Kralj šljake potvrdio klasu u Parizu: Nadalov 14. trofej na RG i 22. GS, finale okončao sa 11 vezanih gemova!

 
 ≫ 
  • 72

Neverovatan uspeh za španskog tenisera

Ako je Rafael Nadal zamišljao idealan scenario za osvajanje nove Grend slem titule, verovatno da nije mogao da pomisli da će to učiniti na lakši način nego danas u Parizu protiv Kaspera Ruda. Norvežanin je bio bleda senka onoga što je pokazao na turniru, nije mogao ama baš ništa protiv furioznog Španca, koji ga je počistio sa terena u tri seta - 3:0 (6:3, 6:3, 6:0)!

Za Nadala, sve ovo je delovalo kao meč osmine finala Rolan Garosa, ako govorimo o skali težine i utrošene snage koja mu je bila potrebna za pobedu. Rud je s vremena na vreme pokušavao da mu zagorča život, dva puta mu je oduzimao servis, ali je potom brzo psihološki padao.

Jednostavno, videlo se da je Nadal miljama ispred po kvalitetu ispred trenutno osmog tenisera na planeti, koji se inače specijalizovao za uspehe upravo na šljaci, koja mu je omiljena podloga. Finale je potrajalo tek nešto više od dva sata i 15 minuta.

Pobedom na Rolan Garosu, Nadal je sada stigao do 22. Grend slem titule i ima po dve više u odnosu na Novaka Đokovića i Rodžera Federera. Ujedno, ovo mu je bio 14. pehar na Rolan Garosu, gde je prvi put slavio sada već davne 2005. godine, a od ponedeljka će se naći na četvrtom mestu ATP liste.

Prvi set krenuo je sa tri brejka u uvodna četiri gema. Taman što je Nadal stekao prednost, Rud je uspeo da uzvrati, ali nije imao snage za kompletan poduhvat, pošto je Rafa vrlo brzo ponovo sve postavio "u normalu" i dokrajčio posao kako samo njemu dolikuje.

Ni drugi deo igre se nije mnogo razlikovao, pošto je Rud opet na startu uspeo da oduzme servis Španca, što je ovog toliko razljutilo da je tada krenula furiozna serija. Pet vezanih gemova uzeo je Rafa do kraja ovog perioda igre i od 1:3 je došao i slavio sa 6:3.

Ta serija je produžena u trećem setu. Rud je gubio jedan po jedan gem, Nadal je samo pravio brejkove i vrlo brzo je poveo sa čak 4:0. To je samim tim bio i kraj svakih nadanja da Norvežanin može da uradi bilo šta. Na kraju je "pukao" ovaj deo igre sa popularnim "krompirom", a Rafa je finale završio sa 11 vezanih gemova na svojoj strani.

Tok meča:

III SET

6:0 - GEM, SET, MEČ! Nadalova 22. Grend slem titula, na kakav način...

5:0 - Deset vezanih gemova. I gem do pobede, na servis Kaspera Ruda.

4:0 - BREJK! Devet vezanih gemova. Pitanje je i to ozbiljno da li će Kasper Rud uzeti ijedan gem u trećem setu.

3:0 - Osam vezanih gemova. Nastavljamo da brojimo u nadi da će Rud uspeti barem da prođe bez "krompira" u ovom trećem setu, verovatno i poslednjem na meču.

2:0 - BREJK! Pardon, Nadal ima sedam vezanih gemova. Novi brejk, Rud sada zaista u potpunom ponoru.

1:0 - Rutinski servis gem za Nadala na startu trećeg seta. Rud je uzeo samo jedan poen, Španac je sada u nizu od šest gemova.

II SET

6:3 - BREJK, GEM, SET! Isti rezultat kao u prvom setu, Nadal osvaja i drugi, još jednom oduzevši servis Kasperu Rudu.

5:3 - Još gem i Nadal ima 2:0 u setovima. Laka potvrda brejka, ponovo bez izgubljenog poena.

4:3 - BREJK! To je to, fenomenalna serija za Nadala, novi brejk i Kasper Rud se nalazi u velikom zasotatku. Samo ga čudo sada može vratiti u ovaj meč.

3:3 - Totalni kontraritam za Kaspera Ruda, a Nadal je u velikom naletu. Gem bez izgubljenog poena na njegov servis.

2:3 - RIBREJK! Ali ne vredi, odmah vraća brejk Španac. Ne može Rud jednostavno da sastavi dva dobra gema, nakon što uzme servis Nadalu.

1:3 - BREJK! Da li je ovo moguće?! Nadal duplom servis greškom dopušta Kasperu Rudu brejk sa nulom.

1:2 - Sada jedan jako lagan gem za Ruda na svoj servis i jedan poen za Nadala.

1:1 - Lak gem za Nadala, nije ga mnogo potreslo to što je izgubio prvi gem i propustio priliku da odmah napravi brejk. Samo poen za Kaspera Ruda.

0:1 - Gust, jako gust gem na startu ovog drugog seta. Kasper Rud je morao da se izbori protiv tri brejk lopte, uspeo je i tako nije dopustio da odmah potone i u drugom delu igre.

I SET

6:3 - GEM, SET! Nadal osvaja prvi set posle nekih 45 minuta igre. Može se reći da se Španac nije mnogo oznojio kako bi došao do prednosti od 1:0 na ovom meču, pošto Rud sem onog jednog gema na Špančev servis, nije mnogo uradio.

5:3 - Kasper Rud je lako osvojio ovaj gem, ali delovalo je da je Nadal štedeo snagu za predstojeći gem, u kojem će servirati za vođstvo u setovima.

5:2 - Nadal grabi ka osvajanju prvog seta, sada mu nedostaje samo jedan gem kako bi došao do prednosti protiv Kaspera Ruda, ali će Norvežanin sada servirati.

4:2 - Tek prvi servis gem koji osvaja Norvežanin od početka meča. Ni on nije bio nešto preterano lak, Nadal je zapretio, ali Rud se ovoga puta odbranio.

4:1 - Nadal sada ne dopušta Norvežaninu da se pita o bilo čemu. Lak gem za Španca, koji dopušta samo jedan poen Kasperu Rudu.

3:1 - NOVI BREJK! Šta sebi sada dopušta Kasper Rud. Užasan kiks kod brejk lopte Nadala, pa Španac ponovo ima prednost u ovom prvom setu.

2:1 - RIBREJK! Iznenađenje, odjednom se sada raspala Rafina igra! Poen po poen, stigao je i Rud do 15:40, pokazao da nije protivnik koji će se olako predati i odmah se vratio u egal.

2:0 - BREJK! Kasper Rud gubi svoj servis već u drugom gemu. Očajno se Norvežanin kretao po terenu, Rafa je delovao jako motivisano, stigao do 15:40, a onda iskoristio drugu brejk loptu.

1:0 - Maestralan start Rafaela Nadala. Odlučio se Španac da prvi servira i prepustio je Novežaninu samo jedan poen.

Uvod u meč:

Da je kralj šljake Rafael Nadal je potvrdio i ove godine. Kad je bilo najteže, odigrao je najbolje. Pronašao je svoju igru iz najboljih dana i uspeo da eliminiše Novaka Đokovića sa 3:1, a potom i imao malo sreće pošto je Aleksandar Zverev morao da mu preda meč u drugom setu.

Feliks Ože-Alijasim je uspeo da namuči Rafu, da ga natera da igra pet setova, ali ne i da ga ozbiljnije ugrozi, pa se Nadal i nije baš puno potrošio do finala.

Sa druge strane dolazi norveški teniser Kasper Rud, ili kako ga mnogi zovu "bejbi Nadal". Rud je pravi bum na ATP listi doživeo prošle godine, kada je vezao nekoliko sjajnih turnira na šljaci.

Da to nije bilo slučajno pokazao je ove godine na Rolan Garosu, kada je stigao do finala, a jedini koji ga je namučio bio je Lorenco Sonego u trećem kolu. Italijan je vodio sa 2:1, ali je Rud preokrenuo i na kraju stigao do finala.

Nadal igra za 22. Grend slem titulu i 14. trijumf u Parizu, pa bi tako samo još više učvrstio svoje rekorde.

Stil igre Ruda bi trebalo da odgovara Nadala, pošto Norvežanin igra slično Rafi, a Španca je retko kad takav tip tenisera mogao da ugrozi.

Video: Ovako se Novak priprema s Kecmanovićem za Rolan Garos: Trening najboljeg na svetu

(Telegraf.rs)

Video: Đoković novi predsednik Teniskog saveza Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA