Visok je 246 centimetara i nema krevet na Paraolimpijskim igrama: Neverovatna priča dvostrukog osvajača zlata

 
S. J.
S. J.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Morteza Merzadselakjani, Iranac star 36 godina, drugi je najviši čovek na svetu sa visinom od 246 centimetara. Jedini čovek viši od njega je Turčin Sultan Kosen, koji meri 2,51 metar. Merzad nije samo poznat po svojoj visini već je i ključni član iranske reprezentacije u sedećoj odbojci, koja trenutno nastupa na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

Zbog svoje impozantne visine, Merzad se suočava sa problemom pronalaženja adekvatnog kreveta. Trener iranske reprezentacije, Hadi Rezaeigarkani, otkrio je za zvaničnu stranicu Olimpijskih i Paraolimpijskih igara da Merzad tokom takmičenja u Parizu spava na podu.

- U Tokiju 2020. godine, napravili su mu poseban krevet, ali ovde, nažalost, nisu. Ležaće na podu, ali njemu to nije bitno jer u glavi ima samo jedan cilj – postati šampion. Nije mu važno gde će spavati ili da li će imati dovoljno hrane. On je fokusiran na pobedu - izjavio je Rezaeigarkani.

Još kao tinejdžeru, Merzadu je dijagnostikovana akromegalija, hormonalni poremećaj koji uzrokuje ubrzan rast ekstremiteta i lica. U mladosti je doživeo saobraćajnu nesreću u kojoj je ozbiljno povredio desnu nogu, koja je prestala da raste i sada je 15 centimetara kraća od leve. Težak je oko 140 kilograma i ima najveće stopalo na svetu, dužine 39 centimetara.

Merzad je u prošlosti priznao da je zbog svih ovih problema pao u duboku depresiju, ali je svoj izlaz pronašao u sportu. Iranski trener ga je prepoznao kao izuzetnog talenta i od njega napravio jednog od najboljih paraolimpijaca u istoriji ekipnih sportova.

Iranska reprezentacija u sedećoj odbojci osvojila je zlato na Paraolimpijskim igrama sedam puta od devet mogućih. Nakon svog debija 2016. godine, Merzad sada ima priliku da osvoji svoje treće zlatno odličje. Pored toga, on je najviši sportista koji se ikada takmičio na Paraolimpijskim igrama.

(Telegraf.rs)

Video: Petarda umalo pogodila sudiju u glavu na meču Zvezde i Radničkog

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA