Brijanje sa loptom: Nišlija je čarobnjak "freestyle" košarkaških trikova, dive mu se i reprezenetativci Srbije

 
 
 ≫ 
  • 0

- Svaki korak sam sam napravio, nikog nije bilo da mi pokaže! - ponosi se Strahinja "The doc4or" Čaušević, mag sa košarkaškom loptom

Ako dobijete kompliment da ste nešto uradili "doktorski", znači da ste zadivili visoke standarde i kriterijume, tačno onako kako valja, ostavivši osećaj divljenja i poštovanja kod posmatrača. Zvanje "doktora" ne samo u akademskom, nego i u žargonskom smislu mora ozbiljno da se zaradi. Nema foliranja. Nema faktora sreće. Konstantnost perfekcije se jedina računa.

"Doktori" čine stvari lakima, "ma to mogu i ja" komentari se mahinalno nižu, dok se ne proba prvi put. Onda se batali. A "doktori" nastave dok ne savladaju svaki detalj veštine i zvanja kom su se predali.

Nišlija Strahinja Čaušević je "doktor" košarkaških "freestyle" trikova. Lopta mu se lepi za ruke, a i za noge. Redefiniše pozicije i načine iz kojih je moguće zatresti mrežicu ili izvesti određene driblinge. Betonski teren mu je "druga kuća". Onaj na kom legende nastaju. Dvadesetšestogodišnji momak je sebi nadenuo ime "The doc4or", aludirajući na sportsku ikonu koja, zapanjujuće, nema nikakve veze sa košarkom:

- Pošto imam motor profesionalnog vozača moto-trka Valenta Rosija, koga zovu "The doctor", pa je i moj motor oblepljen nalepnicama sa tim nadimkom, došao sam na ideju da stavim i ja taj naziv. A i kad sam kreneuo da izvodim "freestyle" i šuterske trikove,u nasem domaćem slengu kad me vidi neko sa nekom novinom od poteza, kazu: "Gledaj ga doktor!”.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by doc4or (@thedoc4or)

Kombinacija košarkaških i fudbalskih poteza čini Strahinjine klipove dodatno zanimljivim. Među omiljenim potezima su mu "štikle" petom, koje teledirigovano prolaze kroz obruč. Retka kombinacija dva sveta kojima je nađena idealna simbioza. Samostalno se setio te spektakularne novine:

- Pošto se košarkom bavim 18 godina, došao sam na ideju da probam nešto novo. Znao sam da postoji "freestyle" fudbal, pa sam pretraživao na Jutjubu "freestyle" kosarku. U tom trenutku mi ništa nije izlazilo, što bi mi bilo korisno, tako da sam tražio na Fejsbuku ljude koji se bave time, dodavao ih i onda stupio u konverzaciju sa njima. Želim da naglasim da sam svaki korak sam sam napravio, nikog nije bilo da mi pokaže! Jesam dobijao savete ali nije to-to. Jedno je teorija, drugo je praksa. Tako da su ovaj trenutni uspeh pratile mnoge povrede.

Član košarkaškog kluba "Trijumf", Strahinja je na samom startu imao mnogo poteškoća, čiji je protivotrov bio neprekidan rad. Kad je postavio sigurnu bazu i rutinu pokreta, vreme vežbanja novih trikova se značajno smanjilo:

- U početku mi je bilo potrebno baš dosta vremena, i po 5-6 sati sam provodio trenirajući. Danas kad sam na terenu,vreme ne postoji. Treniram dok ne uvežbam. Može da bude i 10 minuta, a mozže i sat vrmena. Svi trikovi su podjednako teški na svoj nacin, svaki potez nosi određeni rizik. Ako već moram da izdvojim, onda su to vratolomije (stav na ruci,skok na lopti,premet….) - ističe Čaušević.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by doc4or (@thedoc4or)

Košarkaški puritanci, borci za stanovište da je samo igra na dva koša ona "prava", "iskonska", sve ostao je manje vredno. Strahinjin kontraargument je to što ga ceni sugrađanin Stefan Jović, etablirano ime u evropskoj košarci. Čak imaju pravi drugarski odnos:

- Kad god ima vremena,dođe da šutiramo na koš, tako da mu je zanimljivo ovo što manifestujem što uživo, što na društvenim mrežama - navodi momak kome su omiljeni igrači, pored Jovića, Teodosić i Bogdanović, a od svetskih zvezda Lebron Džejms, Rasel Vestbruk i Kajri Irving.

Za kraj, predstavljamo vam najnoviji Strahinjin trik u kom se brije sa loptom na brijaču, koji je snimio specijalno za "Telegraf.rs", a možete ga pogledati u videu na početku teksta.

Video: Vanja (11) je prvi gol postigla sa tri godine, a sad obećava da će da zameni Mesija

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA