje brejk lopti – propusti koji se lako mogu pretvoriti u "zlu kob" i destruktivno delovati po Novakovo držanje, stav i performanse na terenu.

Novak mora da koristi brejk šanse protiv Munara; Foto: Tanjug/AP

U tom smislu, najveća nepoznanica Novaku Đokoviću u predstojećem mecu će biti - sam Novak Đoković, jer u ovoj fazi njegovog povratka jednostavno nije jasno koji su to "šampionski prerogativi" na koje Novak može da se osloni i učini tok meča manje neizvesnim ili sklonim komplikovanim raspletima.

Ako se na sve ovo još doda i faktor kiše i vlažnih terena – eto spoljnog faktora da ovaj, ali i sve ostale ionako neizvesne mečeve 2. kola učini još kompleksnijim.

LAJOVIĆ - ZVEREV

Lajović u dobroj formi stigao na Rolan Garos; Foto: Guliver/Clive Brunskill/Getty Images

Najbolje rangirani igrač dana – drugi nosilac Aleksander Zverev, sigurno nije srećan zbog toga što ga je žreb po prvi put u karijeri namerio na Dušana Lajovića, kome šljaka ove sezone itekako prija.

Iako je Zverev pokazao impresivnu konsistentnost nastupa i rezultata do sada (očekuje da ostvari svoju 32. pobedu na turneji u 2018), dobro je poznata činjenica da na Gren slemovima pati od sindroma akutno loše igre u jednom od ranijih kola, što je naročito izraženo na Rolan Garosu (ispao od Verdaska prošle godine u 1. kolu, najbolji plasman – 3. kolo).

Aleksander Zverev; Foto: AP/Tanjug

Po ovoj statistici, Ducijev najbolji rezultat u Parizu je bolji od Sašinog – šesnaestina finala protiv Nadala 2014. godine, a odlični nastupi i pobeda protiv Del Potra - igrača koji ima veliki servis i ubitačnu igru sa osnovne linije nalik Zverevu, predočava našem teniseru da se moguća pobeda protiv Zvereva ne bi trebala smatrati za "čudo nad čudima", iako bi sigurno bila najveće iznenađenje prve nedelje turnira.

Ako Zverev danas ima za zadatak da dokaže svetsku klasu i igračku zrelost drugog nosioca turnira, Lajovićeva velika šansa je da verovanjem u sebe učini - skoro nemoguće. Ako bude uspeo da dobije prvi set (najverovatnije kroz taj-brejk) i ne dozvoli protivniku rani brejk u drugom setu, to će biti prvi indikator Lajoviću da je ovakav meč moguće dobiti. Ključ je vratiti servise Zvereva, smanjiti greške na minimum, uzvratiti na sve napade Zvereva - sopstvenim napadima ili defanzivom koja bi "kvarila ritam" protivnika.

OSTALI ZANIMLJIVI DUELI

Foto: AP/Tanjug

Još jedan prvi međusobni meč u karijerama obojice njegovih aktera, Dimitrov– Donaldson će nam otkriti koliko je Griša kadar da povrati samopouzdanje sa kraja prošle sezone. Sudeći po meču u prethodnom kolu, naš “komšija” ima dug put pred sobom do završne faze nastupa, i bojazan njegovih obožavaoca od mogućeg poraza od izuzetno upornog Donaldsona uopšte nije neopravdana.

Tim – Cicipas će biti sudar dvojice dolazećih asova koji pripadaju sukcesivnim generacijama, a nedavno odigrana finala za šljaci od strane obojice i pobeda Cicipasa nad Timom u Barseloni mogu lako da dovedu do izjednačenja u dosadađjim međusobnim mečevima (Tim u trenutnoj prednosti od 2:1).

Dominik Tim; Foto: Tanjug/AP

Gofen kao apsolutni favorit nad Muteom? Ne u ovoj situaciji. Iako je belgijanac “klasa od igrača”, pogotovo na šljaci, provukao se “kroz iglene uši” u prvom kolu protiv Hasea (gubio sa 2-0 u setovima) – a Mute (najmlađi igrač u žrebu Rolan Garosa) bio autor jednog od navećih iznenađenja prvog kola, pobedom bez izgubljenog seta protiv proslavljenog servera Ive Karlovića. Naravno, i ovaj meč je njihov prvi susret u karijeri – premijera sa više nepoznatih u smislu njegovog toka i mogućnosti povratka u rezultatsku ravnotežu bilo kojeg od dvojice u slučaju vođstva protivnika.

Simon – Kveri – i evo napokon rivalstva čiji istorijat traje već deset godina, a u kom Simon ima prednost od četiri pobede, naspram tri koje je Amerikanac ostvario – uključujući i poslednju pobedu 2017. godine. Ipak, kao dvanaesti nosilac, Kveri bi mogao da oseća malo više samopouzdanja nego Simon (pri jednom od svojih najlošijih plasmana u poslednje vreme – 65 na ATP listi), ako se zanemari aspekt ponosa protivnika i publike na svojoj “svetoj zemlji tenisa”, što se pokazivalo kao faktor prevage isuviše često upravo u mečevima na Šatrijeu, Lenglen – ili Lionu prošle nedelje – gde je Simon došao do finala…

Sem Kveri; Foto: AP/Tanjug

Ni francuz Pui i britanac Nori se do sada nisu sastajali – ali je svakako veoma zanimljiva informacija da je svoju prvu pobedu protiv igrača iz Top 20 Nori ostvario upravo u poslednjem turniru pre Rolan Garosa, spomenutom Lionu, i to protiv apsolutnog favorita Džona Iznera.

Luka je – iako trenutno najbolje rangirani Francuz (15 mesto), još jedan domaći igrač koji nije došao ni blizu ispunjenja očekivanja svoje publike na Rolan Garosu – i eventualnom drugom pobedom danas na svom debiju na Otvorenom prvenstvu Francuske, Nori bi se izjednačio sa njegovim najboljim plasmanom – u treće kolo, 2017. godine. Ako Pui ne bude dominantan od početka meča – moglo bi da se desi da mu Nori “otrgne stvari iz ruke”, a pozicija u kojoj je prinuđen da sustiže rezultat nije omiljena kod mladog asa iz zemlje Gala.

Nišikori i Per – teniski čudljivci, svaki na svoj način. Iako Nišikori vodi sa 3-2 u pobedama, pitanje je da li je poslednja u nizu (2016) uopšte relevantna za prognozu toka i ishoda ovog meča. Harizmatični Per će sigurno biti podstaknut od strane svoje publike da da svoj maksimum, što bi valjda moglo i da znači – da ne porazi sam sebe.

Kei Nišikori; Foto: AP/Tanjug

Sa druge strane, Nišikori ume da “zašlajfuje” u ranim fazama turnira – naročito na šljaci, a Perov “remetilački” stil mu ni najmanje neće prijati. Ovde bi svakako meč mogao da odluči procenat ubačenog i realizovanog prvog servisa, a da se pritom neiznuđene greške drže “na minimumu”.

Poslednji francuz dana – Gael Monfis – neće imati nimalo lakog protivnika u kvalifikantu Martinu Kližanu, čija su sećanja na pobedu protiv Đokovića u prvom kolu ovogodišnjeg turnira u Barseloni i dalje sveža. Nekadašnji polufinalista Rolan Garosa, Monfis će nastojati da što češće natera slovaka na greške – ali je pitanje da li će osvajač juniorskog turnira u Parizu “zagristi udicu” poklonjenog prostora za ofanzivu bez potrebne igre koja bi dovela do brze pobede i dozvoliti Monfisu da se nametne dugim i snažnim udarcima sa osnovne linije.

Obojica su zabeležila po jednu pobedu u rivalstvu koje traje još od sezone 2007, pa je za očekivati da će prvi set proći u “ispitivanju snaga”, a pravi test za pobednika biti – da li će biti kadar da isprati osvajanje prvog seta jednako dobro odigranim drugim setom. Ako ne – eto nama još jednog boja u 5 setova.

(Vuk Brajović)

Video: Milojević pred derbi govorio o povredama i sastavu: "Zvezda i Partizan su favoriti za titulu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA