≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ne dišeš, oslonac u desnom kuku i pazi, prvi metak je presudan...

Vreme čitanja: oko 3 min.

Lepa krvna slika. Probni balon je pušten

  • 3
Novak Đoković Foto: Tanjug / AP

Kako volim kad ga vidim da raspali atmosferu. Kad drekne, kad stegne tu pesnicu, kad se poraduje. Tad znam da je tu, krajnje fokusiran i da će da zgazi onog preko puta. Protivnik je već poražen, samo što to još ne zna. E, to je ono što ga čini zastrašujućim, što ga odvaja od ostalih. Kada natera rivala da pomisli da je tu zaključan sa njim, da se oseti malo, minijaturno, klaustrofobično. Tad znam da je tu.

Instant rastu šanse.

Dovoljno je da mu se pročita govor tela i odmah znate šta dalje možemo da očekujemo. Novak Đoković je protiv Erbera na startu Rolan Garosa pokazao da se ne šali.

Francuz mu je bio kao simulator sa podešavanjima, a Filip Šatrije kao ona prostorija iz naučne fantastike gde naštelujete određenu težinu nivoa i zadatak sa kojim želite da se suočite.

Poluge su posložene bile tako da se nađe u misiji koja se može svrstati između osrednje i nešto lakše. Taman je to za početak velike šljakaške smotre. Visoki server sa dubl kvalitetima, neustrašiv na mreži i spreman za eksperimente na osnovnoj liniji. Sve je to začinjeno domaćom publikom koja bi nekada navijala protiv Đokovića i za neznanog Uzbekistanca, a kamoli za svog zemljaka.

Otvaranje, pun centralni stadion. Kiša je odlučila da scenu od starta takmičenja pretvori u dvoranu. Noćni termin.

Tri seta ove završene priče se mogu podeliti u tri dela - u tri, četiri i sad.

Mnogi zaborave kakva je Đoković tvrđava kada stisne dugme "Grand slam mode".

Ovaj momak od 37 leta se pretvara u tornado, a preživele u poslednjih pet godina možemo da prebrojimo koristeći samo jednu ruku.

Od 2020. godina su ga više puta zaustavili administrativni problemi i nepravda nego teniseri.

Od 2020. godine na Grend slemovima su uspeli da ga pobede samo Rafael Nadal, linijski sudija, Karlos Alkaraz i Janik Siner.

Uzeti mu jedan set je jako teško, osvojiti dva je đavolski posao, a pobediti ga je ravno čudu.

I nemojte da vas nešto zavara. Mnogo puta su indikacije sa manjih turnira vodile u pogrešnu misao.

Kada se upale najveći reflektori, menja mu se faca.

Novak Đoković Foto: Tanjug/AP/Christophe Ena

Šta god je Erber video ove godine i šta god su ga nagovarali pre i u toku meča, definitivno je izmenilo oblik.

Novak je osvojio 84 odsto poena nakon prvog i 73 odsto poena nakon drugog servisa.

U prvom setu je napravio brejk, a protivniku je samo jednom dozvolio da se primakne na 40:30.  Sve čisto i sigurno, sve onako kako bi trebalo da izgleda na startu.

U drugoj deonici je više rizikovao, isprobavao arsenal, pravio i gubio brejk prednosti, a onda iz druge prebacio u treću čisto da ne bi bespotrebno igrao više od tri seta u ovom meču. Taj-brejk je izgledao više nego uverljivo.

E, u trećem se desilo ono sa čime sam i krenuo ovu čitavu priču - počeo je istinski da se raduje svojim poenima i manjim uspesima.

Stegnuta pesnica, osmeh, lavlji zvuk... Sve ono na šta smo navikli. Involviranog i uključenog sa svim monstruoznim kapacitetima.

Izgubio je samo tri poena na svom servisu u trećem setu. To je dovoljno da se ukaže i da se konstatuje. Kada je u takvom raspoloženju, ne pomažu ni Francuzi, ni voda majko sa korita Ivanova.

Njegova igra će biti sve stabilnija i stabilnija kako bude turnir odmicao. Jeste da se, na skoro svakom Grend slemu, zadesi jedna kriza sredinom takmičenja i da se ona uz teške muke prevaziđe, ali... Ko zna. Možda je sada i ne bude. Ako je pratiti reper i trend, onda će biti nekih poteškoća, ali to znači da će i na kraju biti trofeja. No, da ne gledamo tako daleko, tek je prvo kolo.

Lepa krvna slika. Probni balon je pušten.

Sledeći je Karbaljes Baena koji će, ukoliko se dan po jutru poznaje, proći na sličan način kao Erber.

Nakon toga Monfis ili Muzeti. Naravno, kako bude odmicalo, dolaziće protivnici sa istaknutijim kvalitetima. Do tog momenta, ritam će biti sve brži i brži.

Baena se sigurno nadao da će se nešto promeniti u Novakovom "Grand slam mode"-u.

Ipak za sada, vidimo, nije.

Verovatno sada sa trenerom odrađuje sve moguće analize. Verovatno mu sada, kao kada Pavle Vuisić pokazuje Bati Stojkoviću kako da puca, ugrađuje neko hitno znanje.

Ipak, kako stvari stoje... Ubiće ga Bili kao zeca.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bb

    29. maj 2024 | 14:54

    Jako interesantan i lep tekst... Bravo!

  • nn

    29. maj 2024 | 15:01

    Kada se probudi lav u njemu!

  • Erak

    29. maj 2024 | 15:26

    Taj Francuz je dubl igrač, prijavio se za singl iz potpuno istog razloga iz kojeg se Đoković često prijavljuje u dublu, čak i mešovitim parovima. To im je taktika, da malo osete teren i odrade dobar trening, u drugo kolo i ne žele da se plasiraju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA