≫ 

Vreme čitanja: oko 9 min.

Novaka nikada ne otpisujte! Đoković jači od povrede i Argentinca za četvrtfinale Rolan Garosa!

Vreme čitanja: oko 9 min.

Kakav spektakl na Šatrijeu, uživali smo u predivnom meču!

  • 82
Novak Đoković Rolan Garos 2024 Foto: Tanjug/AP

Novak Đoković je po ko zna koji put dokazao svoj karakter, izborio se sa povredom i sa nezgodnim rivalom i pobedio je Fransiska Serundola u osmini finala Rolan Garosa - 3:2 (6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3). Srpski as se tako plasirao u četvrtfinale drugog Grend slema u godini i nastavio put ka odbrani pehara. Duel je trajao više od četiri i po sata. 

Ko bi rekao da će ovakav rasplet biti viđen na kraju nakon vrlo ubedljivog i izuzetno lako dobijenog prvog seta. Ukoliko ne računamo poslednji gem, Nole je bio daleko bolji teniser na terenu, dva puta je oduzimao servis protivniku i bio na izuzetnom nivou.

I upravo je taj poslednji gem u setu najavio potencijalni preokret i sve ono što se događalo u naredna dva seta. Mučio se Novak da privede set kraju, a kada je to učinio, susreo se sa novim problemom.

Igrao se treći gem drugog seta kada je Argentinac po prvi put sa nulom osvojio gem za vođstvo od 2:1. To je bila i prva prednost za njega tokom meča, dok se Nole upravo tada uhvatio za koleno. I pre meča je bilo primetno da je imao flaster na nozi, ali je u jednoj situaciji napravio nezgodan pokret i morao je da zatraži medicinski tajm-aut.

Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Trajala je pauza neko vreme, Đoković je morao i da prilegne kako bi mu bila ukazana pomoć, ali se potom i vratio na teren i nastavio da igra. Videlo se ipak da nešto ne štima, iako je dugo odolevao...

Maltene svaki servis srpskog tenisera propraćen je uz uzbuđenja i šanse Serundola, a videli smo još jedan "medikal" posle sedmog gema. Argentinac je sa druge strane lagano uzimao svoje gemova i šansu dočekao u dvanaestom gemu kada je poravnao rezultat.

Đoković se od početka okršaja žalio i na stanje terena, bilo je tu i razgovora sa supervizorom, ali ono najbitnije se događalo na igralištu. Tu je Serundolo nametnuo svoj ritam u trećem setu.

Brejk u drugom gemu je najavio potencijalni potop prvog na svetu, koji nikako nije mogao da pronađe put do brejk lopte. Seriju od pet izgubljenih gemova prekinuo je u četvrtom ovog perioda okršaja, ali je to bilo sve od njega.

Ruku na srce, Đoković zaista nije imao nikakvu šansu da ugrozi rivala i zaista je delovalo da ne može da potrči na neke loptice koje je rival slao. Tako je Serundolo stigao do prednosti od 2-1 u setovima osvojivši treći sa 6:3.

Fransisko Serundolo Foto: Tanjug/AP

Ista slika viđena je u prvoj polovini narednog perioda meča. Doduše, u dva gema koja je osvojio Srbin na startu videli smo tračak onog Noleta iz prvog seta. Bio je jako ubedljiv i smiren, međutim to nije potrajalo toliko dugo.

Na 2:2 je Argentinac iskoristio samo momenat nepažnje i odmah ugrabio gem, koji je mnogima delovao i kao pobedonosni. Međutim, sa druge strane je imao Đokovića, što je na svojoj koži osetio i 27. teniser planete.

U osmom servis gemu Serundolo je mogao da stavi Novaka u jako neprijatnu poziciju, međutim dočekali su svi prvu šansu za brejk za Đokovića još od prvog seta i ona je realizovana. Zabrinuo nas je ipak ubrzo, u jedanaestom kada je i protivniku dozvolio da se nada povratku vođstva, a kada je taj pokušaj osujećen usledilo je ono pravo.

Dve set lopte na servisu Fransiska najpre nisu iskorišćene, došao je i do treće ubrzo, ali je tek četvrta iskorišćena uz već poznati urlik koji se potom čuo na stadionu "Filip Šatrije". Peti set je sve odlučivao.

Bez rolerkostera nije mogao da prođe ni završni set, ali je na sreću svih nas to ipak bilo u pozitivnom smeru. I krenulo je tako, novim brejkom i prednošću od 2:0, ali je radost trajala nekoliko minuta jer je odmah usledilo izjednačenje. Serundolu takođe treba odati svaku počast, ali se činilo se da se u nekim momentima uplašio slavlja.

U gemu za 4:3 Nole nije izgubio niti jedan poen, a osvojio je i ključni napravljenom špagom na mreži. Na krilima tih poteza oduzeo je i servis Argentincu i ubrzo priveo posao kraju. Nestvarno!

Rival u polufinalu biće mu bolji iz okršaja Kaspera Ruda i Tejlora Frica.

Novak Đoković Rolan Garos 2024 Foto: Tanjug/AP

Đoković - Serundolo 3-2 (6:1, 5:7, 3:6, 7:5, 6:3)

Tok uživo:

V SET

6:3: Gotovo je! Đoković je još jednom omađijao sve i pobedio!

5:3: Daaaaa! Brejk za Novaka Đokovića u odsudnim momentima! Auh, kakav meč gledamo u Parizu.

4:3: Gem sa nulom, serija vinera, jedan vanzemaljski poen na mreži ostvaren nakon špage. Sve to za vođstvo od 4:3.

3:3: Sve je neizvesnije i neizvesnije. Loša odluka Noleta da odigra drop-šot na 40:30 ga je koštala izjednačenja u gemu.

3:2: Nakon proklizavanja je bilo poteškoća, 15:30, ali serijom od tri poena Srbin opet vodi.

2:2: Ponovo je Đoković pao na teren posle jednog poena. Evidentno je klizav teren na stadionu "Filip Šatrije". Argentinac je u međuvremenu izjednačio!

2:1: Kako je došlo, tako je i otišlo... Brejk Serundola nažalost... Nole se iznervirao i na svoj boks u dva navrata, a rival iskoristio drugu šansu.

2:0: Brejk za Đokovića! Kao da je drugi čovek na terenu u odnosu na drugi i treći set, ali i početak četvrtog. Drugu priliku koristi i sada ima veliku prednost.

1:0: Nastavlja Novak da se pita za dešavanja na terenu i vodi!

IV SET

7:5: Ideeeee! Četvrta set lopta pripada Đokoviću posle kilometarskog gema i konačno dokazuje srpski as i na ovom meču od čega je sazdan.

6:5: Danas Đoković mora da nas zabrinjava u svakom gemu. Bilo je 30:40, jedva je osvojen i poen za izjednačenje, a onda je obezbeđen i tajbrejk.

5:5: Argentinac se možda malopre uplašio slavlja, ali je ovde je bio i više nego siguran. Sa nulom za 5:5.

5:4: Nole je vratio samopouzdanje i prednost! Sada je bitno ostati pribran.

4:4: Ide brejk! Prva šansa još od prvog seta je iskorišćena. Dugo smo čekali na ovako nešto i konačno je stiglo.

3:4: Više nema prava na grešku Đoković i svestan je toga. U tom maniru je i došao do gema koji ga ostavlja u životu.

2:4: Serundolo fenomenalan u ovim momentima. Brejk je potvrđen.

2:3: I evo brejka... Serundolo je pred pobedom karijere u prvom međusobnom meču sa Novakom.

2:2: Ništa ni ovog puta, idemo dalje. Bitno je držati svoj servis.

2:1: Poveo je sa 40:0 Novak, ispustio dva poena, ali je priveo svoj gem kraju i poveo sa 2:1.

1:1: Dosta čvršće izgleda na svojim udarcima Nole, ali ni dva osvojena poena u ovom gemu nisu najavila brejk loptu. Svakako ohrabrujuće deluje ono što gledamo.

1:0: Ovo nas raduje! Gem sa nulom na početku seta, za kraj i jedan as. Možda najava i povratka...

III SET

3:6: Šteta... Ali realno nije Nole imao priliku nikakvu da ugrozi protivnika. Serundolo sasvim zasluženo vodi protiv povređenog Noleta.

3:5: Siguran gem za Noleta rešen u njegovu korist, ali sada ide ono bitnije.

2:5: Kao i do sada, sigurno, bez problema. Novaku potrebno čudo u ovom setu.

2:4: Kada bi se samo jednom malo odmorilo na servis srpskog asa... Ali Argentinac mu ne da mira. Na svu sreću nema duplog brejka. Ovog puta nije bilo brejk šansi, ali jeste đusa.

1:4: Ništa od brejk lopti, kojih za Srbina nije bilo od prvog seta. Loptica je na 30:30 pala na liniju nakon udarca Serundola i to je bilo to.

1:3: Evo gema za Novaka Đokovića! Bila je opet potrebna rovovska borba i bitka, ali je crna serija prekinuta nakon četiri đusa i jedne brejk lopte. Značiće Noletu.

0:3: Samo je prvi poen pripao Srbinu, potom je lagano Serundolo stekao ogroman plus.

0:2: Ne... Đoković je prepustio brejk protivniku, četiri gema zaredom osvaja Argentinac. Neiznuđenom greškom je okončao gem i sada mora da juri rivala.

0:1: Videli smo "đus" konačno na servisu Serundola, ali... Argentinac je siguran od početka drugog seta još.

II SET

5:7: Argentinac dolazi do izjednačenja u setovima! Drao se najpre Nole na prvoj set lopti rivala na nekoga ko je vikao iz publike, a drugu potom nije uspeo da spasi.

5:6: Sa nulom Serundolo čisti ovaj gem i obezbeđuje sebi minimum tajbrejk.

5:5: Novak je konačno osvojio gem bez brejk šanse za rivala. Nastavlja se drugi set.

4:5: Preslikana situacija kao tokom prošla dva gema za Argentinca. Serviraće Đoković za ostanak u setu.

4:4: Ne može da prođe servis gem bez problema za Noleta. Brzo je završen prethodni "medikal", još jednom se suočio sa brejkom, ali se dobro završilo. Od 40:30, preko prednosti tivala do gema za Srbina.

3:4: Blizu izjednačenja u gemovima Serundola, ali ne može da ugrozi rivala. Na kraju gema je opet zatražio pomoć lekara.

3:3: Đoković ponovo u problemu. Nikako ne može da dođe do svoje prepoznatljive igre. U jednom momentu se i iznervirao na nekoga sa tribina i propisno se ispsovao. Spasio je tri brejk lopte rivala, gem je potrajao i duže od deset minuta, ali se sve dobro okončalo.

2:3: Dosta nezainteresovano deluje Novak u nekim momentima jer ga muči povreda. I tako uspeva makar malo da ugrozi rivala i dođe do dva poena u gemu.

2:2: Muči se Đoković evidentno nakon pomoći fizioterapeuta. Skraćuje maksimalno poene, samim tim pravi i više grešaka, ali se izvukao iz neprijatne pozicije. Dve šanse nije realizovao Serundolo.

Nakon ukazane pomoći Nole se vratio na teren.

Nole se u završnici ovog gema uhvatio za koleno i potom je zatražio medicinski tajm-aut.

1:2: Serundolo osvaja prvi put gem i sa nulom. Uozbiljio se u drugom setu.

1:1: Kao na početku meča rezultat je isti, samo što je srpski as sada poravnao.

0:1: Nije Serundolo briljirao (bilo je 15:30), ali je došao do tek drugog gema na meču. Prekinuta je Novakova serija od pet uzastopnih gemova.

I SET

6:1: Koliko mučan je bio ovaj gem, spasene su i dve brejk lopte nakon dve propuštene set prilike, ali se sve završilo dobro po Novaka. Vođstvo!

5:1: Novi brejk! Ovaj set će izgleda na lagan način biti razrešen u korist Đokovića.

4:1: Oduzet servis je i potvrđen, odlična pozicija pred finiš prvog seta za prvog na svetu.

3:1: Brejk lopta iskorišćena! Poveo je Đoković 0:30, vratio se rival na 40:30, ali je opet poklekao i prva šansa je realizovana!

2:1: Spasio je Nole dve brejk lopte! 15:40 je bilo u momentu, pa je uz dosta sreće na drugoj šansi za rivala mreža poslušala Srbina. Vezao je ukupno četiri poena i ponovo poveo.

1:1: Bio je Nole na 30:30, ali nije Argentinac dozvolio ozbiljnije ugrožavanje. Izjednačenje.

1:0: Ubedljiv početak Noleta! Četiri poena, sa mnogo autoriteta osvojena. Bravo!

Meč je počeo!

Pre meča:

Srpski as igra posle istinskog maratona u trećem kolu i okršaja sa Lorencom Musetijem iz Italije. Poveo je Nole u tom duelu, protivnik je preokrenuo, ali je nakon novog okreta prvi na svetu ipak slavio. Duel je faktički odigran u nedelju, jer je dobar deo okončan nakon ponoći, odnosno igralo se do tri sata.

Pre tog meča Đoković je izbacio Pjera Iga Erbera i Roberta Karbaljesa Baenu i jasno je da će mu Argentinac biti najteži rival do sada, makar prema renkingu.

Fransisko je trijumfom protiv Tomija Pola ponovio najveći uspeh u karijeri, ostvaren upravo u Parizu prošle godine kada su u pitanju Grend slem turniri. Četvrta runda odnosno osmina finala mu tada nije bila prohodna, što će svakako probati da ispravi sada.

Dva tenisera se do sada nikada nisu sastala, pa će ovo biti vatreno krštenje.

(Telegraf.rs)

Video: Pogledajte momenat kada Novaka Đokovića pogađa flaša u glavu! Sa bolnom grimasom je pao...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kele

    3. jun 2024 | 15:50

    Napred Nole, Idemooo daljeee ❤️

  • Baba

    3. jun 2024 | 18:56

    Hajde Novace, Bog je uz tebe, narod tvoj je uz tebe, pibedi u inat tim nevaspitan im zapadnjacima.

  • Geras

    3. jun 2024 | 18:58

    Da li je realno da pišete da je pred porazom... Covek gubi sa 2:1....strasno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA