Džin od 2,5 metra uništio Bosance u finalu i osvojio zlato: Najviši sportista sveta ušao u legendu!

 
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

Paraolimpijske igre u Parizu donele su nam neke neverovatne priče koje inspirišu, a jedna od takvih je i iz Irana, gde je ova zemlja osvojila zlato u sedećoj odbojci treći put zaredom.

Najzaslužniji za to bio je Morteza Mehrzadselakjani (36), koji je bio i najbolji igrač finala.

Iranci su u finalu pobedili Bosnu i Hercegovinu sa 3:1 (22:25, 30:28, 25:16, 25:14).

Iako je BiH osvojila prvi set, a u drugom imala tri set lopte, na kraju su Iranci u neizvesnoj završnici uspeli da osvoje taj set sa 30:28, a upravo tada je u ključnim momentima Morteza osvajao poene i doneo svom timu izjednačenje.

Tada je i potpuno slomljen otpor Bosanaca, pa je Iran u nastavku dobio oba preostala seta sa ubedljivom razlikom.

Morteza je na kraju meč avršio kao ubedljivo najefikasniji, jer je zabeležio 27 poena, a pratio ga js saigrač Hosein Golestani sa 21 poenom. Kod bosanaca je najbolji bio Ermin Jusufović sa 16 poena.

Ovo je Mortezi treće vezano zlato na Paraolimpijskim igrama, jer je slavio i u Riju i u Tokiju, a posle meča je ponosno pozirao sa zlatnom medaljom, a fotku je kasnije objavio i na Instagramu.

- Kao i uvek, zlato - poručio je ovaj džin koji je visok 2,47 metra i prema statistici je drugi najviši čovek na svetu, posle Turčina Sultana Kosena, koji je viši za četiri centimetra.

Ko je Morteza Mahrzadselakjani? Od TV emisije do reprezentacije i osam zlatnih medalja

Svakako, Iranac je najviši sportista planete i nema sumnje da uvek kao pojava izaziva veliku pažnju na najvažnijim takmičenjima.

On je rođen sa retkim zdravstvenim stanjem zvanim gigantizam, koje je izazvano prekomernom proizvodnjom hormona rasta u hipofizi mozga. Kada je imao 15 godina doživeo je nesreću dok je vozio bicikl, pa je doživeo težak prelom karlice, a to mu je zaustavilo rast desne noge, koja je sada oko 15 centimetra kraća od leve.

Nakon toga je upao u depresiju, koristio je invalidska kolica i štap za hodanje.

Njegova karijera počela je slučajno, kada ga je selektor Irana Hadi Rezai 2011. godine primetio dok je gledao televizijsku emisiju o talentima neobičnih ljudi sa posebnim talentima, gde je prikazan i Morteza.

Selektor je stupio u kontakt sa njim i ohrabrio ga da igra sedeću odbojku. Potom je prošao treninge u regionalnim klubovima u Iranu, da bi 2016. godine bio izabran za reprezentaciju koja je učestvovala na Paraolimpijskim igrama u Riju.

Prethodno je i debitovao za nacionalni tim upravo u kvalifikacijama.

Kakvo je zlato pronašao selektor Irana u njemu, govore i rezultati koje je reprezentacija imala sa njim u timu, a to su tri zlata na Paraolimpijskim igrama, tri svetska zlata i dva zlata na Azijskim igrama.

Na svim velikim takmičenjima na kojim je učestvovao, osvajao je samo zlato, zato je i napisao onakav komentar, jer kao i uvek, osvaja zlato i dominira!

Pogledajte i finalni meč koji je igrao protiv Bosne i Hercegovine:

(Telegraf.rs)

Video: Dok je pomoćni trener OFK Beograda davao izjavu sa tribina čulo se "Šamrok Stanoje, Šamrok Stanoje"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Luka

    11. septembar 2024 | 16:23

    Kad budu izmislili ležeću odbojku Crnogorci osvajaju zlato :-)

  • Lucky

    10. septembar 2024 | 17:02

    A nasem ,,strucnjaku,,,pesicû,Bobi ne treba!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA