Zlatni vikend za srpski badminton: Dva zlata i bronza na međunarodnim takmičenjima

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Srpski badminton reprezentativci Mihajlo Tomić, Anđela Vitman, Viktor Petrović, Andrea Bogojević i Teodora Latas doneli su Srbiji dve zlatne i jednu bronzanu medalju na prestižnim turnirima Victor Croatian International i Slovak Youth U17.

Srpski badminton doživeo je jedan od najsvetlijih trenutaka ove sezone od 28. do 30. septembra 2024. godine. Na Victor Croatian International 2024 u Samoboru naši seniori su briljirali osvojivši zlatne medalje u mešovitom i muškom dublu, dok su juniorke na Slovak Youth U17 u Slovačkoj osvojile bronzu u ženskom dublu.

U mešovitom dublu, par Mihajlo Tomić i Anđela Vitman je dominirao. U osmini finala savladali su švajcarski par Nikolasa Frankonvila i Alinu Miler rezultatom 21-12, 21-11. U četvrtfinalu su nadigrali nemački duo Simona Kraha i Ameliju Lehman sa 21-18, 21-18. U polufinalu su se susreli sa francuskim parom Orfeom Keton-Buisu i Evom Buvil, a naš dvojac završio je meč u svoju korist rezultatom 21-14, 21-8. Finale je donelo još jedan izazov, protiv nemačkog para Jonatana Drespa i Lare Keplajn, ali su Tomić i Vitman izdržali pritisak, pobedili nakon preokreta sa 19-21, 21-19, 21-19, i tako obezbedili prvo zlato za Srbiju.

U muškom dublu, Viktor Petrović i Mihajlo Tomić doneli su Srbiji i drugo zlato. U osmini finala savladali su nemački par Davida Ekerlina i Simona Kraksa rezultatom 21-12, 21-17. U četvrtfinalu su se suočili sa norveškim dvojcem Andreasom Roksvagom i Jonasom Osthaselom, gde su pobedili sa 21-15, 21-14. U polufinalu su nadigrali italijanski tim, prvog nosioca Matea Masetija i Davida Saluta, rezultatom 21-19, 21-16. U finalu, protivnici su im bili Nemci Dresp i Aron Zonenšajn, a Viktor i Mihajlo su došli do zlata rezultatom 16-21, 21-17, 21-18.

- Savršena nedelja za mene u Samoboru. Došao sam sa jasnim ciljem – titule u muškom i mešovitom dublu. Jako sam zadovoljan svojim nastupom, kao i nastupom mojih partnera. Prvi put sam uspeo da osvojim dve titule na jednom seniorskom turniru, što je predivan osećaj. Ipak, put do zlata bio je dug i iscrpljujuć, posebno finalni mečevi. Presrećan i premoren vraćam se u Beograd, sa velikom motivacijom za dalje izazove - izjavio je nakon turnira dvostruki osvajač zlata Mihajlo Tomić. Ovim uspehom, Tomić je pokazao vrhunsku formu, koja obećava još ovakvih uspeha u budućnosti, a priliku će imati već za 10 dana u Istanbulu.

Pored medalja, drugi naši reprezentativci su takođe postigli zapažene rezultate. Marija Sudimac je stigla do četvrtfinala u singlu, potvrdivši kvalitet srpskog tima. Učestvovali su i Igor Bjelan, Nina Bogdanović, Sara Lončar, Sanja Perić, Sergej Lukić, Borko Petrović, Dragoslav Petrović i Andrija Doder, pokazujući odličnu borbenost. Reprezentaciju Srbije očekuje početkom oktobra i turnir Future Series iz kalendara Svetske badminton federacije koji se održava u Bugarskoj.

Na juniorskom turniru Slovak Youth U17, par Andrea Bogojević i Teodora Latas ostvarile su zapažen rezultat, osvojivši bronzanu medalju u ženskom dublu. U osmini finala, savladale su češki par Juliju Konigovu i Terezu Ševelovu rezultatom 21-14, 21-9. U četvrtfinalu su se susrele sa Slovakinjama Elom Bielešovom i Vanesom Osadskom, gde su pobedile sa 21-16, 18-21, 21-11. U polufinalu, rumunsko-slovačka kombinacija Darija Gerasim i Eva Sarena bila je bolja od naših reprezentativki rezultatom 21-14, 21-14, ali su Bogojević i Latas svakako obezbedile bronzano odličje za Srbiju.

Takođe, juniorski par Danilo Stevanović i Teodora Latas stigli su do četvrtfinala u mešovitom dublu i svojim nastupima doprineli jačanju srpskog juniorskog badmintona.

Na turniru u Hrvatskoj, Srbiju je u sudijskim redovima predstavljala Bogdana Đušić.

Ovi rezultati jasno pokazuju posvećenost i naporan rad srpskih sportista i celog stručnog štaba, koji sa svakim uspehom dodatno učvršćuju poziciju Srbije na međunarodnoj badminton sceni. Na početku novog olimpijskog ciklusa, u septembru mesecu, srpski reprezentativci osvojili su već sedam medalja i potvrdili da se srpski badminton nalazi na putu stalnog razvoja i napretka, nagoveštavajući svetlu budućnost za naše sportiste.

Učešće članova juniorske i seniorske reprezentacije na turnirima u Hrvatskoj i Slovačkoj podržalo je Ministarstvo sporta.

(Telegraf.rs / Badminton savez Srbije

Video: Đoković ludovao u noćnom klubu, pevao čuveni hit, a onda se pojavila Kamelija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA