Karlitos je kralj petih setova! Alkaraz posle drame i preokreta srušio Zvereva i osvojio svoj prvi Rolan Garos

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 10 min.
  • 30

Španac je ponovo igrao sjajno kada je to bilo najvažnije

Ako to do sada već nije bilo jasno, Karlos Alkaraz je "kralj petih setova" i ono što je najvažnije mladi Španac je novi šampion Rolan Garosa! Neverovatni Karlitos pronašao je snagu za novi preokret, drugi u dva dana, pošto je u drami uspeo da savlada Aleksandera Zvereva iz Nemačke - 3:2 (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2)!

Možda ovo finale kvalitetom nije podsetilo na ona koja su godinama unazad igrali Novak Đoković, Rafael Nadal, pa i Rodžer Federer, ali su Karlitos Alkaraz i Aleksander Zverev definitivno publici pružili sjajan užitak, jer je bilo dosta uzbuđenja.

Bilo je pitanja na kome će biti veći pritisak, da li će i kako na njega reagovati... Stoga ne čudi što smo kroz dobar deo meča gledali igru u pravim "naletima" i gotovo da se nije do kraja moglo pretpostaviti šta će se desiti i kome će pripasti trofej.

Ovo je na kraju bio treći Grend slem trofej za Karlosa Alkaraza, ali prvi na Rolan Garosu, dok je Nemac propustio novu šansu da se domogne prvenca, pošto je prethodno imao finale US opena iz 2020. godine.

Krenulo je mnogo bolje po Karlos Alkaraza, koji je iskoristio pravi grč Zvereva u prvom setu. Nemac je mnogo grešio, već u prvom gemu je ispustio servis, da bi ga potom vratio već u narednom, ali je Špancu pripao nastavak ovog dela igre.

Lepršavo je izgledao Karlitos, nošen velikom podrškom španskih navijača u Parizu. Do kraja prvog seta stigao je da napravi još dva brejka i da osvoji prvi set bez gotovo ikakvih problema.

Ipak, odgovor Zvereva stigao je vrlo brzo i bio je podjednako jak kao onaj koji je uputio Karlos u prvom setu. Nemac je posle egal početka drugog seta, gde su obojica čuvali servise do 2:2 uspeo da veže četiri gema u nizu i da izjednači ukupni rezultat na ovom meču.

Treći set bio je možda i najdramatičniji od svih. Prosto je neverovatno šta je u tim momentima uspeo da iz svojih ruku ispusti Alkaraz...

Poveo je Karlitos sa 5:2, imao je brejk prednosti i servirao je za osvajanje trećeg seta. A onda - pet uzastopnih gemova, kao furija, pripali su Saši Zverevu, doduše onaj poslednji uz možda i najviše muka.

Uspeo je prvo da izjednači Saša na 5:5, a onda je još jednom oduzeo servis indisponiranom Alkarazu. U narednom gemu, kada je trebalo da zaključi priču, Zverev je sam sebe uveo u nervozu i igru na razliku, ali je dobrim servisima iz svega uspeo i da se izvuče i da povede sa 2:1 u setovima.

Četvrti set je, ipak, bio u znaku Karlitosa. Momentalno je Španac otišao na 4:0, da bi posle toga Zverev jednom vratio brejk, ali je Alkaraz ipak potom došao do daha i još jednom oduzeo servis Nemcu, što je bilo dovoljno za vrhunac užitka i odlazak u peti set.

Dokazalo se da je peti set ipak "Karlosov set", jer je još jednom mladi Španac pokazao da se odlično nosi sa pritiskom i već u trećem gemu je oduzeo servis Nemcu kada je stigao do tri uzastopne brejk lopte.

Naredni gem bio je najdramatičniji u petom setu, jer je Karlos morao da spasi čak tri brejk lopte u kontinuitetu, a onda i četvrtu nakon toga, dok se Zverev posvađao sa Lihtenštajnom oko jednog servisa Alkaraza. Nije želeo da prizna Nemac odluku sudije, ali je ona na kraju ostala na snazi.

Ni naredni gem nije bio ništa manje dramatičan, a Saša Zverev je imao nove brejk lopte da se vrati u meč. Sve je to "anulirao" Karlitos, pa je Nemac propustio još jednu priliku da dođe u egal. Nisu mu se dopale ni neke odluke Renoa Lihtentšajna iz sudijske stolice, pa je usledila i nova manja svađa.

To je totalno izbacilo Zvereva iz takta, jer je Alkaraz napravio novi brejk i potom ga overio za svoju prvu titulu na Rolan Garosu u meču koji je potrajao čak četiri sata i 19 minuta.

Tok meča ste direktno iz Pariza mogli da pratite na Telegraf Sportu.

UŽIVO Aleksander Zverev - Karlos Alkaraz 2:3 (3:6, 6:2, 7:5, 1:6, 2:6)

V SET

2:6 - GEM, SET, MEČ! Alkaraz je šampion Rolan Garosa!

2:5 - BREJK! I deluje da je to, to! Španca sada deli jedan gem od titule na Rolan Garosu, a uz to ima dva brejka prednosti. Uzeo je gem sa nulom. Serviraće za pobedu.

2:4 - Kakva drama... Mogao je ponovo Zverev da se u potpunosti vrati u igru! Imao je brejk lopte, ali je Španac svaki put posle dosta dugih razmena pronalazio način da "prevari" Nemca kod kojeg je nervoza sve veća, pa je posle jednog poena ponovo bio u raspravi sa Lihtenštajnom.

2:3 - Spasio se sada Zverev! Bio je na ivici da potpuno padne u provaliju, jer je Karlos imao brejk loptu da ode na još veću prednost, ali je nije iskoristio.

1:3 - Kao preslikano, Karlos je dopustio sada Zverevu čak tri vezane brejk lopte, a jednom od poena se desila i pomalo kontroverzna situacija. Na drugom servisu Karlitosa, sudija je zvao aut, koji to nije bio prema mišljenju Lihtenštajna, pa je Nemac preinačio odluku i Španac je dobio prvi servis. Spasio je sve to u "cugu" Karlitos, ali je onda još jednom dopustio brejk šansu. Ali i to je spasio Alkaraz i sada je na pragu raja.

1:2 - BREJK! Auh, kakav momenat za brejk! Karlitos je stigao do 0:40 na servis Zvereva, koji je bio krajnje indisponiran, uspeo je jednim dobrim servisom da anulira jednu od brejk lopti, ali je druga ipak pripala mladom Špancu.

1:1 - Nastavlja se velika borba u ovom poslednjem setu. Zverev je uspeo da priđe na 40:30, ali je Karlitosov odgovor bio dosta dobar.

1:0 - Kako je Karlos otvorio četvrti set, tako to radi Zverev u petom. Vrlo siguran servis gem, sa jako malo trzavica. Da li Nemac može da preuzme inicijativu?

Aleksandar Saša Zverev - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP (Cristophe Ena)

IV SET

1:6 - GEM, SET! Alkaraz! Idemo u peti set! Kakva drama nas čeka tamo... Imao je Saša šansu da opet napravi brejk, ali nije u tome uspeo!

1:5 - BREJK! I novi brejk! Neverovatno, taman kada je delovalo da je Alkaraz u problemima, posebno zbog poziva doktora, stigao je odgovor Španca, brejk i sada će servirati za peti set!

1:4 - RIBREJK! Vraća Zverev jedan od dva brejka! Kao da je malo sada pao Alkaraz sa koncentracijom, a izgleda da ima i probleme sa grčevima. Dobija masažu sada Karlitos.

0:4 - BREJK! Šta to radi Aleksandar Zverev? Novi vrlo slab gem za njega, brejk lopta se ukazala Karlitosu na 30:40 i opet je uspeo da je ugrabi.

0:3 - Nastavlja se dobra igra Karlitosa u četvrtom setu! Još jedan njegov skoro savršen gem. Da li idemo ka petom setu?

0:2 - BREJK! Nervoza Zvereva je evidentna na početku ovog četvrtog seta! Nemac je ušao u kratku rasparavu sa Renoom Lihtenštajnom nakon jedne loptice koja je završila u autu. To ga je izbacilo iz takta i sada je Karlitos taj koji je u naletu.

0:1 - Alkaraz se oporavio od šoka i konačno prekinuo seriju od pet uzastopnih gemova koliko ih je osvojio Saša Zverev. Dobar početak četvrtog seta za njega.

Aleksandar Saša Zverev - Karlos Alkaraz Foto: Tanjug / AP (Cristophe Ena)

III SET

7:5 - GEM, SET! Epski preokret Saše za osvajanje trećeg seta! Gubio je sa 2:5, a potom nanizao čak pet gemova. Mora se reći da je svemu doprineo i Karlos jako lošom igrom i padom koncentracije. 

6:5 - BREJK! Šok za šokom! Kakav raspad Karlosa Alkaraza u ovim momentima. Jako loša njegova igra i potpuno zaslužen brejk Zvereva koji sada servira za treći set!

5:5 - Spektakl se nastavlja! Nula pored imena Alkaraza u ovom gemu, Zverev uzvraća udarac.

4:5 - BREJK! Kakav šok! Alkaraz nije iskoristio šansu da zatvori treći set! Sjajan poen je na brejk lopti odigrao Saša i sada smo skoro u potpunom egalu.

3:5 - Zverev se izvukao. Dobro je krenuo Alkaraz i u ovom gemu, ali su servisi bili presudni da se treći set produži. Videćemo samo za koliko...

2:5 - Ništa od ribrejka! Mnogo drame je bilo, Alkaraz je spašavao brejk lopte, ali je na kraju izdržao i sada je na gem od vođstva u setovima.

2:4 - BREJK! Kakav gem za Karlitosa! Sa nulom je uzeo servis Zverevu, koji nije mogao da se snađe pored fenomenalnih udaraca Španca u ćoškove terena.

2:3 - Prva manja drama u ovom setu i to na servis Alkaraza. Približio se Zverev na 40:40, ali je posle toga Karlitos odigrao dva jako dobra poena, tako da je sasvim zasluženo osvojio ovaj gem.

2:2 - Sada gledamo ekspresne gemove na početku trećeg seta. Novi za Zvereva bez izgubljenog poena.

1:2 - Dobro odgovara i Karlitos. Samo jedan poen i to na duplu grešku pripao je Zverevu.

1:1 - Ali razigrao se i te kako i Zverev! Odličan gem za njega, bez izgubljenog poena. Igra sve bolje kako meč odmiče.

0:1 - Vrlo lepo sada otvara treći set Alkaraz na svom servisu. Samo jedan jedini poen prepustio je Nemcu.

Zverev Foto: Tanjug.rs/AP

II SET

6:2 - GEM, SET! Zverev je stigao do tri set lopte i moćno se revanširao Alkarazu za prvi set. Imamo finale!

5:2 - BREJK! Novi brejk za Zvereva, pošto je na brejk loptu, Karlitos odservirao duplu grešku. Veliki problemi za Španca, a Nemac sada ima priliku da osvoji drugi set.

4:2 - Nekoliko sjajnih poena u ovom gemu u kojem je Karlos pokušao odmah da anulira brejk i vrati se u egal. Nije uspeo, Zverev i dalje ima prednost.

3:2 - BREJK! Kakav šok sa Karlitosa! Zverev je došao do dve brejk lopte na 15:40, prvu nije iskoristio nakon bizarne situacije kada je vetar podigao oblak šljake, ali drugu jeste!

2:2 - Izgrešio je Karlos sada sve što se moglo izgrešiti, pa je Zverev uzeo svoj servis bez izgubljenog poena.

1:2 - Novi gem za Alkaraza, ovoga puta dosta lakši nego na startu seta. Jedan poen se i ponavljao zbog greške sudija...

1:1 - Opet je imao muka Zverev na svom servisu, jer se Karlos približio na 40:40, ali su ga dobri servisi spasili daljih problema.

0:1 - Dugačak, jako dugačak gem na početku ovog drugog seta. Bio je suočen Alkaraz sa brejk loptama rivala, videli smo šest izjednačenja, ali na kraju ipak ostaje bez brejka Zverev.

Karlos Alkaraz Foto: Tanjug/AP

I SET

3:6 - GEM, SET, BREJK! Alkaraz je još jednom oduzeo servis Nemcu i iskoristio prvu set loptu koja mu se ukazala.

3:5 - Jedan od dužih poena na meču na kraju ovog gema, ali Alkaraz ga osvaja nakon što je loptica od mreže otišla u aut.

3:4 - Imao je šansu i to veliku sada Karlitos da sve završi u prvom setu. Vodio je sa 15:40 na servis Zvereva, ali je posle dve vraćene nemoguće loptice, poslao sve u mrežu.

2:4 - Još jedan prilično siguran gem za Alkaraza koji je jedini poen u ovom gemu izgubio na neiznuđenoj greški kada je lopticu izbacio u aut.

2:3 - BREJK! Perfektan gem Alkaraza na servis Zvereva. Sve je išlo po njegovim notama, uspevao je da zaustavi napde Zvereva i zasluženo ponovo ima prednost u prvom setu.

2:2 - Ali na isti način je uzvratio i Karlos Alkaraz, nekoliko sjajnih servisa i vinera za novo poravnanje.

2:1 - Konačno jedan siguran servis gem. Zverev je uspeo da bez problema sačuva servis, dopustivši samo poen rivalu.

1:1 - RIBREJK! Odmah uzvraća oduzetim servisom Zverev! Mnogo je imao problema Karlos sa servisom, napravio je i jednu duplu grešku.

0:1 - BREJK! Alkaraz pravi brejk već na početku meča. Stigao je do 40:40, potom i do prednosti i odmah je oduzeo servis Nemcu.

- Prvi na servisu biće Aleksander Zverev, a meč počinje nakon polučasovnog kulturnog programa.

KOMENTAR PRE MEČA

Devet puta su se do sada međusobno sastajala ova dvojica tenisera, a prvi put u Akapulku u Meksiku pre nešto više od tri godine u martu.

Prednost u međusobnim okršajima pripada Zverevu, koji vodi sa 5:4.

Poslednji put, njih dvojica su igrala međusobno na Indijan Velsu u martu, kada je Alkaraz slavio sa 2:0, dok je Zverev pobedio na Australijan openu u četvrtfinalu u četiri seta.

Očekuje se generalno sunčano vreme, sa malo oblaka, ali se kiša ne očekuje.

Temperatura će biti oko 23 stepena, tako da neće biti potrebe za zatvaranjem krova.

(Telegraf.rs)

Video: Novakovi navijači slave pobedu uz reči na italijanskom

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Beli kg

    9. jun 2024 | 14:19

    Zverev🏆

  • Čačak

    9. jun 2024 | 16:35

    Zašto potcenjujete Zvereva, dobio je Nadala i zasluzeno je u finalu, moze i on do pobede danas

  • don quixote

    9. jun 2024 | 19:32

    Bio je Karlitos do 19 godine sada ima 21 i treba ga zvati po imenu Karlos.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA