Oboreni svi rekordi, juče je prodat najskuplji dres svih vremena: Bogataš "iskeširao" nenormalnu sumu novca

 
S. T.
S. T.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Sportski fanatici znaju šta znači imati dres voljenog kluba ili igrača. Danas nije teško nabaviti jedan, pošto gotovo svaki klub ima "onlajn" prodavnicu, gde se ovaj komad tkanine može dograbiti za cenu od u proseku 70 do 80 dolara. Međutim, pre skoro sto godina to nije bio slučaj i dresovi iz tog perioda danas su prave relikvije. Jedan je postao i najskuplji svih vremena tokom jučerašnjeg dana.

Na jednoj aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama oboreni su svi rekordi, pošto je dres legendarnog bejzbol igrača Bejba Ruta sa utakmice Svetske serije iz 1932. godine prodat za vrtoglavu sumu od 24,12 miliona dolara!

Ovo je bio prvi put da se pomenuti dres igrača Njujork Jenkija našao u prodaji posle 19 godina i odmah je uspeo da obori sve rekorde kada su sportski antikviteti u pitanju.

Do jučerašnjeg dana, najskuplji sportski komad bila je sličica u originalnom izdanju Mikija Mentla, koja je 2022. godine prodata za sumu od čak 12,6 miliona dolara. Rutov dres uspeo je da nadmaši čak i onaj koji je nosio Majkl Džordan na utakmici NBA finala 1998. godine, a koji je vredeo 10,1 milion američkih novčanica.

Poslednji put kada je Rutov dres bio na aukciji bilo je 2005. godine, a ono što je više nego interesantno jeste da je tada prodat za "samo" 940.000 dolara, što će reći da je njegova vrednost uvećana za oko 25 puta kroz sve ove godine. Međutim, tada ovaj dres nije bio povezivan sa tom trećom utakmicom i odlučujućim udarcem, već je bilo naglašeno da potiče iz Svetske serije.

- Ovo je kao Mona Liza. Zaista je mitski momenat, koji ne označava samo istoriju bejzbola, nego i čitave Amerike i pop kulture. Mi pričamo o ovom detalju čak 100 godina kasnije, zbog čega mislim da je ovo jedan od najvrednijih sportskih antikviteta na svetu. Postigao je novi rekord. Mislim da će se sve više ljudi uključiti u ovaj hobi - rekao je direktor aukcije, Kris Ivi za američki ESPN.

(Telegraf.rs)

Video: Napredak u 95 minutu srušio Vojvodinu. Strelac gola isključen zbog pogrdnog gestikuliranja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA