Preživela napad ajkule, a sad je heroj najvećeg takmičenja: "Odgrizla mi je nogu, plivala sam tako 70 metara"

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Pariz je posle Olimpijskih igara domaćin Paraolimpijskih igara, gde su sportisti koji pomeraju granice i koji su pravi heroji. Među njima je i Aleksandra Truvit, koja se takmiči u plivanju u disciplini 100 metara slobodno, 400 metara slobodnim stilom, kao i 100 metara leđno.

Aleksandra iza sebe ima neverovatnu životnu priču i bukvalno je pre nešto više od godinu dana gledala smrti u oči i ostvario joj se najgori mogući košmar.

Naime, nju je u maju 2023. godine napala Ajkula dok je bila na odmoru na rajskim ostrvima Turks i Kejkos na Bahamima u Atlantskom okeanu.

Ona je posle diplomiranj na Jejlu otputovala na odmor sa svojom drugaricom, a onda se letovanje iz snova pretvorilo u noćnu moru.

Kada je 24. maja otišla na ronjenje sa drugaricom, doživela je napad ajkule. Verovatno nešto najstrašnije što možete da zamislite u svom životu.

Aleksandra se seća svega i taj dan sada slavi i kao svoj drugi rođendan, iako je ostala bez noge posle napada morske nemani.

- Sećam se celog napada, sve vreme sam bila svesna. To je najgora noćna mora koja mi se ostvarila. Brzo mi je stavila nogu u usta i odgrizla je stopalo i deo noge. Posle je bilo teško da se vratim, da čujem šu vode i više se ničega ne sećam.

- Udarali smo je i gurnuli nazad, ali me je ugrizao za nogu i morali smo da plivamo 50 - 70 metara nazad do čamca da bismo se spasili. Bez treninga na univerzitetu nisam sigurna da bismo uspele da se vratimo. Čamac je bio na otvorenom moru, stalno sam sebi govorila, ostani svesna, idi do čamca, idi do čamca.

Kada je sam napad ajkule upitanju, opisala je i kako se sve desilo.

- Ajkula nas je napala odozdo, gurala nas je i nabijala nekoliko puta. Borili smo se, gurali smo je i šutirali, ali je odmah imala moju nogu u ustima. 

Kada su se domogle čamca, tada je nastavljena borba za život.

- Sofi mi je dala podvezu da zaustavim krvarenje. To mi je spasilo život - opisala je Aleksandra, koja je kasnije u bolnici imala tri operacije.

Aleksandra je uspela da preživi, ali joj je noga ampuritana i sada nosi protezu, koju pokazuje sa ponosom svuda. Vratila se plivanju, iako priznaje da joj je šum vode vratio sećanja na najgori dan u životu.

Počela je da pliva samo tri meseca nakon napada ajkule na svom prvom zvaničnom takmičenju. Deset meseci kasnije se kvalifikovala da učestvuje u Parizu kao deo reprezentacije SAD.

Sada je inspiracija čitavom svetu i spremna je da zasija u velikom stilu.

(Telegraf.rs)

Video: Životinja ga provozala na svojim leđima: Otišao na plivanje sa ajkulama, ali se ovome nije nadao

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA