Zbog ove trans odbojkašice se zapalila čitava Amerika: Veliki incident potresao sportski svet

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

U četvrtak veče, tokom odbojkaške utakmice između San Dijego Stejt (SDSU) i San Hoze Stejt Univerziteta (SJSU), došlo je do incidenta koji je ponovo pokrenuo raspravu o pitanjima trans sportista u ženskom sportu. U drugom setu, dok su Asteci vodili 22-12, odbojkašica SDSU Bler Fleming i trans odbojkašica, koja se našla u centru nedavnih kontroverzi, izvela je smeč koji je pogodio igračicu SJSU, Kiru Heron u lice.

Heron je nakon udarca pala na parket, a publika je uzdahom reagovala na iznenadni incident. Iako povređena, brzo se vratila na noge i nastavila sa igrom. Komentator utakmice primetio je da je Heronova boja kose postala slična boji njenog lica nakon udarca, što je dodatno naglasilo intenzitet situacije.

Ovaj incident dolazi usred šire kontroverze oko uključivanja trans sportista u ženske sportske timove. Naime, četiri škole, uključujući Bois Stejt, Jućnu Jutu, Vajoming i Juta Stejt, već su odustale od odigravanja utakmica protiv SJSU, što dodatno komplikuje situaciju. Ove forfeiture pokrenute su nakon što je Bruk Slaser, Blerina saigračica, nedavno tužila NCAA zbog politika koje, kako tvrdi, ugrožavaju fer igru i sigurnost sportistkinja.

Slaser je izjavila da nije bila svesna da je Fleming trans, uprkos tome što su delile sobe tokom putovanja. Uz to, njen advokat Bil Bok naglašava kako se u odbojci suočavaju s ozbiljnim pitanjima fizičke sigurnosti.

Dok se kontroverza nastavlja, portparol SJSU je potvrdio da nijedna buduća ekipa nije obavestila tim o planovima za odustajanje od utakmica, a tim ima još 13 mečeva u redovnoj sezoni, uključujući revanš protiv SDSU.

Ovaj incident takođe otvara pitanja o tome kako se pravilnici NCAA o transgender sportistima primenjuju u praksi, a razgovori o fer igri i sigurnosti sportistkinja postaju sve hitniji.


(Telegraf.rs)

Video: Kada vidite snimke vilica će vam pasti do poda: Vrela odbojkašica zaplivala sa ajkulama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA