I najtvrđe srce može da pukne: Ovako su se od najvećeg u istoriji oprostili njegovi ratnici!

 
S. I.
S. I.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Bio je legendarni ragbista, bio je prva globalna superzvezda ovog sporta, neko ko je svima bio veliki uzor i idol. Poznat po svojoj snazi i brzini, ostavio je neizbrisiv trag na Svetskom prvenstvu 1995. godine osvojivši srebro, a gde je svojom igrom zasenio protivnike. Njegova dominacija na terenu donela mu je status jednog od najvećih u istoriji ragbija, uprkos zdravstvenim problemima sa bubrezima koji su na kraju okončali njegovu karijeru.

Polako se približavamo osmogodišnjici od smrti čuvenog Džone Lomua, čoveka koji je ceo svoj život posvetio jednom od najpopularnijih sportova na svetu.

Rođen 1975. godine u Pukehokeu od roditelja koji su poreklom iz Tonge, male državice u Okeaniji, deo svog detinjstva proveo je u matičnoj zemlji, deo na Novom Zelandu. Ujaka i rođaka izgubio je tokom detinjstva nakon što je trpeo veliki pritisak vršnjaka koji su ih maltretirali zbog njihovog porekla.

Atletika je za njega bila primaran izlaz, što je prikazao u srednjoj školi. Kad je imao 19 godina, na jednom šampionatu u atletici osvojio je zlatnu medalju u sledećim disciplinama: 100 metara, 110 metara sa preponama, 200 metara, 400 metara, bacanje diska, bacanje koplja, bacanje kugle, skok u vis, skok u dalj i troskok!

Džona Lomu Foto: Robert Hallam / Shutterstock Editorial / Profimedia

Godinu dana ranije ozbiljnije je počeo da se bavi ragbijem (krenuo sa 14) i to se ispostavilo kao pun pogodak, a u godini kada je bio dominantan na atletskoj stazi, on je postao i najmalđi debitant u istoriji svoje zemlje i to protiv Francuske!

Pomenuto Svetsko prvenstvo 1995. ga je proslavilo, iako je Južna Afrika odnela zlato, a on je sebe postavio kao pravog lidera, pošto je postigao čak sedam eseja na pet mečeva i tako vodio svoj nacionalni tim do drugog mesta.

Žario je i palio narednih godina, izvodio legendarnu haku sa svojim saigračima i tako uterivao strah u kosti rivalima, a do kraja karijere okitio se zlatom na Igrama Komonvelta 1998. i prvim mesto na Svetskom prvenstvu u ragbiju sedam 2001.

Zbog problema sa bubregom i potrebne transplantacije morao je nakratko da završi karijeru 2002. Pokušavao je da se vrati, igrao ragbi maltene do kraja života, ali...

Sve slabijeg srca, nekad najmoćniji ratnik na svetu upoznao je dlakavog čoveka iz Hake 18. novembra 2015. godine. Veliko srce mu je puklo, posle duge borbe sa bolešću. Bio je bez dolara u banci, bankrotirao, najviše zbog preskupih računa za lečenje. Iza sebe je ostavio ženu i dva dečaka, od pet i šest godina.

- Ka ora, ka ora! Ka mate, ka mate! Ka ora, ka ora! Tenei te tangata puhuruhuru, nana ne i tiki mai whakawhiti te ra! A upane! Ka upane! A Upane kaupane! Whiti te ra! HIII - po poslednji put se orio čuveni ples u izvedbi njegovih voljenih kolega na njegovoj sahrani. Za dva metra visokog i mišićavog Džonu, koji je obeležio ragbi i nikada neće biti zaboravljen.

(Telegraf.rs)

Video: Video žene kako igraju ragbi pa sišao sa planine: Kozorog Ilijas nova nada Dagestana u tom sportu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA