Čuveni novinar brutalnim tekstom razmontirao Rotenberga i Novakove hejtere i objasnio im zašto je najveći ikad

 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 4

Na dobro poznatom sajtu "Grend slem magazin" osvanuo je tekst koji mnogo toga kazuje samim svojim naslovom

Više niko i ne spori. Novak Đoković je najbolji teniser svih vremena. Osvjanjem Rolan Garosa pretekao je Rafaela Nadala na vrhu večne liste, tako da je sada broj 23 magičan kada su u pitanju Grend slemovi. A nema sumnje da se naš as neće na tome zaustaviti.

Ne može da se ne istakne da je bilo mnogo njih koji su sporili uspeh Novaka Đokovića i koji su isticali da sve to nije zasluženo. A i te kako jeste. Među glavnim "hejterima" lika i dela najboljeg na svetu bio je i poznati novinar Ben Rotenberg, koji je često slao "otrovne" strelice prema našem asu.

Ali ima i onih koji su odmah shvatili veličinu najboljeg na svetu. Tako je vrlo poznati novinar, Kristofer Džonson, koji je izveštavao iz preko 104 zemlje, stigao čak i do ratom zahvaćenih područja na našoj planeti, napisao dugačku kolumnu u kojoj je rešio da "zapuši" usta svim hejterima.

Sam naslov dovoljno govori "Đoković 23, hejteri 0: Zašto je Đoković najveći šampion svih vremena" za "Grend slem magazin", a kreće podsećanjem na to kada je prvi put uživo imao susret sa najvećim na svetu.

- Kada sam krenuo na posao pre finala Vimbldona 2019. godine, video sam mršavog čoveka u beloj trenerci kako sam hoda tihom ulicom u blizini "Ol Ingland Kluba". Morao sam da trepnem. Bio je to Novak Đoković. Nabacio sam osmeh, a Novak mi je uzvratio. Bio je to najveći (ali i "najozloglašeniji") teniser u istoriji, koji je ušao na terene kroz ulaz za medije, a ne kroz VIP ulaz - počeo je priču Džonson.

Ističe da su se i mladi čuvari našli zbunjenim u momentu. Nisu ga očekivali.

- Da li možemo da vam pomognemo - upitali su Novaka, a brzo je stigao odgovor:

- Sve je okej - rekao im je Đoković i zahvalio se, a potom se opaskom ubacio pomenuti Džonson:

- Možda ćete moći da mu pomognete da podigne trofej onda kada ga osvoji - na šta su se i Novak i čuvari nasmejali. Kasnije tog dana, Đoković je pobedio Federera posle dugačkih pet sati borbe.

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Kako i sam novinar ističe, bila je to jedna od najvećih pobeda u istoriji. Đoković je sačuvao one čuvene meč lopte kada su svi mislili da je već "gotov". Rodžer posle toga nije osvojio niti jedan mejdžor i kasnije se penzionisao.

Džonson se podsetio da su mnoge kolege novinari koji su u Federeru videli idola navijali protiv Đokovića. A kaže da je tako svuda oko sveta od kako prati tenis 2006. godine. Novak je morao da se bori protiv najviše "mržnje" i predrasuda nego bilo koji drugi sportista u skorijoj istoriji.

A sve to "zato što je izazvao njihove heroje - Rafaela Nadala i Rodžera Federera", piše Džonson.

Sve je povezao i sa NATO bombardovanjem koje se odvilo 1999. godine na teritoriji naše zemlje. Ističu da nisu verovali Novaku baš zato što dolazi iz Srbije, a otac mu je sa Kosova i Metohije. Nisu ga voleli zato što je pobeđivao u dugačkim i iscrpljujućim mečvima. Ubeđivali su da on sve radi na silu, da mu treba previše vremena da se spremi za poen, da lažira povrede i medicinske tajmaute, da pije misteriozne napitke kako bi pobedio Nadala i Federera.

Neki su tražili i da se Grend slemovi igraju na dva seta kako bi se smanjila Novakova superiornost. A Džonson je potom posebno pomenuo Bena Rotenberga. Kaže da je čovek koji ranije nije imao dodatnih tačaka sa novinarstvom uspeo da se domogne hiljade pratilaca tako što je promovisao ideju da tenis treba da se promeni kako bi sprečio Đokovića da uništava protivnike.

I ne samo to. Novinari su tražili svaku priliku da skandalizuju Đokovića. To se desilo i posle jednog Indijan Velsa kada su pomenuti Rotenberg, kao i Kortni Ngujen napravili pravu "zasedu" za srpskog asa, kako bi tražili da se izvini zbog jedne svoje izjave koju su oni izveli iz konteksta. Štaviše, zvali su Novaka "mizoginim".

Novak Đoković, Rolan Garos, Kasper Rud Foto: Tanjug/AP

Mržnja je rasla kako je Novak nastavljao da pobeđuje. Samo je Đoković istakao da se jasno bori da među najboljom trojkom završi sa najviše Grend slemova. A onda su ga mediji napali i zbog njegove iskrenosti. Sve to je dodatno "buknulo" posle onog US opena na kojem je diskvalifikovan, piše ovaj novinar.

Ali to nije ništa kada se uporedi sa paklom koji je Đoković prošao 2022. godine na Australijan openu. Rotenberg je pokušao da napravi da je Đoković "opasan desničar i anti-vakser" jer je odabrao da veruje svom imunom sistemu. Optužili su Novaka da je falsifikovao papire i da je preneo kovid deci i novinaru u Francuskoj.

I australijski političari su koristili mržnju protiv Novaka da dobiju poene. Hapsili su ga, stavjali u pritvor, sudili mu, a zaboravili da je donirao na stotine hiljada dolara zemlji kada je bila pogođena požarima. Skandal sam po sebi.

A mnogi zaboravljaju da je Novak pomogao onim slabijim teniserima tokom pandemije, da je organizovao tenisere i teniserke u organizaciju koja treba da im poboljša svoje mesto. Donirao je novac za istraživanja. Usmerio je svoje vreme ka ženi i deci.

Posle svega ovoga, mnogi hejteri i dalje hejtuju Đokovića. Ali Novak je prebrodio sve to. Kao Muhamed Ali, njegova veličina je ta što je zanemario toksičnu politiku, diskriminaciju i mržnju. Možete da mislite da su Rafael Nadal ili Rodžer Federer sjajni, da je Bjorn Borg uzeto tolike titule ili možda Rod Lejver. Ali oni nikada nisu imali čitav svet protiv sebe.

Novak je slomio sve rekorde, ali ništa nije slomilo njegov duh. I zbog toga je Novak Đoković najveći svih vremena u bilo kom sportu, piše Kristofer Džonson za "Grend slem magazin".

(Telegraf.rs)

Video: Novak Đoković je šampion Rolan Garosa i najbolji teniser ikada: Ovo su najboji momenti sa meča

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ned

    12. jun 2023 | 10:13

    Svaka čast,upravo tako.I zato su Srbi GOAT u svijetu,jel nas mrze gaze otimaju ali nemogu da nas slome! Novak je najbolji ikada a KOSOVO JE SRCE SBIJE NEMA PREDAJE!

  • JackCH

    12. jun 2023 | 11:16

    Bravo za tekst!

  • Vesna

    12. jun 2023 | 12:55

    Pismen, pametan, objektivan Bravo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA